Gaat de EU de boot missen op het VN-bindend verdrag? - CIDSE

Gaat de EU de boot missen op het VN-bindend verdrag?

CIDSE is verheugd over de vorderingen van de week in de tekst van het ontwerp-verdrag en roept de EU op nu haar inzet resoluut te vergroten.  

Hoewel er vooruitgang is geboekt, blijft het tempo echter te langzaam in het licht van het transformerende Verdrag dat nodig is om de negatieve gevolgen van transnationale ondernemingen op gemeenschappen over de hele wereld aan te pakken. 

CIDSE was aanwezig bij de onderhandelingen met haar leden Broederlijk Delen, CAFOD, CCFD-Terre Solidaire, DKA, Entraide Fraternité, MISEREOR en Trocaire op basis van onze schriftelijke inzending. 

De EU kan niet langer aan de zijlijn wachten terwijl burgers en lidstaten vooruitgaan 

De EU kondigde vanaf het begin van de zitting aan dat zij niet aan de onderhandelingen zou deelnemen als er geen mandaat van de lidstaten is. De EU benadrukte wel dat het nieuwe ontwerp een aanzienlijke verbetering is, maar zei dat ze hun tussenkomst zouden beperken tot het stellen van verhelderende vragen. Gelukkig namen de EU-lidstaten Spanje, Frankrijk en België hun verantwoordelijkheid op om individueel in te grijpen en bij te dragen aan de belangrijke onderwerpen mensenrechtenverdedigers en gender, gepaste zorgvuldigheid op het gebied van mensenrechten en bedrijfsaansprakelijkheid. 

Samen met leden van het Europees Parlement, zoals Maria Arena (S&D, België), voorzitter van de Subcommissie Mensenrechten, Manon Aubry (GUE / NGL, Frankrijk) en Clare Daly (GUE / NGL, Ierland), deden maatschappelijke organisaties een beroep op de EU en De lidstaten moeten onverwijld constructief deelnemen aan onderhandelingen. 

Ierse en Franse burgers die vrijwilligerswerk deden met CIDSE-leden Trócaire en CCFD-Terre Solidaire reisden voor de eerste keer naar Genève voor de sessie van dit jaar. Ze zullen blijven mobiliseren in het kader van de campagne “Rechten voor mensen, regels voor bedrijven”  650,000 EU-burgers hebben de EU opgeroepen een bindend verdrag te steunen. 

In dezelfde week waren er in Wenen ook onderhandelingen aan de gang bij de VN-Commissie voor internationaal handelsrecht, met een sterke betrokkenheid van de EU, om de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten (ISDS) te hervormen om de rechten van bedrijven om regeringen voor de rechter te dagen, verder te versterken. hun milieu- en sociale regelgeving. CIDSE ondersteunt de oproep van bovengenoemde campagne om ISDS af te schaffen. 

Maatregelen om gemeenschappen die getroffen zijn door bedrijfsmisbruik beter te beschermen vereist een krachtige duw  

De beperkte deelname van de EU aan de onderhandelingen in Genève is moeilijk te bevatten. China, Rusland en andere staten grijpen actief in om het Verdrag vorm te geven. Activisten die grote risico's nemen om op te komen voor de getroffen gemeenschappen, wachten op de deelname van de EU als potentiële bondgenoot van degenen die de mensenrechten en het milieu verdedigen.   

“Dit Verdrag is erg belangrijk voor onze gemeenschappen die lijden onder de handen van bedrijven en staten in naam van winst, en voor mensenrechtenverdedigers die hun leven riskeren om hun mening te geven. Ik vind dat de EU-lidstaten ook hun stem moeten laten horen en het Verdrag moeten steunen om onze gemeenschappen te beschermen tegen transnationale ondernemingen. " - Donald Henrandez, directeur van CEHPRODEC, Honduras  

De belangrijkste interventiepunten van CIDSE waren gebaseerd op de ervaringen van onze partners, waaronder die uit Colombia, Brazilië, Peru, Honduras, Ecuador, Bolivia, Palestina, Ivoorkust en de pan-Afrikaanse kerk die aan de sessie deelnamen.  

Een van de belangrijkste kwesties voor CIDSE zijn die met betrekking tot preventie, wettelijke aansprakelijkheid, bescherming van mensenrechten en milieuverdedigers, gendergevoelige mensenrechten en milieuonderzoek, vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming, keuze van jurisdictie voor getroffen personen; en een duidelijke bepaling die het primaat van de mensenrechten vaststelt boven de rechten die aan bedrijven worden toegekend in handels- en investeringsovereenkomsten. Deze bepalingen moeten worden onderbouwd door een sterke genderanalyse.  

De deelname van het maatschappelijk middenveld is zowel een motor als een kracht van dit proces geweest. Het maatschappelijk middenveld moet in de toekomst actief kunnen blijven deelnemen, aangezien het cruciaal is om het proces vooruit te helpen en een instrument te waarborgen dat gericht is op de rechten van de getroffen personen.   

Kerkacteurs zetten zich in voor de bescherming van ons gemeenschappelijke huis en de mensen die ervoor zorgen 

De 5th sessie is in dezelfde periode als de Synode van de bisschoppen op het Pan-Amazonegebied. De synode biedt de kerk de ruimte om na te denken over haar rol in het licht van de achteruitgang van het milieu en sociale onrechtvaardigheid in de regio, en om te beslissen over steunpaden. De consequente steun van de Heilige Stoel voor het Verdragsproces en het huidige Synodale proces toont de boodschap van de kerk voor verdere bescherming van ons gemeenschappelijke huis en de mensen die ervoor zorgen.  

Dit werd aangevuld met nieuwe oproepen tot actie in Afrika en in Europa: de Keniaanse Bisschoppenconferentie, met steun van SECAM, de Pan-Afrikaanse Bisschoppenconferentie, heeft deze week vrijgegeven een verklaring een beroep op de Keniaanse regering en de internationale gemeenschap om het Verdragsproces te ondersteunen. Bisschop Werner Freistetter van de Oostenrijkse Bisschoppenconferentie ook riep de Oostenrijkse regering om het verdragsproces actief te ondersteunen. Deze oproepen versterken de groeiende stemmen voor Afrikaanse, Europese en alle staten om hun engagement op te voeren om de onderhandelingen vooruit te helpen over de aanneming van een effectief verdrag om de mensenrechten en het milieu te beschermen tegen misbruik door bedrijven. 

De laatste informele sessie weerspiegelde het gebrek aan wil van sommige staten om transparante en inclusieve onderhandelingen te voeren. Gelukkig bereikte de consensus uiteindelijk de ruimte voor het maatschappelijk middenveld om bij te dragen met behoud van de principiële verantwoordelijkheid van staten om het proces voort te zetten. Deze ruimte stond het maatschappelijk middenveld echter niet toe om hun definitieve verklaringen te lezen. Deze worden in plaats daarvan opgenomen in het officiële rapport. Het eindverslag en de aanbevelingen en conclusies zijn door de EU goedgekeurd, een goed teken voor hun toekomstige deelname, die CIDSE verwelkomt. 

Deel deze inhoud op sociale media