Energie delen om te veranderen - CIDSE
Ronde tafel ENERGIE TE VERANDEREN rome

Energie delen om te veranderen

Afgelopen oktober, tijdens de Amazon Synode in Rome en als een evenement van "Amazon gemeenschappelijk huis"", CIDSE met zijn campagne “Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen”, georganiseerd in Sala Marconi (Vaticaan Nieuws) met FOCSIV en FASTENOPFER en met de steun van de KR-stichting, de screening van de Documentaire "Energie om te veranderen" ondertiteld in het Italiaans ("Energy to Change" documentaire is ook beschikbaar met ondertitels in DE - ES - FR - IT - NL - PT). Na de screening was er een ronde Tafel met de deelname van enkele van de personen die betrokken zijn bij de productie van de film, en het debat openen met het publiek.

De manier waarop mensen energie produceren en er toegang toe hebben, is een cruciaal aspect van het leven, omdat energie essentieel is voor ons welzijn, en tegelijkertijd moeten we klimaatverandering afwenden om het leven op aarde te redden

Het evenement werd geïntroduceerd door Chiara Martinelli en  Patricia Pedrosa, de filmregisseur (Portugal) , en zij introduceerden de rest van de deelnemers aan de rondetafel:

  • Stefan Salzman, Klimaat- en energieofficier, Fastenopfer (Zwitserland)
  • Vr. Herman Augustyns, priester van St Anne Parish (België)
  • Francesco Novelle, Beleidsmedewerker, Focsiv
  • Nag Satéré, COPIME - Coördinatie van de inheemse volkeren van Manaus en omgeving (Brazilië)
  • Met de deelname van het publiek van Pablo Fajardo (Advocaat van UDAPT, vereniging van slachtoffers van Texaco (Ecuador).

De documentaire Energy to Change volgt zes verhalen over de persoonlijke energiekeuzes van gemeenschappen en mensen over de hele wereld. Van fietsen tot het verdedigen van de Amazone tegen waterkrachtdammen, deze helden dragen hun steentje bij aan een energietransitie die de behoeften van mensen en de planeet respecteert. Direct na de vertoning was er een ronde tafel met mensen die betrokken waren bij de productie van de film, en een ruimte voor open vragen van het publiek.

De documentaire werd geïntroduceerd door Patricia Pedrosa, de filmregisseur oppompen van Portugal. Patricia concentreerde zich op haar werk en de berichten achter de film. Haar antropologische studies lieten een diepe relatie met enkele van de hoofdpersonen toe, waarbij de redenen achter hun keuzes duidelijk werden gedeeld. De documentaire is als verwelkomd in de huizen van hun personages, in hun dagelijks leven en een dialoog met hen hebben.

De eerste persoon die zijn ervaring deelde was Stefan Salzman, Climate and Energy Officer, Fastenopfer (Zwitserland). Hij begon te praten over Kalkbreite, de coöperatie in het hart van Zürich die bewijst dat wie deelt veel kan hebben zonder veel te bezitten. Door dit te doen, kunnen mensen genieten van een goed leven zonder misbruik te maken van de hulpbronnen van de planeet. “Je hoeft geen verzakingskampioen te zijn met wollen sokken als je ecologisch wilt leven”. In het gebouw zijn ook appartementen voor alleenstaanden en individuen. Bovendien kan elk huis in deze stijl worden gebouwd - het heeft alleen de wil nodig om dit pad te volgen. Een goed leven is mogelijk, in lijn met het ecologische gedrag: dat is precies de potentie van dit project. Door deze eenvoudige oplossing kan hij minder tijd besteden aan betaald werk en meer tijd doorbrengen met zijn twee kinderen.

Vr. Herman Augustyns deelde het verhaal en het concept achter Sint-Anna-ten-Drieën, een van de ecokerken van Vlaanderen. Er is al geïnvesteerd in 45 zonnepanelen op het dak van de kerk, een put voor regenwater voor het hergebruik van regenwater voor de afvoer van toiletten en het schoonmaken van de kerk, een sorteerstraat voor het scheiden van afval. In deze kerk wordt ook het gebruik van fietsen gestimuleerd voor fietsen met veilige fietsenstalling, een picknickplaats voor passanten, een drinkwaterfontein en de mogelijkheid om elektrische fietsen op te laden. Het fietspad van de kerk begint ook bij de kerk. Deze moderne kerk wordt niet uitsluitend gebruikt voor aanbidding. Elk jaar zijn er ook ongeveer 20 concerten en 1-3 tentoonstellingen.

Francesco Novelle, Policy Office bij Focsiv, presenteerde de "GIDS VOOR ECOLOGISCHE GEMEENSCHAPPEN EN PARIJZEN". Deze gids is het resultaat van het werk van vertaling en aanpassing door FOCSIV, in samenwerking met Retinopera en het Nationaal Bureau voor Sociale Problemen en Werk van de CEI, van de "Eco - Parish Guide", opgesteld door de Global Catholic Climate Movement (GCCM) . De originele tekst biedt praktische suggesties voor het toepassen van paus Franciscus 'Laudato Si', met bijzondere aandacht voor internationale, Amerikaanse, Aziatische en Europese initiatieven. Daarnaast voegde FOCSIV ervaringen toe uit Italiaanse bisdommen en parochies, waardoor de Gids dichter bij de nationale en lokale context kwam. Ze besloten zich te concentreren op concrete acties, in overeenstemming met de capaciteiten en middelen van de basis. Op deze manier wordt het gemakkelijker om bij te dragen aan het stabiliseren van het klimaat op onze planeet en om te zorgen voor degenen die zijn beschadigd door klimaatverandering. De Gids heeft een internationaal karakter omdat klimaatverandering een wereldwijd fenomeen is dat de grenzen van onze gemeenschappen en landen overstijgt. Een speciale focus is die op lokaal niveau, te beginnen met het gedrag van individuen in gezinnen en gemeenschappen, in wijken en steden.

Marcivana Sateré Mawé, haar inheemse naam is Nag Sateré. Ze maakt deel uit van COPIME - coördinatie van de inheemse volkeren van Manaus en omgeving. Momenteel is zij adviseur van CES / AM - Gezondheidsraad van de staat Amazonas. Ze heeft een diploma in Accounting. In Manaus zijn dat 54 inheemse organisaties, van 45 volkeren, met zeven talen die worden gesproken. Ze woont momenteel in Manaus en is geboren in Maués, een gebied dat traditioneel wordt bewoond door de Sateré Mawe. Nag betekent ouderling, iemand die wijs is. De belangrijkste toegevoegde waarde die ze aan de rondetafel bracht, was haar directe getuige als inheemse leider die werd getroffen door ecologisch niet-duurzaam gedrag. Hun manier om in harmonie te leven met het bos en met de natuurlijke hulpbronnen, paste perfect bij het verhaal van de Braziliaanse documentaire. Haar stam en die in de documentaire, worden geconfronteerd met dezelfde strijd en dezelfde bedreigingen door degenen die de natuur zien en een bestand dat alleen kan worden geëxploiteerd.

Het evenement had de speciale deelname van Willian Lucitante, inheems uit Cofan People of Ecuador en zijn advocaat Pablo Fajardo, een Ecuadoraanse advocaat en activist. Hij is de advocaat die het historische proces tegen Chevron Corporation leidde met betrekking tot de milieuramp waarvan hij beweerde dat deze werd veroorzaakt door de olie-activiteiten van Texaco (overgenomen door Chevron Corporation in 2001) in het olieveld Lago Agrio tussen 1964 en 1990. Beide verklaarden het proces en de situatie van over 30, lokale inwoners van 000 getroffen door het morsen van ruwe olie en giftig afval, wie Pablo vertegenwoordigt. Dit andere verhaal bracht de negatieve gevolgen van grote bedrijven (en indirect onze levensstijl en ecologisch gedrag) op het Zuiden nog beter naar voren.

Om de rondetafel en het evenement te sluiten Stefan Salzman gepresenteerd als een schep , de video met de titel "To What End - The appeal of Beka Munduruku", mede gefinancierd door Fastenopfer EN gerealiseerd door hun partner in Brazilië, de organisatie UMA GOTA GEEN OCEANO die de uitdagingen en gevaren uitdrukken waarmee dagelijkse inheemse mensen in Amazon worden geconfronteerd: extractivisme.

Deel deze inhoud op sociale media