Geen klimaatonderhandelingen zonder mensenrechtenverplichtingen - CIDSE

Geen klimaatonderhandelingen zonder mensenrechtenverplichtingen

In de laatste week van de VN-gesprekken over klimaatverandering (COP25) in Madrid zegt CIDSE dat mensenrechten moeten worden vastgelegd in nieuwe regels, anders zal de Overeenkomst van Parijs meer kwaad dan goed doen. Met de Internationale dag van de mensenrechten op dinsdag 10 december zou de tweede onderhandelingsweek op COP25 niet mogen leiden tot verdere schendingen van de rechten in de komende decennia.

Een belangrijk knelpunt bij COP25 zijn de regels voor het verhandelen van emissiereducties via koolstofmarkten onder artikel 6 van de Overeenkomst van Parijs. Na de historische schade van het koolstofmarktmechanisme CDM onder het Kyoto-protocol, moeten deze worden ontworpen om de rechten van de getroffen bevolking te waarborgen. Nationale emissiereducties moeten de eerste prioriteit zijn voor elk land. Koolstofmarkten moeten een hulpmiddel zijn om de uitstoot binnen het koolstofbudget voor 1.5 ° C te verlagen, geen kans om geld te verdienen aan de klimaatsituatie die de armen het hardst treft.

CIDSE gaf samen met vele andere maatschappelijke organisaties onderhandelaars de juiste mix voor een effectief, op rechten gebaseerd artikel 6 in een outdoorstunt op vrijdag, met de ingrediënten: robuuste boekhoudregels, gendergevoeligheid, waarborgen voor mensenrechten, milieu-integriteit, geen overdracht van projecten uit eerdere regelingen, verplichte inclusieve raadpleging van belanghebbenden en een onafhankelijk klachtenmechanisme.

CIDSE en USCSAN hebben ook hun krachten gebundeld voor een nevenevenement op COP25 dat de gevaren van "valse oplossingen" benadrukte en het belang van lokaal gebaseerde en geïnformeerde energieoplossingen voor de klimaatsituatie.

Andreia Fanzeres, coördinator van de rechten van inheemse volkeren voor OPAN Brazilië liet zien hoe zelfs kleinschalige hydro-elektrische dammen in het Amazonebekken de rivieren en de manier van leven van inheemse volkeren beschadigden. Ze drong erop aan dat inheemse en lokale volkeren 'gratis, voorafgaande en geïnformeerde toestemming' zouden moeten geven en dat milieu-effectstudies moeten worden uitgevoerd voordat dergelijke infrastructuurprojecten worden toegestaan.

Antonio Zambrano, coördinator van het programma voor schone energie voor MOCICC, Peru zei dat de systemische verschuiving naar hernieuwbare energie en mensenrechten samen moeten gaan. “We vechten om niet alleen de kleine dingen te veranderen, maar de wereld zelf - we hebben het over een energietransitie. We hebben nu een revolutie nodig over de hele wereld. '

Uit de stemmen van de getroffen volkeren blijkt dat overleg essentieel is voor elke klimaatoplossing. Echte oplossingen komen uit de grond, van mensen die de behoeften, de gemeenschap, het landschap en de lokale ecologie kennen.

De stemmen van de mensen op de conferentie werden versterkt door een half miljoen mensen tijdens de klimaatmars op vrijdagavond. De CIDSE-delegatie in Madrid - geleid door jonge vrijwilligers van CIDSE's Spaanse lid Manos Unidas - sloot zich aan bij de kleurrijke, luide en verenigde menigte die opriep tot een radicale verschuiving om de gecombineerde ecologische, sociale en economische crisis aan te pakken.  

Een verklaring van katholieke kardinalen vrijgegeven voorafgaand aan COP25 bij de Pan-Amazonian Synode, uitte bezorgdheid dat sommige landen bleven handelen in eigenbelang door mazen te zoeken onder de regels van de koolstofhandel, zonder sociale en ecologische waarborgen.

Echoing Pbericht van Francis aan COP25, Roept CIDSE deze week onderhandelaars op om echt te luisteren naar de roep van de aarde en de armen. Nieuwe beleidsregels moeten beantwoorden aan de wetenschap en de mobilisatie van jongeren, niet aan privébelangen. De rode lijnen die ze moeten respecteren zijn die van mensenrechten, rechtvaardigheid en solidariteit.

Fotocredit: Liam Finn / CAFOD

Deel deze inhoud op sociale media

1 gedachte over "Geen klimaatonderhandelingen zonder mensenrechtenverplichtingen"

  1. Pingback: Luces y sombras de la Cumbre del Clima - Coordinadora de ONG para el desarrollo in España

Reacties zijn gesloten.