De uitdaging van gendergelijkheid in het Peruaanse Amazonegebied - CIDSE

De uitdaging van gendergelijkheid in het Peruaanse Amazonegebied


CIDSE interviewde Domi Szkatula, missionaris van Poolse afkomst die 37 jaar in Peru heeft gewoond. Door deze jaren heen heeft ze het hele vicariaat van San José del Amazonas leren kennen door in verschillende missieposten te werken, in functies die nog nooit eerder door een vrouw waren bezet, en ze bezocht alle posten jaarlijks gedurende 11 jaar toen ze de coördinator van het algemeen pastoraal ministerie van het vicariaat. Tegenwoordig is ze verantwoordelijk voor de inheemse pastorale, een functie die ze al meer dan vier jaar bekleedt. Ze voelt zich gelukkig in deze uithoek van de planeet en het omgaan met eenvoudige en nederige mensen helpt haar om dichter bij God te zijn, "om Hem aan te raken", zoals ze zegt.

Haar eerste toewijzing als missionaris was in Tamshiyacu, die ze beschouwt als haar "universiteit van inculturatie". Ze was ook in San Pablo, waar ze de melaatsen en de bevolking van Mazán diende, aan de oevers van de Napo, een zijrivier van de Amazone. Daar richtten ze samen met twee andere lekenvrouwen en in samenwerking met animatoren en catechisten een nieuwe parochie op. De afgelopen vier jaar heeft ze in Angoteros gewoond, op de grens met Ecuador, en tussen de inheemse Kichwas in de Napuruna Missie "Pachaya" (wat "Vader en Moeder van tijd en ruimte" betekent).

In ons gesprek met Dominik hebben we veel van de uitdagingen besproken waarmee inheemse vrouwen in het Peruaanse Amazonegebied worden geconfronteerd, zoals de moeilijke toegang tot onderwijs, gezondheid en een actieve betrokkenheid in gemeenschappen, waar de meeste beslissingsposten door mannen worden bestreken. Dominik heeft een training voor vrouwen opgezet om hun culturele identiteit te beschermen en heeft gewerkt aan het verbeteren van hun betrokkenheid bij de besluitvormingsprocessen van gemeenschappen. Volgens Dominik zou gendergelijkheid dagelijks in gemeenschappen en in de kerk moeten worden beoefend met concrete acties om vrouwen zichtbaar en gehoord te maken.

U kunt het volledige interview met Dominik hieronder downloaden:Foto 1: Domi Szkatula / Vicariato de San José de Amazonas, Perú 
Kredietfoto 2: Ana Palacios / CIDSE & REPAM

Deel deze inhoud op sociale media