CIDSE sluit zich aan bij de paus in zijn oproep om de ecocide te stoppen en de Amazone en de wereld te redden - CIDSE

CIDSE sluit zich aan bij de paus in zijn oproep om de ecocide te stoppen en de Amazone en de wereld te redden

-Zie hieronder enkele citaten van synode-deelnemer Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE -

De vermaning van de paus "Beste amazone”Herinnert zich de boodschappen van Laudato Si ', die ons uitnodigde om de Amazone en de hele planeet te redden in solidariteit en samenwerking met al zijn inwoners, door een diepe bekering te ondernemen.  

CIDSE verwelkomt de aansporing van de paus, een poëtische oproep om radicale veranderingen door te voeren om het Amazonegebied als een bron van leven voor de hele wereld te behouden en te luisteren naar de wijsheid en de rechten van zijn traditionele en inheemse volkeren te respecteren. Dit document, waarin hij ons herinnert aan het belang van de Synode van de Amazone, ondersteunt ons werk in de regio gedurende tientallen jaren, luisterend naar de stem en de eisen van lokale gemeenschappen. Uit hun getuigenis zijn we getuige geweest van de uitbuiting van de landen en hulpbronnen van de Amazone, die degradatie en onomkeerbare schade hebben veroorzaakt, "ecocide", wereldwijde klimaatverandering en sociale conflicten die vooral de lokale bevolking treffen, waaronder "de criminalisering van sociale bewegingen en de moord op hun leiders". "[Cit. Synodocument, hoofdstuk III, b].

 Zoals paus Franciscus zei, zijn ecologie en sociale rechtvaardigheid onlosmakelijk met elkaar verbonden en het Amazonegebied is een duidelijk voorbeeld van hoe fragiel zo'n evenwicht kan zijn. Maar het is ook waar buiten de Pan-Amazone-regio: het is een wereldwijd systeem waarmee multinationals land en hulpbronnen kunnen exploiteren zonder voldoende aandacht te schenken aan de gevolgen voor de mensen en voor het milieu. CIDSE sluit zich aan bij de oproep van de paus voor een nieuw wereldwijd systeem waarbij mens en planeet op de eerste plaats komen.

De Synode op de Amazone was ook een herinnering dat dagelijkse acties repercussies hebben op mondiaal niveau en dat we als mensen onderling verbonden zijn door onze levensstijl en economische keuzes. We hebben een ander systeem nodig en betere keuzes om ons heen, maar uiteindelijk is het aan ons om moediger keuzes te maken over wat voor soort producten te gebruiken en welke levensstijl we aannemen, rekening houdend met de impact die ze zullen hebben op de mens en de planeet . We moeten allemaal een integrale conversie ondernemen "naar een eenvoudige en bescheiden levensstijl" [cit. Synodedocument, hoofdstuk I]. Laudato Si 'uitvoerig citerend, herinnert de paus ons eraan dat we door onze verantwoordelijkheid om te handelen proberen onze huidige levensstijl van overconsumptie te rechtvaardigen “dingen er niet zo serieus uitzien, en de planeet kan nog een tijdje doorgaan. Een dergelijke ontwijking dient als een licentie om door te gaan met onze huidige levensstijl en modellen van productie en consumptie. Dit is de manier waarop mensen hun zelfvernietigende ondeugden voeden: proberen ze niet te zien, proberen ze niet te erkennen, de belangrijke beslissingen uitstellen en doen alsof er niets zal gebeuren ”.

We zijn ook geïnspireerd door de kerk die wordt afgeschilderd door de aansporing en die de synode heeft geschetst: een bescheiden kerk die opkomt tegen onrecht, de meest kwetsbaren verdedigt en de cultuur van de inheemse volkeren respecteert terwijl ze een kolonialistische benadering afwijst. Het uitgebreide consultatieproces dat aan de Synode voorafging, luisterend naar de zorgen van gemeenschappen, duizenden vrouwen en mannen die in het gebied woonden, raadpleegde, ondersteunde het Synod-proces met echte input en maakte het zo overtuigend en relatabel voor onze partners uit de regio.

Als een organisatie die zich inzet voor gendergelijkheid, verwelkomden we ook dat naar veel vrouwen werd geluisterd tijdens het synodale overleg en dat 40 van hen aanwezig waren en actief betrokken waren tijdens de Synode in Rome, waaronder onze secretaris-generaal Josianne Gauthier. Ze zei: “De manier waarop we elkaar behandelen is verweven met de manier waarop we de planeet behandelen. De gelijkheid en waardigheid van vrouwen erkennen, zowel in de samenleving als in de kerk, gaat over het verdedigen van gerechtigheid voor iedereen. Dit is niet optioneel. 'De aanmaning erkent de onschatbare bijdrage van vrouwen aan het leven van de kerk, vooral in het Amazonegebied. Paus Franciscus benadrukt ook dat dit veranderingen in de toekomstige besluitvorming vereist: bisschoppen en de hele kerk in Amazonië en daarbuiten worden opgeroepen om concrete voorstellen te doen om ruimte en nieuwe rollen voor vrouwen te creëren.

Deze Exhortation is een uitnodiging om ons opnieuw vertrouwd te maken met de fundamentele boodschappen van Laudato Si 'en om het Synodeproces opnieuw te beleven, waar een grote rijkdom aan krachtige getuigenissen van grassroots-gemeenschappen werd verzameld. Dit wordt het meest toegejuicht in een jaar waarin cruciale beslissingen op mondiaal niveau moeten worden genomen om armoede uit te bannen en klimaatverandering te stoppen. De Exhortation geeft ons de richting die nodig is om de diepgaande transformatie te bereiken die nodig is, beginnend bij de Amazone en die verandering projecteert in de rest van de wereld. Het synodale proces zal doorgaan en ons leiden terwijl we eraan werken om de principes ervan om te zetten in politieke acties en oproepen.

Citaten van Synode-deelnemer Josianne Gauthier, CIDSE secretaris-generaal

“De Exhortation is de voortzetting van een proces en een reflectie die begon bij de gemeenschappen, vooral de inheemse bevolking van de Amazone. Het nodigt uit om keer op keer naar hun stemmen te luisteren, hun kreten en ook hun wijsheid in het licht van de dringende ecologische en culturele crisis waarmee we allemaal worden geconfronteerd. Dit gaat niet alleen over de Amazone, het gaat over ons allemaal, onze manier van leven, onze verantwoordelijkheden, onze koloniale mentaliteit en hoe we onszelf rechtvaardigen in plaats van ons eigen consumptiegedrag in twijfel te trekken. "

“De aansporing neemt ons mee naar een meer spirituele, contemplatieve en poëtische opstelling van wat kritieke politieke kwesties zijn: overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen, schending van mensenrechten, een economisch model dat ernstige gevolgen heeft voor het voortbestaan ​​van soorten en culturen. Dit is een uitnodiging om te blijven luisteren naar een verscheidenheid aan stemmen terwijl we samenwerken om voor gerechtigheid te vechten. ”

“In het hart van de post-synodale vermaning vinden we opnieuw de klinkende boodschappen van Laudato Si ', in al hun politieke kracht. We horen opnieuw een oproep om te luisteren naar de stemmen en wijsheid van traditionele culturen, om ons ontwikkelingsmodel en ons idee van vooruitgang in twijfel te trekken en te meten tegen de vernietiging van de natuur en het geweld tegen degenen die het verdedigen. "
 

Media contact:
Valentina Pavarotti, CIDSE Communicatie- en mediafunctionaris
pavarotti@cidse.org, T: +32 (0) 491 39 54 75

Cover Foto tegoed: Ana Palacios / CIDSE / REPAM
Fotocredit Josianne Gauthier, CIDSE Secretaris-generaal: CIDSE

Deel deze inhoud op sociale media