Lent 2020: omarm een ​​echte ecologische conversie - CIDSE

Lent 2020: omarm een ​​echte ecologische conversie

Lent begint vandaag. Dit is een speciale tijd van het jaar waarin we worden uitgenodigd om te bidden, na te denken en ons dichter bij elkaar te voelen. In deze vastentijd nodigt paus Franciscus ons in het bijzonder uit om na te denken en te handelen naar de ongelijkheden in de wereld, om liefdadigheid te geven, maar ook om nog verder te gaan, en de structurele aspecten van ons economisch leven te overwegen in de richting van een rechtvaardiger en inclusieve economie.

Als katholiek netwerk hecht CIDSE veel belang aan dit moment. Verschillende van onze leden voeren vastencampagnes uit om de burgers tot bezinning te brengen en hen aan te moedigen solidair te handelen. In het jaar van de vijfde verjaardag van de encycliek Laudato Si 'van paus Franciscus, richten verschillende organisaties hun reflecties en acties tijdens de vastentijd op de zorg voor ons gemeenschappelijke huis en ecologische conversie dat ieder van ons moet ondernemen.

Entraide et Fraternité, België, nodigt mensen uit om hun manier van leven, productie en consumptie te veranderen om ons gemeenschappelijke huis te beschermen en de ecologische en menselijke uitdagingen voor ons te overwinnen. Het lanceert ook een oproep aan christenen om de mensen in Haïti te ondersteunen, die sterk worden getroffen door klimaatverandering.


Ontwikkeling en vrede, Canada, richt zijn aandacht Geleende campagne op de Amazone en benadrukt de essentiële rol van degenen die ons gemeenschappelijk huis beschermen. Lent wordt ook gemarkeerd als een kans om te reflecteren op integrale ecologie.


Evenzo CCFD - Terre Solidaire, Frankrijk, nodigt mensen uit om leef geleend rond integrale ecologie een sociale en ecologische transitie bevorderen.


Andere organisaties die zich op vergelijkbare thema's richten, zijn Verenigd handen, Spanje en Partage Lu, Luxemburg. De Spaanse organisatie nodigt mensen uit om dat te doen zich inzetten voor ons gemeenschappelijke thuis op weg naar een duurzame planeet, tegen armoede en voor zorg voor het milieu.

Deel Lu stelt het thema 'Omdat gerechtigheid niet toevallig is!” en verzamelt fondsen met betrekking tot justitie en ecologie, twee fundamentele en onderling verbonden rechten.


Daarnaast, Maryknoll, VS, bereid een Lenten Reflectiegids over het concept van 'ecologische conversie'. Het biedt reflecties, gebeden en vragen op basis van de Schriftteksten voor elke week van de vastentijd en met de ervaringen van Maryknoll Missioners.Andere thema's, ook cruciaal voor een rechtvaardiger wereld, werden gekozen door andere CIDSE-organisaties.

Broederlijk Delen, België, nodigt mensen uit om na te denken over het fundamentele concept van 'delenEn moedigt mensen aan om hun eigen manier te vinden om dit tijdens de vastentijd te doen.

CAFOD, Engeland & Wales, een gids samen met vijf eenvoudige ideeën om het verschil te maken deze vastentijd. Het moedigt ook ondersteuning aan voor mensen in Zimbabwe, Bangladesh en Peru terwijl het lokale experts uit die landen presenteert.


Misereor, Duitsland, nodigt mensen uit om na te denken hoe mensen van verschillende afkomst en identiteit vreedzaam samen kunnen leven. Het vraagt ​​ook om mensen in Syrië, Libanon en Duitsland te ondersteunen in de richting van een vrije, open en rechtvaardige samenleving.


Trócaire, Ierland, nodigt christenen uit om moeders in de frontlinie ondersteunen om hun gezin te beschermen van geweld, intimidatie, honger en droogte.

Vastenactie, Nederland, richt zijn Lent-campagne op beroepsonderwijs en ondernemerschap in ontwikkelingslanden. Ze zullen projecten ondersteunen die beroepsonderwijs aanbieden, onder meer in Bangladesh, Zambia en Sierra Leone.


SCIAF, Schotland, lanceerde een campagne op seksueel geweld in Congo en deelt de ontroerende verhalen van negen overlevenden.

https://www.sciaf.org.uk/get-involved/appeals/433-wee-box-big-change

Fastenopfer, Zwitserland, voert een oecumenische campagne over landbouw en zaden met het motto: "Samen voor een landbouw die onze toekomst veiligstelt".


Momenteel geen Lenten-campagne maar vele andere inspirerende activiteiten zijn de andere CIDSE-leden: Cordaid (Nederland), Erko (Slowakije), FEC (Portugal), Focsiv (Italië), KOO (Oostenrijk).

Deel deze inhoud op sociale media