CIDSE-bijdrage aan de IGWG over zaken en mensenrechten - CIDSE

CIDSE Bijdrage aan de IGWG over bedrijfsleven en mensenrechten

“De bedrijven, nationaal of internationaal, die schade toebrengen aan de Amazone en het recht van de oorspronkelijke volkeren op het land en zijn grenzen, en op zelfbeschikking en voorafgaande toestemming, niet respecteren, moeten worden opgeroepen voor wat ze zijn: onrecht en misdaad. Wanneer bepaalde bedrijven op zoek zijn naar snelle winst, land eigen maken en uiteindelijk zelfs drinkwater privatiseren, of wanneer lokale autoriteiten vrije toegang geven tot de houtbedrijven, mijnbouw- of olieprojecten en andere bedrijven die de bossen verwoesten en het milieu vervuilen, zijn economische relaties onnodig veranderd en een instrument van de dood geworden. Ze nemen vaak hun toevlucht tot volkomen onethische middelen, zoals het bestraffen van protesten en zelfs het doden van inheemse volkeren die zich tegen projecten verzetten, opzettelijk bosbranden stichten en politici en de inheemse bevolking zelf ondermijnen. (14)

De belangen van enkele machtige industrieën mogen niet als belangrijker worden beschouwd dan het welzijn van het Amazonegebied en van de mensheid als geheel. (48) In dit verband kunnen we niet nalaten de inzet te prijzen van internationale agentschappen en maatschappelijke organisaties die de publieke aandacht op deze kwesties vestigen en kritische samenwerking aanbieden, met gebruikmaking van legitieme drukmiddelen, om ervoor te zorgen dat elke regering haar gepaste en onvervreemdbare verantwoordelijkheid om het milieu en de natuurlijke hulpbronnen van het land te beschermen, zonder te capituleren voor valse lokale of internationale belangen. " (50)  

Paus Franciscus, postsynodale apostolische vermaning "Querida Amazonia", Februari 2020.

CIDSE-BIJDRAGE AAN DE OPEN-ENDED INTERGOUVERNEMENTELE WERKGROEP VOOR TRANSNATIONALE ONDERNEMINGEN EN ANDERE BEDRIJFSONDERNEMINGEN MET BETREKKING TOT MENSENRECHTEN - FEBRUARI 2020

Er is een groeiend momentum voor het VN-Verdrag. 90 staten uit de verschillende regio's namen deel aan de 5th zitting van de intergouvernementele werkgroep (IGWG), met een toenemend aantal landen die steun betuigen voor het proces en het instrument.

De steun van andere belangrijke actoren groeit ook: in november 2019 heeft het Europees Economisch en Sociaal Comité, een belangrijk adviesorgaan, een initiatiefadvies over een "Bindend VN-verdrag inzake bedrijfsleven en mensenrechten" met een tripartiete meerderheid van werknemers, werkgevers en "diversiteitsgroep" die een breed spectrum van belanghebbenden vertegenwoordigt. Het rapport staat positief tegenover een verdrag en een actieve betrokkenheid van de EU bij het onderhandelingsproces. 

In oktober heeft de Pan-Afrikaanse continentale bisschoppenconferentie SECAM tezamen met de Keniaanse conferentie van katholieke bisschoppen riep de regeringen en de internationale gemeenschap op om ervoor te zorgen dat bedrijven de mensenrechten respecteren voor het algemeen belang en om een ​​sterk verdrag te steunen dat de kloof op mondiaal bestuur aanpakt en misbruik voorkomt. In februari heeft de West-Afrikaanse regionale bisschoppenconferentie RECOWA riep de regeringen voorts op samen te werken om een ​​verdrag tot stand te brengen om bedrijfsactiviteiten te reguleren en te zorgen voor het recht op vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming, met het oog op sociale cohesie.

Meer dan 200 vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld waren aanwezig in Genève van over de hele wereld, terwijl ze contact onderhouden met nog veel meer in de thuislanden. Steeds meer slachtoffers van bedrijfsmisbruik, mensenrechtenverdedigers en het maatschappelijk middenveld roepen op tot een VN-verdrag om duidelijke mondiale leemten op het gebied van verantwoording en bescherming te helpen dichten en een einde te maken aan de voortdurende schendingen van de mensenrechten door bedrijven.

CIDSE-agentschappen zijn actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van nationale actieplannen (NAP's) voor bedrijven en mensenrechten in staten als België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Zwitserland en het VK. NAP-processen hebben het bewustzijn bij het publiek, binnen regeringen en parlementen vergroot, en sommige bevatten positieve elementen. Tegelijkertijd vertonen de huidige NAP's duidelijke hiaten, limieten en tekortkomingen als het gaat om concrete maatregelen om bindende due diligence op het gebied van mensenrechten te bevorderen, de toegang tot de rechter te verbeteren, extraterritoriale staatsverplichtingen te erkennen en het primaat van mensenrechten boven handels- en investeringsovereenkomsten. Het VK was bijvoorbeeld het eerste land dat een nationaal actieplan inzake bedrijfsleven en mensenrechten publiceerde, maar heeft zijn NAP sinds mei 2016 niet bijgewerkt. Een verdrag met betrekking tot de punten die in de herziene ontwerptekst worden benadrukt, zou tot op heden het nationale beleid en de nationale processen aanzienlijk verbeteren. om de UN Guiding Principles te implementeren. 

De 5th De conclusies en aanbevelingen van de sessie bevestigden de volgende stappen op weg naar een tweede herziene ontwerptekst, inclusief schriftelijke opmerkingen en raadplegingen. Recente ontwikkelingen tonen aan dat wereldwijde actie dringend nodig is, waarbij wordt benadrukt hoe het Verdrag op de volgende manieren kan bijdragen: [1]

1. Bescherm vrouwen en mannen die de mensenrechten en het milieu verdedigen
In december bracht Baskut Tuncak, de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten, gevaarlijke stoffen en afvalstoffen, een bezoek aan Brazilië. In zijn voorlopige bevindingen, [2] de speciale rapporteur wees op de ineenstorting van de twee mijnstuwdammen in 2015 (Mariana) en 2019 (Brumadinho). De eerste werd beheerd door een joint venture van Vale en BHP Billiton: bij de ineenstorting kwamen 18 mensen om het leven en beïnvloedde het de levens van meer dan drie miljoen anderen, waaronder inheemse en andere gemeenschappen. De tweede, waarbij ook Vale betrokken was, doodde bijna 300 mensen. “Na jaren van ontkenning door de regering en de betrokken bedrijven, zijn de effecten van blootstelling aan de giftige modder van de ramp van 2015 nu zichtbaar en blijven ze verband houden met gezondheidsproblemen, en toch blijven de bedrijven hun invloed misbruiken om gezondheid en gezondheid te voorkomen. veiligheidsinformatie tegen het zien van het daglicht. " Hij veroordeelde ook de criminalisering van en de aanvallen op mensen die dapper vechten om hun recht op leven, gezondheid en een schoon milieu te verdedigen. Slechts vier maanden voorafgaand aan het falen van de Brumadinho-dam in 2019 bevestigde de Duitse auditor TÜV SÜD de veiligheid van de dam toen zijn Braziliaanse dochteronderneming een stabiliteitsverklaring aflegde. In oktober dienden vijf van de getroffenen, het Europees Centrum voor Constitutionele en Mensenrechten (ECCHR) en MISEREOR klachten tegen TÜV SÜD en een van zijn medewerkers, voor moord door nalatigheid, particuliere omkoping, het veroorzaken van een overstroming door nalatigheid en het overtreden van toezichthoudende taken. De claim wordt ondersteund door de Braziliaanse organisaties Associação Comunitária da Jangada en International Articulation of People Affected by Vale. In januari beschuldigden Braziliaanse openbare aanklagers de voormalige directeur van Vale en 15 andere mensen (10 die voor Vale en vijf voor TÜV SUD hadden gewerkt) van moord. Bovendien werden Vale en TÜV SUD beschuldigd van milieumisdrijven. Er zijn 87 andere zeer risicovolle stroomopwaartse dammen van residuen in Brazilië, waarvan 10 eigendom zijn van Vale. Dit ontwerp wordt door veel bedrijven over de hele wereld gebruikt, ook in Canada en Australië.

Lokale mensen die zich vreedzaam verzetten tegen grootschalige investeringsprojecten die hun milieu, cultuur en bestaansmiddelen zouden schaden, inclusief toegang tot land en water, worden bedreigd en gedood. Alleen al in 2018 werden wereldwijd minstens 247 mensen gedood omdat ze hun land, milieu en gemeenschappen beschermden tegen mondiale industrieën zoals mijnbouw, houtkap en landbouw. ​​[3] Veel van deze verdedigers zijn inheemse verdedigers. We weten ook dat vrouwelijke mensenrechtenverdedigers het doelwit zijn van genderspecifieke manieren.

Als katholieke ontwikkelingsagentschappen blijven we uiterst bezorgd over de huidige bedreigingen voor partnerorganisaties en gemeenschappen in regio's met veel hulpbronnen. Daarom verwelkomen we de artikelen 4.9 en 4.15 in het herziene ontwerp, die de erkenning van de rol van mensenrechten- en milieuverdedigers versterken, die essentieel zijn voor de uitvoering van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen en Agenda 2030.

 • Adequate en effectieve maatregelen ter bescherming van verdedigers moeten nader worden gespecificeerd, bijvoorbeeld door wettelijke bepalingen aan te nemen die inmenging verbieden, ook door gebruik te maken van openbare of particuliere veiligheidstroepen, met de activiteiten van eenieder die zijn of haar recht probeert uit te oefenen om vreedzaam te protesteren tegen en misbruik van activiteit; afzien van restrictieve wetten en specifieke maatregelen vaststellen ter bescherming tegen elke vorm van criminalisering en belemmering van hun werk, met inbegrip van genderspecifiek geweld; en volledig, onmiddellijk en onafhankelijk onderzoeken en bestraffen van aanvallen en intimidatie van mensenrechtenverdedigers. De specifieke bedreigingen en schade die wordt ervaren door dames mensenrechtenverdedigers moeten verder worden uitgewerkt in artikel 4.9. 


2. Bescherm de rechten van werknemers en gemeenschappen en voorkom rampen door nalatigheid van bedrijven
Slechts vier maanden voorafgaand aan de mislukking van de Brumadinho-dam in 2019 bevestigde de Duitse auditor TÜV SÜD de veiligheid van de dam toen haar Braziliaanse dochteronderneming een stabiliteitsverklaring aflegde. In oktober hebben vijf van de getroffenen, het Europees Centrum voor Constitutionele en Mensenrechten (ECCHR) en MISEREOR een aanvraag ingediend klachten tegen TÜV SÜD en een van zijn medewerkers, voor moord door nalatigheid, particuliere omkoping, het veroorzaken van een overstroming door nalatigheid en het overtreden van toezichthoudende taken. De claim wordt ondersteund door de Braziliaanse organisaties Associação Comunitária da Jangada en International Articulation of People Affected by Vale. In januari beschuldigden Braziliaanse openbare aanklagers de voormalige directeur van Vale en 15 andere mensen (10 die voor Vale en vijf voor TÜV SUD hadden gewerkt) van moord. Bovendien werden Vale en TÜV SUD beschuldigd van milieumisdrijven. Er zijn 87 andere zeer risicovolle stroomopwaartse dammen van residuen in Brazilië, waarvan 10 eigendom zijn van Vale. Dit ontwerp wordt door veel bedrijven over de hele wereld gebruikt, ook in Canada en Australië.

De ervaring leert dat het erg moeilijk is om internationale zaken op te bouwen waarbij meerdere bedrijven betrokken zijn die betrekking hebben op mensenrechtenschendingen. Zelfs als een enkele zaak de rechtbank bereikt, kan het vele jaren duren voordat er een vonnis is. Als we de bescherming van mensenrechtenverdedigers serieus nemen, moeten we straffeloosheid aanpakken, vooral wanneer misdaden verband houden met de activiteiten van bedrijfsstructuren die de nationale grenzen overschrijden. Alle bedrijven moeten verantwoording afleggen als hun investeringen en activiteiten mensen in gevaar brengen. Als bedrijven en investeerders weten dat er een duidelijk kader is voor wettelijke aansprakelijkheid, in welk land ze ook actief zijn, zal dit ervoor zorgen dat ze de milieu- en mensenrechtenrisico's op passende wijze in overweging nemen. Zoals debatten over mondiale waardeketens laten zien, ligt de nadruk op transnationale activiteit van ondernemingen blijft belangrijk, omdat de ervaring leert dat dit is waar we worden geconfronteerd met de grootste uitdagingen en leemten in de verantwoordingsplicht: complexe bedrijfsstructuren, juridische beperkingen, uiteenlopende juridische systemen en handhavingsniveaus waardoor bedrijven juridische aansprakelijkheid kunnen vermijden.

Over de hele wereld ondersteunen beleidsmakers, bedrijfsleiders, kerkleiders, academici, campagnevoerders en burgers wetgevingswijzigingen om een ​​einde te maken aan onverantwoorde bedrijfspraktijken. Er is een groeiend momentum in Europa en daarbuiten in de richting van de invoering van verplichte mensenrechten en ecologische due diligence voor bedrijven in hun wereldwijde activiteiten en waardeketens: hervormingen van de wetgeving en debatten vorderen in Nederland, Duitsland, Finland, Spanje, België, Luxemburg, Zweden, Denemarken, Oostenrijk en op EU-niveau; Zwitserland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Deze nationale en regionale ontwikkelingen zouden meer politieke steun moeten opleveren om vooruitgang te boeken, parallel aan de daarmee verband houdende werkzaamheden aan het Verdrag.

 • Europeese Unie: In februari publiceerde de Europese Commissie haar studie over due diligence-vereisten door de toeleveringsketen, met opties waaronder regelgeving. Aanverwante discussies en initiatieven zijn ook gaande in het Europees Parlement. In januari publiceerde het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) zijn positie voor een Europese richtlijn inzake verplichte zorgvuldigheid van de mensenrechten. En afgelopen oktober heeft de Commissie van de bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE) Dit betekent dat we onszelf en onze geliefden praktisch vergiftigen. betreffende de EU om bindende en effectieve wetgeving inzake zorgvuldigheid op het gebied van de mensenrechten goed te keuren. 
 • Frankrijk: Er is een evaluatie gaande om na een jaar de stand van de uitvoering van de waakplicht te beoordelen.
 • Nederland: Na de goedkeuring van een wet op de zorgvuldigheid van kinderarbeid in 2019, heeft de overheid een beleidsontwikkelingsproces opgezet dat is gericht op het opnieuw ontwerpen van haar beleid voor verantwoord zakelijk gedrag, inclusief brede verplichte due diligence-maatregelen. Er zijn ook besprekingen in het Parlement gaande om initiatieven voor een dergelijke wet voor te stellen.
 • Duitsland: De ministeries van Arbeid en voor Economische Samenwerking & Ontwikkeling hebben gezamenlijk toegezegd een voorstel voor een Duitse ketenwet te ontwikkelen. De aankondiging kwam nadat nog geen 20% van de bedrijven die tot dusver in het kader van de NAP-monitoringprocedure waren ondervraagd, due diligence-maatregelen had getroffen.
 • Finland: De regering voert een enquête en gerechtelijke studie uit met als doel een nationale wet aan te nemen, en heeft zich ertoe verbonden wetgeving op EU-niveau te bevorderen, zoals benadrukt in haar actieagenda van het EU-voorzitterschap van december. 
 • Italië: In november hebben Human Rights International Corner (HRIC) en FIDH de studies "Italiaans wetsdecreet nr. 231/2001: een model voor verplichte Human Rights Due Diligence-wetgeving?”Waarin het Italiaanse wetgevingsbesluit 231/2001 wordt geanalyseerd, aangezien het strafrechtelijke en administratieve aansprakelijkheid voor bedrijven biedt.
 • Verenigd Koningkrijk: Een onafhankelijke evaluatie van de Modern Slavery Act 2015 concludeerde in mei 2019 dat rapportagevereisten niet voldoende verandering binnen toeleveringsketens hadden aangestuurd en beval de Britse regering aan de wet te versterken en uit te breiden en de straffen voor niet-naleving te verhogen. Het maatschappelijk middenveld en vakbonden hebben een campagne gelanceerd voor een wettelijke plicht voor bedrijven om de mensenrechten en het milieu te respecteren.
 • Zwitserland: De besprekingen worden voortgezet over een parlementair juridisch voorstel en een populair initiatief voor verantwoord ondernemen, met de definitieve beslissing van het Parlement gepland voor maart 2020.
 • Canada: De Canadese regering heeft geleid overleg met bedrijven en het maatschappelijk middenveld over mogelijke nieuwe due diligence-wetgeving. Canadese maatschappelijke organisaties en vakbonden zijn pleiten voor voor uitgebreide verplichte wetgeving inzake due diligence op mensenrechtengebied.
 • Noorwegen: In november publiceerde een door de overheid aangewezen deskundigencomité een ontwerp-besluit over supply chain-transparantie gericht op de rechten van de consument, de plicht om te weten en due diligence.

Als organisaties die sterk betrokken zijn op zowel nationaal als Europees niveau, hebben CIDSE en zijn leden ervaren hoe nationale en Europese ontwikkelingen enorm kunnen worden versterkt door stappen voorwaarts op mondiaal niveau met betrekking tot het VN-Verdrag. Nationale en Europese wettelijke maatregelen die al van kracht zijn of in ontwikkeling zijn, wijzen ook op de soorten bepalingen die het VN-Verdrag zou kunnen helpen om wereldwijd uit te breiden, een gelijk speelveld voor het bedrijfsleven te creëren en het niveau van bescherming van de mensenrechten voor iedereen te verbeteren. 

De herziene ontwerptekst, artikel 5 over preventie, is een essentieel onderdeel van het instrument dat minimumvereisten voor bedrijven vastlegt op het gebied van verplichte mensenrechten en milieuonderzoek. Dit zal de inspanningen ondersteunen die staten al hebben gedaan met betrekking tot de VN-leidende beginselen en zal deze veel effectiever maken, door duidelijke eisen te stellen aan het optreden van bedrijven wereldwijd, en door lokale en regionale beschermingsmaatregelen te ondersteunen.

De formulering moet expliciet worden aangescherpt mensenrechten en milieuonderzoek in de tekst van het ontwerpinstrument. Due diligence op het gebied van mensenrechten is niet beperkt tot contractuele relaties: de taal van "zakelijke relaties" zou beter de aard van de bedrijfsactiviteiten weerspiegelen en ook de benadering in de UN Guiding Principles. De corrigerende aspecten van due diligence op het gebied van mensenrechten moeten ook veel duidelijker worden.

Verwijzingen naar zowel mensenrechten- als milieueffectbeoordelingen moeten worden gehandhaafd en de milieuaspecten van due diligence op het gebied van mensenrechten moeten worden versterkt. De vermelding van milieu-aspecten is essentieel, aangezien veel van onze partnerorganisaties bedreigingen ondervinden terwijl ze werken aan de bescherming van mensenrechten met betrekking tot het milieu. De bescherming van ons Gemeenschappelijk Huis en zijn mensen is fundamenteel met elkaar verbonden en moet tot uiting komen in dit wettelijk bindende instrument.

 • Artikel 5.3d op het voorkomen mag niet beperkt zijn tot contractuele relaties, maar alle gevolgen voor de mensenrechten dekken die bedrijven kunnen veroorzaken, waaraan zij kunnen bijdragen of waarmee ze rechtstreeks verbonden zijn via hun activiteiten, producten of diensten. In artikel 5.3b moet speciale aandacht worden besteed aan degenen die de mensenrechten en het milieu verdedigen, en 5.3a assessments van gendereffecten. 
 • Kunst. 6.6. Aan aansprakelijkheid moet expliciet naar iedereen verwijzen gevestigde zakelijke relaties, inclusief die met betrekking tot levering, export, diensten, verzekeringen, financiën en investeringen; in plaats van alleen contractuele relaties. De aansprakelijkheid moet ook van toepassing zijn wanneer misbruik het gevolg is van het nalaten voldoen aan due diligence-eisenAdministratieve aansprakelijkheid is nodig voor andere strafbare feiten dan strafbare feiten.

3. Zorg ervoor dat handel en investeringen de mensenrechten en een gezond milieu kunnen ondersteunen
Acht maanden na de “Principeovereenkomst” op a handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur werd gepubliceerd in juni 2019, de duurzaamheidseffectrapportage is nog steeds niet beschikbaar, hoewel de overeenkomst in oktober 2020 ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de EU-Raad en het Europees Parlement. De overeenkomst zou de export van Mercosur van rundvlees, ethanol op basis van suikerriet en soja stimuleren , door importquota te verhogen en exporttarieven voor soja te verlagen. Dit zou kunnen leiden tot grotere risico's van landroof, schendingen van de mensenrechten, het kappen van bossen en branden in het Amazonegebied, ten nadele van inheemse volkeren. Zwitserland en Noorwegen hebben ook substantiële onderhandelingen over een overeenkomst met Mercosur afgerond, terwijl ook de besprekingen met Canada vorderen.
Op internationaal niveau hield Werkgroep III van de VN-commissie voor internationaal handelsrecht (UNCITRAL) haar hervatte 38e sessie tussen 20 en 24 januari in Wenen om de hervorming van de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten (ISDS) te bespreken. Tegelijkertijd werd de jaarlange campagne 'Rights for People, Rules for Corporation - Stop ISDS' door maatschappelijke groeperingen, vakbonden en sociale bewegingen afgesloten met 847.000 EU-burgers die een petitie hadden ondertekend waarin ze de EU-leiders opriep om nieuwe regels vast te stellen voor bedrijven om respecteer mensenrechten en milieu; om een ​​sterk VN-verdrag te bevorderen om een ​​einde te maken aan transnationale straffeloosheid van bedrijven; en het voorstel van de EU voor een multilateraal investeringshof in te trekken en een einde te maken aan de ISDS-privileges voor investeerders
[4].

Handels- en investeringsovereenkomsten versterken een machts- en juridisch onevenwicht, waaronder geprivilegieerde toegang voor bedrijfsactoren tot arbitragetribunalen via het geschillenbeslechtingsmechanisme tussen investeerders en staten, waardoor bedrijven beslissingen kunnen nemen over nationale regelgeving inzake arbeidsrechten, gezondheids- en milieunormen, terwijl gemeenschappen waarvan rechten zijn misbruikt strijd om toegang tot gerechtigheid te hebben. 

Artikel 12.6 van de herziene tekst verbetert de eis dat andere relevante overeenkomsten door staten moeten verenigbaar zijn met mensenrechtenverplichtingen onder het Verdrag. Het slaagt er echter niet in om duidelijk vast te stellen dat de mensenrechten primeren op handels- en investeringsregels. Bovendien ondersteunt CIDSE de oproep om mechanismen voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten af ​​te schaffen. Het verdrag moet verduidelijken dat zolang ISDS bestaat, het het primaat van mensenrechten boven de belangen van investeerders moet respecteren.

 • A specifieke clausule over het primaat van mensenrechtenverplichtingen, met name in handels- en investeringsovereenkomsten, [5] zou deze relatie beter verduidelijken, wat bijdraagt ​​aan de zekerheid van de regelgeving en een stabiel juridisch klimaat. Zo'n clausule moet, onder meer, eisen dat mensenrechten- en duurzaamheidseffectbeoordelingen voorafgaand aan de start van handelsbesprekingen plaatsvinden, en een duidelijke verplichting om het primaat van de mensenrechtenverplichtingen in mechanismen voor geschillenbeslechting tussen investeerders en staten te waarborgen, zolang deze bestaan

Wij roepen alle staten op het herziene ontwerp te overwegen en aan constructieve voorstellen formuleren voor verdere uitwerking in het tweede herziene ontwerp. Wij zijn van mening dat het essentieel is om de onderhandelingen over de tekst voor het Verdrag voort te zetten, waarbij aanzienlijke vorderingen worden gemaakt in overeenstemming met de urgentie van talrijke situaties. De ultieme maatstaf moet het potentieel zijn van de verdragsbepalingen en hun effectieve implementatie om te helpen bij het stoppen van bedrijfsgerelateerde mensenrechtenschendingen.

We roepen staten op constructief bezig zijn, met een geest van vastberadenheid en een gevoel van verantwoordelijkheid voor het algemeen belang, om vooruit te komen totdat het "mandaat om een ​​internationaal juridisch bindend instrument uit te werken", vastgesteld bij Resolutie 26/9 van de VN-Mensenrechtenraad, is vervuld.  Als katholieke ontwikkelingsbureaus die actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van beleid en wetten op het gebied van zaken en mensenrechten, zullen we onze regeringen en andere leden van de Mensenrechtenraad blijven adviseren en ondersteunen om hen te helpen deze belangrijke doelstelling te bereiken.


[1] Zie ook de uitgebreide CIDSE-inzending voor de 5th Sessie, Oktober 2019.
[2] Verklaring einde bezoek door de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor mensenrechten en gevaarlijke stoffen en afvalstoffen, Baskut Tuncak tijdens zijn bezoek aan Brazilië, van 2 tot 13 december 2019. Zie ook https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=25430&LangID=E.
[3] Globale analyse van Frontline Defenders 2018.
[4] www.stopisds.org. Campagneleden publiceerden een advertentie in de Financial Times Europa-editie op 6 februari: "847.000 burgers eisen actie van EU-leiders en president Von der Leyen," met de eisen van de campagne.
[5] Het primaat van de mensenrechten waarborgen in het handels- en investeringsbeleid: modelclausules voor een VN-Verdrag inzake transnationale ondernemingen, andere bedrijven en mensenrechten, Prof. Markus Krajewski, Universiteit van Erlangen-Nürnberg, 2017

Deel deze inhoud op sociale media