Laudato Si 'Week: laten we ons gemeenschappelijke huis beschermen - CIDSE

Laudato Si 'Week: laten we ons gemeenschappelijke huis beschermen

Om de vijfde verjaardag van Laudato Si 'te vieren, nodigt paus Franciscus katholieke gemeenschappen uit om eraan deel te nemen Laudato Si 'Week, van 16 tot 24 mei 2020. CIDSE is een van de voorstanders van het initiatief.

Het programma van een week valt samen met de vijfde verjaardag van de ondertekening van Laudato Si 'en wil de katholieken in de wereld betrekken bij ambitieuze acties om ons gemeenschappelijke huis te beschermen en de unieke en vitale rol van de katholieke kerk bij het aanpakken van de milieucrisis herhalen. In zijn video hernieuwt paus Franciscus zijn dringende oproep om te reageren op de ecologische crisis.

Paus Franciscus 'Laudato Si' encycliek leidde tot wereldwijde actie om het milieu te beschermen onder katholieke gemeenschappen en daarbuiten. Wetenschappelijke analyse laat echter zien dat het tempo van klimaatverandering en van massa-uitstervingen blijft stijgen. Om deze uitdaging het hoofd te bieden, zijn er dringend ambitieuzere verplichtingen nodig.

Tegen deze achtergrond moedigen paus Franciscus en het Vaticaans klooster voor de bevordering van integrale menselijke ontwikkeling de katholieke gemeenschappen aan om na te denken over hun acties tot nu toe en vervolgens de volgende stap te zetten. Ambitieuze acties variëren van gemeenschap tot gemeenschap; een voorgestelde gids voor de meest impactvolle acties is beschikbaar op de Laudato Si 'Week-website.

CIDSE en haar leden zullen ook doorgaan met reflecties en acties over duurzame levensstijlen om ons gemeenschappelijke huis te beschermen Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen lopend project, dat in de afgelopen vijf jaar de boodschappen van Laudato Si heeft gepromoot, zoals eenvoudige en ecologische conversie.  

Het Laudato Si-jubileum valt samen met andere belangrijke milieu-evenementen die later dit jaar plaatsvinden. In november zullen landen op de 26e VN-conferentie over klimaatverandering (COP 26) hun plannen bekendmaken om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. De VN-conferentie over biodiversiteit, waarin de wereld de kans krijgt om zinvolle doelen te stellen om de schepping te beschermen, zal plaatsvinden in oktober en 2020 zal ook een cruciaal jaar zijn voor de Europese Green Deal.

A uitgebreide toolkit en sjabloon promotiemateriaal is te vinden op de Laudato Si 'Week-website

Laudato Si 'Week wordt gesponsord door het Dicastery for Promoting Integral Human Development. Meer informatie over partners is te vinden hier.

Deel deze inhoud op sociale media