Vrouwenstemmen in de klimaatbeweging: een getuigenis - CIDSE

Vrouwenstemmen in de klimaatbeweging: een getuigenis

Jonge vrouwen worden vaak in de internationale media in de schijnwerpers gezet als vertegenwoordigers van de klimaatbeweging en verdedigd als leiders, maar op het terrein kunnen ze culturele uitdagingen aangaan om hun stem te laten horen. Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag interviewden we de Manos Unidas-vrijwilliger Natalia Díaz Martín (tweede van links op de foto hierboven) over haar ervaring als jonge vrouw in klimaatactivisme.

Hoe ben je nu actief in de klimaatbeweging?

Ik raakte betrokken bij activisme en begon de klimaatcrisis te bestrijden na deelname aan de Klimaatkamp mede georganiseerd door CIDSE en Manos Unidas in de zomer van 2018. Ik ben nu een van de voorlopers van Juventud por el Clima Tenerife, #FridaysforFuture op het Canarische eiland Tenerife, en ik ben vrijwilliger bij Manos Unidas. Ik verzamel foto's van onze evenementen, geef lezingen en maak deel uit van het jeugdnetwerk.

Waarom is het belangrijk dat de klimaatbeweging de participatie van vrouwen waardeert en aanmoedigt? 

Een van de kansen van deze klimaatcrisis is dat deze ons allemaal treft, hoewel niet op dezelfde manier. Aan de ene kant zijn we allemaal betrokken en moeten we veranderen, en aan de andere kant verdrinken ontwikkelingslanden in effecten en hebben ze een gebrek aan middelen voor mitigatie. In samenlevingen, zoals we weten, zijn vrouwen, kinderen en ouderen het meest kwetsbaar en worden ze blootgesteld aan deze ongekende veranderingen en lijden ze het meest.

Vanuit dit perspectief is de aanwezigheid van vrouwen in de strijd tegen het klimaat even noodzakelijk als onvermijdelijk.

Afgezien van dit feit zijn vrouwen in een overwegend patriarchale wereld een krachtige bron van verandering vanwege hun taken en plichten. Ik zou zelfs durven zeggen dat ze het meest effectief zijn. Als ze veranderen, verandert het systeem en sneller.

Heb je ooit geaarzeld om leidinggevende posities in te nemen in klimaatactivisme als een vrouw? 

Natalia spreekt op een paneel.

Evenzo, hoewel we vanaf het begin hebben geprobeerd een volledig gelijkwaardige rol te spelen in onze openbare interventies - en meestal zijn we daarin geslaagd - is er nog steeds een grotere mannelijke aanleg.

Dit is een moeilijke vraag, want hoewel ik in het begin meer leidinggevende functies had, heb ik deze om verschillende redenen aan andere mensen overgegeven, zonder te overwegen dat een van deze het feit is dat ik een vrouw ben. Ik heb me gerealiseerd dat de mensen die ik het meest in staat zie om de boodschap over te brengen, vaak de mannen zijn die me vergezellen in deze strijd, ons op de achtergrond achterlaten of ons meer op hun gemak voelen achter de sociale netwerken. En dit kan immers worden geïnterpreteerd dat we onze gezichten op een volledig onvrijwillige manier verbergen.

De keren dat ik heb gesproken op openbare evenementen zoals debatten of media, inclusief radio (hoewel minder), waren vanwege het geloof in het belang van het geven van vrouwenstemmen aan deze beweging en omdat er geen andere opties waren. Dus ja, ik heb veel geaarzeld om een ​​leidende rol te spelen in deze strijd, vanwege kwesties van vertrouwen of waarde, gedeeld met de rest van mijn collega's.

Heb je het gevoel dat bij klimaatactivisme je stem evenveel wordt gewaardeerd als die van een man?

Ik geloof dat de boodschap van een man krachtiger is of meer mensen bereikt, terwijl wij vrouwen altijd worden uitgekozen en gedevalueerd voor aspecten die niets met ons discours te maken hebben, zoals we zien gebeuren met Greta.

Hoewel ik niet zo'n onderdrukking heb meegemaakt, is mij herhaaldelijk gevraagd naar het fenomeen Greta, over haar, over wie erachter zit, en niet naar haar boodschappen.

Ik ben echter blij te weten en erkenning te zien voor zoveel vrouwelijke klimaatactivisten zoals Helena Gualinga die stem geven aan deze crisis en de noodzaak van klimaatrechtvaardigheid. Ik denk dat we trots kunnen zijn en voelen dat we evenveel of zelfs meer een een deel hiervan dan mannen.

Natalia ging naar COP25 in Madrid.

Wat denk je dat in de klimaatbeweging kan worden gedaan om de participatie en stemmen van vrouwen meer te waarderen?

Ik denk niet dat het een kwestie van klimaatactivisme is, het is een kwestie van denken en van het systeem.

De participatie en stem van vrouwen is er, we moeten gewoon stoppen en ernaar luisteren en het dezelfde geldigheid geven ongeacht wie er spreekt, met de enige zekerheid dat het een persoon is en daarom geldigheid en respect verdient.

Zoals ik echter heb gezegd, is het een onbewuste daad, geïnternaliseerd en gesmeed vanaf onze geboorte, en het is een persoonlijke taak om te blijven veranderen, onszelf te blijven informeren en een introspectie te doen, om te weten hoe we handelen en waarom we doen het. Onze blinddoeken afdoen totdat we feministisch kunnen zien.

Niettemin geloof ik dat deze strijd een grote impuls is en positief ingrijpt in de verwezenlijkingen van deze gelijkheid.


Na dit interview voel ik me een beetje meer feministisch, omdat ik in mezelf heb gekeken en ik me volledig heb opengesteld voor jou. Ik geloof dat dat voor een groot deel is waar het allemaal om draait, liefhebben en delen.

Dit was een van de meest uitdagende en diepe interviews die ik heb gegeven. Het heeft me meer doen nadenken over het vrouw zijn. Ik ontdek in deze lijnen dat iets dat werd aangenomen als mijn manier van zijn samenvalt met een patroon dat door mijn geslacht wordt gedeeld. Ligt het aan mij of is het mijn opleiding geweest?

Natalia Diaz Martín is een 20-jarige vrijwilliger bij Manos Unidas en zit in het derde leerjaar.

Deel deze inhoud op sociale media