Piquiá de Baixo, Brazilië: drie crises tegelijk - CIDSE

Piquiá de Baixo, Brazilië: drie crises tegelijk

In de meeste kwetsbare gemeenschappen voegt de komst van Coronavirus zich toe aan andere aanhoudende crises, zoals het geval is voor Piquiá de Baixo in Brazilië, waar vervuiling door mijnbouwactiviteiten en overstromingen al ernstige bedreigingen vormden.

Op 16 maart kwam de gemeente Piquiá de Baixo (Açailândia, Maranhão, Brazilië) onder water te staan ​​en bleef enkele dagen onder water. Als gevolg van de hevige regenval braken de dammen van verschillende visreservoirs van boerderijen stroomopwaarts van de Piquiá-rivier uit, wat een gewelddadige overstroming veroorzaakte, die de huizen van de gemeenschap binnenviel, 253 mensen verplaatste en minstens 25 huizen vernietigde. Naast de huizen zijn de bewoners veel van hun bezittingen verloren. Momenteel blijven 17 gezinnen dakloos. De lokale gemeenschapsgebouwen (kerken, Moedersclub, school) dienen als steunpunt voor mensen om te schuilen en hun bezittingen te bewaren die ze hebben kunnen verwijderen. Snelweg 222, die het zuiden van Maranhão verbindt met de hoofdstad São Luís en andere steden in het noordoosten, werd getroffen door de kracht van de wateren, die een brede slokdarm op het asfalt opende en enkele dagen nodig had om de circulatie door de hele staat te garanderen. De structuur van spoorwegbruggen die over de gemeenschap lopen, kan in gevaar komen.

Dit is weer een tragedie die een gemeenschap treft die zwaar is getroffen door bijna 35 jaar van negatieve gevolgen en schendingen van rechten veroorzaakt door vervuiling als gevolg van de mijnbouwactiviteiten van Vale SA en de productie van ruwijzer, staal, cement en thermo-elektrische energie door staalproducenten van bedrijven die zich in Piquiá vestigden, in het kader van het grand carajás-programma. Medeverantwoordelijk voor deze schendingen zijn openbare instellingen en de lokale overheid, vanwege hun medeplichtigheid, verzuim en verwaarlozing, gebrek aan inspectie en respect voor milieuwetten, gebrek aan ondersteuning en effectieve maatregelen met betrekking tot de klachten, voorstellen en corrigerende maatregelen die door de gemeenschap worden geëist en zijn organisaties.

Zo worden bewoners in maart 2020 omringd door water, aangetast door vervuiling, verminderde ademhalingscondities en nog steeds bedreigd door de aanstaande komst van het coronavirus. Het aantal gevallen vermenigvuldigt zich elke dag in Brazilië. Helaas is de trend voor een exponentiële toename van het aantal gevallen in de komende weken in het hele land.

De meeste inwoners van Piquiá de Baixo werken in de informele sector en / of zelfstandig en kunnen niet thuis werken. Daarom zijn ze afhankelijk van staatssteun om thuis te kunnen blijven en hun voedselzekerheid, persoonlijke hygiëne en overleving te waarborgen.

Bovendien zal de waarschijnlijke onderbreking van de bouwwerkzaamheden in Piquiá da Conquista het inkomen van verschillende families in de gemeenschap beïnvloeden, aangezien verschillende bouwvakkers uit de gemeenschap zelf komen.

Ten slotte moet worden bedacht dat, vanwege de historische blootstelling aan luchtverontreiniging en de daaruit voortvloeiende chronische luchtwegaandoeningen, alle inwoners van Piquiá de Baixo, ongeacht hun leeftijd, tot de zogenaamde risicogroepen behoren, wat het herstel bemoeilijkt bij besmetting met het nieuwe Coronavirus.

Download hieronder het volledige document over Piquiá de Baixo, inclusief een oproep om de gemeenschap te steunen.


Voor meer informatie over de strijd van de Piquiá de Baixo-gemeenschap, kunt u de volgende websites bezoeken: www.piquiadebaixo.com.br en www.justicanostrilhos.org.

Zie ook "Brazilië: pandemie heeft onevenredig grote gevolgen voor gemeenschappen die worden getroffen door bedrijfsvervuiling en worden genegeerd door de staat”, Persbericht van de Internationale Federatie voor Mensenrechten (fidh) 29 april 2020.

Foto: mensen die de spoorbrug gebruiken om toegang te krijgen tot de Piquiá-gemeenschap.
Krediet: Justiça nos Trilhos 

Deel deze inhoud op sociale media

1 gedachte over "Piquiá de Baixo, Brazilië: drie crises tegelijk"

  1. Pingback: COVID-19: Como estamos ligados e afhankelijkemos uns dos outros | FEC

Reacties zijn gesloten.