COVID-19-crisis in het bezette Palestijnse gebied - CIDSE

COVID-19-crisis in het bezette Palestijnse gebied

ACT Alliance EU en CIDSE zijn verontrust over de humanitaire gevolgen van de COVID-19-uitbraak in het bezette Palestijnse gebied en sluiten zich aan bij hun langdurige lokale partners in een oproep voor meer internationale steun.

Een COVID-19-uitbraak op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza zal cruciale humanitaire gevolgen hebben. Het Palestijnse gezondheidsstelsel is al kwetsbaar - en heeft een ernstig tekort aan de meest dringende apparatuur die nodig is om de verspreiding van COVID-19 en de behandeling ervan tegen te gaan, wat voornamelijk het gevolg is van bezettingsgerelateerde beperkingen.

Overvolle gebieden en vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever en Gaza lopen een bijzonder hoog risico door een verspreiding van COVID-19. [1]

De situatie in Gaza baart grote zorgen. Door de ernstige implicaties van de Israëlische blokkade van de Strip en door het gebrek aan Palestijnse politieke eenheid verkeert de gezondheidszorg in Gaza in een wanhopige staat. Het is bijzonder slecht toegerust om een ​​COVID-19-uitbraak aan te pakken en tegemoet te komen aan de behoeften van de bijna 2 miljoen inwoners, gezien het ernstige tekort aan personeel, infrastructuur, uitrusting en medicijnen die cruciaal zijn voor de beheersing en behandeling van COVID-19-gevallen. Momenteel is de maximale capaciteit van Gaza ongeveer 70 ICU-bedden. [2] Volgens de WHO heeft Gaza ongeveer 50-60 ventilatoren voor volwassenen en zou het honderden gevallen niet aankunnen. [3] Mentale en psychologische effecten en het risico van toenemend huiselijk geweld zijn even alarmerend.

Op de Westelijke Jordaanoever gaan het geweld van kolonisten en de sloop en confiscaties van humanitaire hulp door, ondanks algemene bewegingsbeperkingen om de verspreiding van COVID-19 in te dammen. Dit omvat recentelijk in beslag genomen tenten die bestemd zijn voor een kliniek in de noordelijke Jordaanvallei, en twee afgebroken woonhuizen in al-Muntar buiten Jeruzalem. [4] Vernielingen en confiscaties van Palestijnse eigendommen en humanitaire hulp, die de onveiligheid van de bewoners hebben verergerd, hebben nu extra drastische gevolgen in het licht van de huidige COVID-19-crisis.

In Oost-Jeruzalem zijn alarmerende berichten over voortdurende dagelijkse invallen in de Palestijnse wijk Issawiyah, uitgevoerd door de Israëlische politie, waaronder valse arrestaties van minderjarigen of het afvuren van traangas. [5] Hoewel dergelijke incidenten onder geen enkele omstandigheid kunnen worden geaccepteerd, brengt dit bovendien de volksgezondheid in gevaar te midden van een ongeëvenaarde gezondheidscrisis die strikte sociale afstandsmaatregelen vereist.

Hoewel we alle partijen verwelkomen die aanzienlijke inspanningen hebben geleverd om de verspreiding van COVID-19 aan te pakken, evenals de laatste financiële toezeggingen van staten, is een sterkere respons en inzet van de internationale gemeenschap nodig om een ​​ernstige COVID-19-uitbraak te voorkomen en rampzalige gevolgen te beperken effecten van een dergelijk scenario op de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

In dit verband dringen ACT Alliance EU en CIDSE er bij de EU en de lidstaten op aan om:

  1. Zorg voor noodfondsen om de implementatie van de COVID-19 Inter-agency responsplan onder leiding van de humanitaire coördinator van de VN in OPT. [6]
  2. Dring er bij de Israëlische en Palestijnse autoriteiten op aan om ongehinderde, effectieve en principiële humanitaire toegang tot de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te waarborgen en alle noodzakelijke gezondheidsverwijzingen te faciliteren.
  3. Werk samen met alle relevante lokale autoriteiten om een ​​effectieve reactie op de COVID-19-uitbraak te ondersteunen en de toch al erbarmelijke humanitaire situatie in Gaza aan te pakken.
  4. Dring er bij de Israëlische autoriteiten op aan onmiddellijk de sloop en confiscatie van Palestijnse eigendommen en humanitaire hulp stop te zetten.
  5. Veroordeel elke poging om de huidige noodsituatie uit te buiten voor een politieke agenda.
  6. Eis dat alle bewegingsbeperkingen in strijd met het internationaal humanitair recht worden opgeheven om onmiddellijk de noodzakelijke reactie op COVID-19 in de Gazastrook te vergemakkelijken.

voetnoten
[1] COVID-19 Noodsituatierapport 1, UN OCHA OPT (24 maart 2020)
[2] Corona in de Gazastrook - slechts 70 IC-bedden beschikbaar, Physicians for Human Rights - Israël (25 maart 2020)
[3] In de Gazastrook duiken zeven nieuwe gevallen van coronavirus op, in totaal negen, de Times of Israel (26 maart 2020)
[4] Tijdens de Coronavirus-crisis neemt Israël tenten in beslag die bestemd zijn voor kliniek op de Noordelijke Westelijke Jordaanoever, B'Tselem (26 maart 2020)
[5] Misbruik van Palestijnen heft de angst voor COVID-19 op, B'Tselem (19 maart 2020)
[6] Coronavirusziekte 2019 (COVID-19) Update 15, WHO OPT (28 maart 2020)

Fotocredit: Alexandra Gerasimčiková


Deel deze inhoud op sociale media

1 gedachte over "COVID-19-crisis in het bezette Palestijnse gebied"

  1. Pingback: COVID-19: Como estamos ligados e afhankelijkemos uns dos outros | FEC

Reacties zijn gesloten.