COP 26 wordt uitgesteld, maar de urgentie blijft - CIDSE

COP 26 wordt uitgesteld, maar de urgentie blijft

Een paar dagen geleden hebben de Verenigde Naties de uitstel van de klimaatveranderingsconferentie COP 26, gepland voor november van dit jaar in Glasgow. De klimaatbesprekingen van dit jaar waren bijzonder cruciaal omdat de COP 25 in Madrid niet genoeg vooruitgang boekte bij het afronden van de belangrijkste stappen in de richting van de uitvoering van de Overeenkomst van Parijs en ook omdat landen hun nationaal bepaalde bijdragen (NDC's) moesten presenteren - de inspanningen van elk land om hun nationale emissies te verminderen en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Het CIDSE-netwerk begrijpt deze beslissing in deze speciale omstandigheden, maar benadrukt dat de urgentie om op te treden voor klimaatrechtvaardigheid en de noodzakelijke veranderingen in ons economisch systeem niet kan worden uitgesteld. Volgens Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE:

“De datumwijziging van een klimaattop is begrijpelijk, maar dat betekent niet dat we de urgentie en ambitie vergeten om de klimaatcrisis aan te pakken. De huidige pandemie toont eens te meer aan dat het huidige systeem niet in staat is de mondiale uitdagingen van vandaag aan te pakken. We leefden zelfs vóór COVID-19 in een noodtoestand en terugkeren naar dat 'normale' is geen optie: nu moet er beleid komen om samenlevingen weer op te bouwen die in staat zijn om al deze onderling verbonden crises aan te pakken, economieën die mensen echt en planeet vóór winst. "

Chiara Martinelli, CIDSE Senior Advisor on Climate Justice, voegde er ook aan toe dat de Coronavirus-crisis een kans zou moeten zijn om een ​​rechtvaardige transitie te starten en een nieuw economisch systeem op te zetten dat de mens en de planeet als eerste dient. Een dergelijke transitie zou zowel moeten dienen voor een rechtvaardig herstel na de COVID-19-crisis als voor het aanpakken van de klimaatnood.

Volgens het lid van CIDSE in Engeland en Wales, CAFOD, uitstel van COP mag de klimaatactie niet uitstellen. Neil Thorns, Director of Advocacy bij CAFOD zei:

“We moeten de extra tijd gebruiken om ervoor te zorgen dat de COP een forum is voor het nemen van beslissingen die onze economieën zullen herbouwen op een manier die de armste mensen ter wereld beschermt. Regeringen hebben buitengewoon veel geld toegezegd om economische rampen door deze pandemie te voorkomen, maar dat geld mag niet worden gebruikt om toekomstige vernietiging van het milieu te financieren. ”


FOCSIV, het Italiaanse lid van CIDSEbenadrukt hoe de COVID-19-crisis ook de alarmerende toestand van de vernietiging van ecosystemen heeft gemarkeerd en het uitstel moet daarom plaatsvinden met een toenemend besef van de urgentie om onze levensstijl en ons systeem te veranderen, wat leidt tot vernietiging van het milieu en de mensheid.

Van Schotland, ons lid SCIAF herinnert ons eraan dat hoewel de COP noodzakelijkerwijs werd uitgesteld, de landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering, steeds meer droogtes, overstromingen en natuurrampen meemaken, met verwoestende gevolgen. Zij zouden daarom graag zien dat COP 26 zo snel mogelijk en veilig mogelijk wordt herschikt.

CIDSE en haar leden zetten hun inzet voor klimaatrechtvaardigheid dit jaar voort, vooral door samen te werken met gemeenschappen die zwaar worden getroffen door klimaatverandering en waar de gevolgen van het Coronavirus als extra crises aankomen. We bereiden ons ook voor op de vijfjarige viering van de encycliek Laudato Si ' dat heeft de weg geëffend voor een krachtigere klimaatactie en is een nuttige herinnering dat we allemaal onderling afhankelijk en onderling verbonden zijn en dat we elkaar allemaal solidair nodig hebben om door tijden van crisis te gaan.


Foto: COP21-protesten - Creative Commons - The Noxid

Deel deze inhoud op sociale media

1 gedachte over "COP 26 wordt uitgesteld maar de urgentie blijft"

  1. Pingback: COVID-19: Como estamos ligados e afhankelijkemos uns dos outros | FEC

Reacties zijn gesloten.