Laudato Si 'voor een rechtvaardig herstel - CIDSE

Laudato Si 'voor een rechtvaardig herstel

Derde reflectiedag van Laudato Si

Vijf jaar na de publicatie van de encycliek van paus Franciscus over de "zorg voor ons gemeenschappelijk huis", hielden vertegenwoordigers van Europese bisschoppenconferenties en katholieke organisaties en bewegingen in Brussel de Derde Europese Laudato Si'-reflectiedag op donderdag 28 mei 2020. Leidinggevende econoom Mariana Mazzucato, de secretaris van de Dicasterie ter bevordering van de integrale menselijke ontwikkeling van de Vaticaanse monseigneur Bruno-Marie Duffé en leden van het Europees Parlement, Patrizia Toia (S&D) en Lukas Mandl (EVP), namen deel aan een boeiende en tijdige discussie.

Vanwege de huidige beperkingen nam de bijeenkomst de vorm aan van een webinar met meer dan 400 deelnemers uit verschillende landen die actief deelnamen aan de uitwisseling. Het webinar maakte ook deel uit van de bredere "Laudato Si 'Week'Vieringen ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Laudato Si'.

In deze uitzonderlijke tijden, en in de nasleep van de aankondiging door de Europese Commissie van een voorstel over het COVID-19 post-pandemisch herstelplan, lokte het webinar een gedachtewisseling uit over de dringende noodzaak om de huidige gezondheidscrisis aan te pakken en plannen op te stellen voor een rechtvaardig en duurzaam herstel dat nadenkt over de vragen: zal Europa erin slagen de noodzakelijke verschuivingen in zijn economisch systeem door te voeren? Kunnen we herstellen in Europa zonder de rest van de planeet te schaden? Hoe genezen we allemaal samen en laten we niemand achter? 

Een van de vele inspirerende punten die de sprekers naar voren brachten, was de kwestie van  openbare investeringen. Prof Mazzucato zei: “In tijden van crisis zijn niet alleen overheidsinvesteringen nodig, maar ook een richting voor die investering. En die richting moet vandaag zowel inclusief als duurzaam zijn ”. Ze belichtte ook de kwestie van deelname, en om alle hoofdrolspelers ex ante bij elkaar te brengen om het herstel te bespreken door te zeggen: "We hebben alle stemmen aan tafel nodig: vakbonden, jongeren - om de missie voor een rechtvaardige transitie te ontwerpen." 

Monseigneur Duffé verwees ook naar het belangrijkste punt van gemeenschappelijk en individueel verantwoordelijkheid om de crisis aan te pakken: “Als we Laudato Si 'opnieuw lezen, beseffen we dat iedereen een deel van de verantwoordelijkheid heeft. In plaats daarvan ontkennen veel actoren het ”- Mgr Duffe 'zei ook:“ We ervaren onze kwetsbaarheid, fysiek maar ook economisch en van onze publieke politiek. […] We moeten nadenken over de wereld na de pandemie: wat zou deze wereld kunnen zijn? "

Zowel Lukas Mandl als Patrizia Toia, afkomstig uit verschillende fracties, benadrukten in hun slotopmerkingen het belang om de solidariteit van de EU en inspanningen op lange termijn - zoals de Europese Green Deal - te blijven steunen, zelfs en vooral in tijden van crisis, en benadrukte het verband niet alleen voor het milieu maar ook voor maatschappelijke vraagstukken.  

Door dit webinar bleken de berichten van Laudato Si opnieuw enorm relevant in deze tijd van crisis en konden ze het politieke debat richten op meer ecologische en sociale rechtvaardigheid.

Organisatoren van het evenement:  Europese Laudato Si-alliantie (ELSiA) is een groep katholieke organisaties die in Europa hun krachten bundelen om klimaat en sociale rechtvaardigheid te promoten, sterk geïnspireerd door de encycliek Laudato Si 'van paus Franciscus. Deze alliantie brengt samen: COMECE - Commissie van de bisschoppenconferenties van de EU; JESC - Jezuïeten Europees Sociaal Centrum; CIDSE - Internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid; GCCM - wereldwijde katholieke klimaatbeweging; Justitie en vrede Europa; en CCEE - Raad van Bisschoppenconferenties van Europa (waarnemend lid).

Bekijk de webinar hier

Power Point-bijdrage door prof. Mariana Mazzucato beschikbaar hier.

Videobericht van
Monseigneur Bruno-Marie Duffé beschikbaar hier.

Toespraak van MEP Patrizia Toia beschikbaar zijn hier.

Druk op Contacten:


Foto door Anton Atanasov / Pexels

Deel deze inhoud op sociale media