Het tij keren voor Israëlische plannen voor annexatie - CIDSE

Het tij keren tegen Israëlische plannen voor annexatie

Oproep tot actie: het tij keren van Israëlische plannen voor annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever

In het regeerakkoord sprak de nieuwe Israëlische noodregering het voornemen uit om vanaf 2020 juli XNUMX eenzijdig delen van de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren. Deze stap zou het begin betekenen van de daadwerkelijke uitvoering van het bestreden Trump-plan. De op handen zijnde Israëlische annexatie is op brede schaal veroordeeld. Secretaris-generaal van de VN António Guterres, Hoge vertegenwoordiger en vice-voorzitter van de EU  Josep BorrellAlsmede de Patriarchen en hoofden van de Heilige Landkerken hebben onder meer hun bezorgdheid geuit over inlijving en gewaarschuwd dat dit nadelig zou zijn voor een vreedzame en op rechten gebaseerde oplossing van het conflict en de stabiliteit van de regio.

Annexatie komt neer op een daad van agressie en is onder het internationale recht onder alle omstandigheden strikt verboden. Het schendt het VN-handvest, resolutie 2625 (XXV), resolutie 242 en 497 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Toen Israël in de jaren tachtig Oost-Jeruzalem en de Golanhoogten annexeerde, veroordeelde de VN deze bewegingen ondubbelzinnig en verbood het de verwerving van grondgebied door oorlog ten stelligste, en riep staten op om de Israëlische soevereiniteit op deze gebieden niet te erkennen. In de loop der jaren is het falen van derde staten het nakomen van hun verplichting om een ​​einde te maken aan de onwettige situatie heeft geleid tot Israëlische straffeloosheid met betrekking tot deze illegale annexaties. Als Israël doorgaat met de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever en niet verantwoordelijk wordt gehouden, zal dit resulteren in een ernstige schending van het internationaal recht die waarschijnlijk weerkaatst in andere territoriale conflicten.

De partnerorganisaties van CIDSE-leden in Israël en Palestina zijn ernstig bezorgd over de mogelijke annexatie en de minachting van de Israëlische regering voor het internationaal recht, gesteund en aangemoedigd door de Amerikaanse regering. Hoewel de exacte contouren van de plannen nog steeds onduidelijk zijn, waarschuwen partners dat een dergelijke stap onvermijdelijk zou leiden tot een verslechtering van de Palestijnse mensenrechten en het Palestijnse recht op zelfbeschikking. Annexatie zou een verwoestende impact hebben op het dagelijkse leven van de Palestijnen die op de geannexeerde landen wonen. Als het model van Oost-Jeruzalem wordt weerspiegeld op de Westelijke Jordaanoever, kunnen we na de annexatie een massale onteigening van land en nationalisatie van particulier Palestijnse eigendom en land verwachten. Dit zou op zijn beurt leiden tot meer huisuitzettingen, sloop van huizen en gedwongen verplaatsingen.

Een recent rapport van de Israëlische vrijwilligers voor mensenrechtenorganisatie, Yes Din, waarschuwt dat annexatie de beperkte bewegingsvrijheid waarmee de Palestijnen vandaag de dag al worden geconfronteerd, zou verergeren. De toegenomen isolatie van Palestijnse enclaves, nieuwe veiligheidsregels en de aanleg van extra omleidingswegen voor kolonisten zou leiden tot een nog beperktere toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, markten, werkplekken en natuurlijk familie en familieleden. Bovendien zou annexatie van de Jordaanvallei, de vruchtbare strook land die langs de grens met Jordanië loopt, leiden tot een aanzienlijk verlies van Palestijnse landbouwgrond en daarmee tot inkomensverlies. Annexatie zou het economische en sociale weefsel van de Palestijnse samenleving verder aantasten, en dit zal niet beperkt blijven tot het Palestijnse leven op de Westelijke Jordaanoever. De toegenomen bewegingsbeperkingen zouden de Israëlisch scheidingsbeleid waarin zowel het verkeer van mensen als het verkeer van goederen tussen Gaza, Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever beperkt zijn en zelfs als strafmaatregel worden gebruikt. Dit zal de reeds nijpende situatie in Gaza verder negatief beïnvloeden.

In een interview eind mei verklaarde premier Netanyahu dat Palestijnen geen burgerschap zullen ontvangen en zullen blijven in enclaves die onder militair toezicht van Israël staan. Zelfs als de Palestijnse Autoriteit deze enclaves theoretisch zou blijven besturen, zal haar autonomie ernstig worden ondermijnd door de Israëlische controle over toegang, mobiliteit en veiligheid. De plannen van de Israëlische regering getuigen van haar streven om het grondgebied onder haar soevereiniteit te maximaliseren en Palestijnen uit te sluiten. Zelfs als Palestijnen in de geannexeerde gebieden het staatsburgerschap zouden krijgen en de resterende enclaves onafhankelijk zouden worden, zou het Palestijnse grondgebied zeer gefragmenteerd en nog steeds onder Israëlische controle achterblijven. In de praktijk zou dit resulteren in een discriminerend controleregime, waarbij sommige mensen op basis van etniciteit het volledige burgerschap en burgerrechten en politieke rechten zullen hebben en andere niet. Speciale VN-rapporteur Michael Lynk heeft op dit risico gewezen door te stellen dat "het plan zou de apartheid van de 21e eeuw kristalliseren, en in zijn kielzog de ondergang van het recht op zelfbeschikking van de Palestijnen achterlaten ”. In dit verband moeten we in gedachten houden dat de vervulling van de mensenrechten en de zelfbeschikking van de Palestijnen niet afhankelijk mogen zijn van hun locatie, maar voor iedereen nagestreefd moet worden.

Twee componenten zijn essentieel om een ​​constructieve weg voorwaarts te vinden en een ernstige verslechtering van het conflict en de toestand van de mensenrechten en het internationaal recht te voorkomen. Ten eerste moet Israël verantwoordelijk en verantwoordelijk worden gehouden voor zijn grove en systematische schendingen van de mensenrechten van de Palestijnen. Hoewel het Israëlische recht op zelfbeschikking en veiligheid wordt erkend, moet dit ook worden uitgebreid tot de Palestijnen. Daarom is het van het grootste belang om internationale steun voor bestaande verantwoordingsmechanismen te bevorderen. Deze omvatten de UNHCR-database van bedrijven die actief zijn in Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, en de ICC-onderzoek over misdaden begaan op het bezette Palestijnse grondgebied, inclusief Oost-Jeruzalem. Ten tweede moeten de collectieve en internationale rechten van de Palestijnen centraal staan ​​in de onderhandelingen. Een op rechten gebaseerde benadering kan een uitweg bieden uit het falende Oslo-paradigma. In dit verband moet het gebrek aan legitimiteit van de Palestijnse Autoriteit worden aangepakt door de vernieuwing van het Palestijnse leiderschap door langverwachte verkiezingen en eenwording aan te moedigen. Dit zou zuurstof en ruimte kunnen geven aan de legitieme claims, ambities en visies van de Palestijnse bevolking voor de toekomst.

Het valt niet te ontkennen dat het gebrek aan internationale politieke wil om te handelen ons grotendeels op dit punt heeft gebracht. Onlangs waren de EU en haar lidstaten meer uitgesproken tegen de annexatie door Israël. Hoge vertegenwoordiger en vice-voorzitter van de EU Josep Borrell heeft die annexatie benadrukt "Kon niet onbetwist passeren". In het geval van de Russische annexatie van de Krim heeft de EU bewezen bereid te zijn krachtig te reageren op onwettige annexatie. Nogmaals, de EU moet haar interne normen naleven en dezelfde kracht tonen door zich te verzetten tegen de Israëlische aanspraken op soevereiniteit over de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. De EU moet beginnen met een krachtige uitvoering van de bestaande wetgeving inzake het onderscheid tussen Israël en de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, en de correcte etikettering van nederzettingsproducten zoals voorgeschreven door de Europees Hof van Justitie. Dit is het moment voor de EU om een ​​langverwachte actieve rol als bemiddelaar op zich te nemen en tot een multilateraal overeengekomen overeenkomst te komen. Dit kan en moet een cruciaal moment zijn om het tij te keren.


Deel deze inhoud op sociale media