Overeenkomst EU-Mercosur: risico's voor klimaatbescherming en mensenrechten - CIDSE

Overeenkomst EU-Mercosur: risico's voor klimaatbescherming en mensenrechten

Scroll naar beneden voor infographics

Op 28 juni 2019 hebben de EU en Mercosur de onderhandeling over de tekst van de associatieovereenkomst afgerond. Naast handel omvat de deal twee extra pijlers voor politieke dialoog en samenwerking. Er is echter alleen de handelspijler gepubliceerd, waarin bezorgdheid wordt geuit over de gevolgen die de overeenkomst zou hebben voor de mensenrechten en het milieu, aangezien er geen mensenrechtenclausule of duurzaamheidseffectbeoordelingen beschikbaar zijn gesteld.  

De EU stelt dat de begeleidende pijlers het noodzakelijke politieke kader zullen bieden om de naleving van de doelstellingen van de overeenkomst van Parijs te stimuleren, teneinde de gevolgen van de toenemende handel voor mens en natuur te verzachten. Maar de systematische deregulering van Brazilië op het gebied van milieubescherming en ontbossing en het voortdurende streven van de regering om beschermde gebieden en inheemse reserves open te stellen voor mijnbouw en agribusiness, toont weinig tot geen interesse om zich te onthouden aan internationale normen. Zoals het er nu uitziet, brengt de overeenkomst veel risico's met zich mee voor de bescherming van bosgebieden en de lokale gemeenschappen die er voor zorgen, met name inheemse volkeren.  

De huidige studie kijkt naar dergelijke risico's door de lenzen van de relatie tussen handel en de sociaal-ecologische crisis. In het kader van politieke volatiliteit zijn verschillende Europese staten (Frankrijk en Ierland, evenals de Oostenrijkse, Nederlandse en Waalse parlementen) openlijk gekant tegen de afronding van de overeenkomst in haar huidige vorm.   

Het maatschappelijk middenveld aan beide zijden van de Atlantische Oceaan wordt georganiseerd om de scheuren en mogelijke gevolgen van de overeenkomst bloot te leggen en alternatieven te laten zien voor de veronderstelling dat een overeenkomst waarover al twintig jaar wordt onderhandeld en niet voldoende kan reageren op de uitdagingen die momenteel aan de gang zijn geconfronteerd met beide geografische contexten en nu verergerd door de COVID-20-crisis.  

Gezien het Duitse voorzitterschap van de Europese Raad dat op 1 juli begint, was de Duitse versie van deze studie dat wel uitgebracht in Duitsland en Oostenrijk eerder deze week door Greenpeace en de CIDSE-leden MISEREOR en DKA. In België heeft ons lid Entraide et Fraternite, als onderdeel van de nationale coalitie “Stop EU-MERCOSUR”, een verklaring waarschuwing over rode lichten het signaleren van de mogelijke gevolgen van het nastreven van de afronding van de overeenkomst. CIDSE en andere leden hebben zich bij deze inspanningen aangesloten door zich te houden aan de Europese campagne om de EU-MERCOSUR-overeenkomst stop te zetten. Deze studie is daarom een ​​belangrijk instrument om het debat te informeren.

INFOGRAFIEK:

Contactpersoon: Sylvia Obregon, Bedrijfsregelgeving en extracten Officier; obregon (at) cidse.org

Deel deze inhoud op sociale media