Geplande EU-handelsovereenkomst met Mercosur bedreigt klimaat, milieubescherming en mensenrechten - CIDSE

Geplande EU-handelsovereenkomst met Mercosur bedreigt klimaat, milieubescherming en mensenrechten

Nieuwe studie door MISEREOR, Greenpeace en CIDSE

Brussel, 26 juni 2020. Over enkele dagen zal Duitsland het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie overnemen. Volgens haar programma wil de Duitse regering van deze gelegenheid gebruik maken om door te gaan met de afronding van de EU-handelsovereenkomst met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-lidstaten. In een nieuwe studie, MISEREOR, Greenpeace en CIDSE waarschuwen dat de overeenkomst ernstige gevolgen kan hebben voor het milieu en de mensenrechten. Ze roepen de Europese Unie en haar lidstaten op om af te zien van haar plannen om de overeenkomst te ondertekenen en in plaats daarvan een fundamentele hervorming van het handelsbeleid van de EU te initiëren. Ze beschrijven een deal met de rechtse populistische president van Brazilië, Jair Bolsonaro, als "de Europese waarden de rug toekeren".

De preferentiële invoerquota van Mercosur voor de EU zouden met de helft toenemen voor rundvlees en kip, en met een factor zes voor bio-ethanol uit suikerriet. Halvering van de uitvoerrechten zou ook de soja-uitvoer van Argentinië verhogen. “Het handelsakkoord zou de uitbreiding van suikerplantages, sojavelden en weiland in Zuid-Amerika versnellen. Dit zijn de belangrijkste aanjagers van ontbossing, de verplaatsing van inheemse volkeren en schendingen van de mensenrechten ”, bekritiseert Pirmin Spiegel, directeur-generaal van MISEREOR. Hetzelfde geldt voor ijzererts en bauxiet. "Door de uitvoerrechten in Mercosur te verbieden, wil de EU ervoor zorgen dat Europese bedrijven gunstige toegang krijgen tot grondstoffen, zonder zich te verbinden aan het milieu en de mensenrechten."

Giftig voor het klimaat

"De handelsovereenkomst is een versneller die de verdere vernietiging van het regenwoud zal bevorderen", waarschuwt Martin Kaiser, uitvoerend directeur van Greenpeace Duitsland. “Het Amazonegebied heeft onze bescherming nodig, want de eerste branden van het seizoen branden al en de wereld zal binnenkort worden geconfronteerd met de volgende enorme bosbrandramp. De EU heeft, samen met anderen, nu de plicht deze ramp te voorkomen. ” Volgens de studie vond 70 procent van de Amazone-branden van vorig jaar in Brazilië plaats in regio's waar vee wordt gehouden voor vlees. “Als de EU voorop wil lopen op het gebied van klimaatactie, moet de EU haar handelsovereenkomsten afstemmen op de doelstelling van de Overeenkomst van Parijs 1.5. De deal met Bolsonaro zou niet alleen een uitverkoop zijn van de kant van de EU in termen van haar klimaatbeleid, "stelt Kaiser," het zou ook een volledig verlies van vertrouwen betekenen in alle beloften van de Duitse kanselier Angela Merkel, aan het begin van het presidentschap. '

De EU-Commissie heeft de ontwikkeling aangekondigd van een wetgevingsvoorstel inzake verplichte mensenrechten en zorgvuldigheidseisen voor het milieu, terwijl tegelijkertijd vooruitgang wordt geboekt met een nieuwe wet die bossen wereldwijd zou kunnen beschermen tegen de Europese consumptie van producten die ze vernietigen. In plaats van de schadelijke handel te vergroten, moet de Commissie grondstoffen die verband houden met de vernietiging van bossen en ecosystemen en schendingen van de mensenrechten van de EU-markt houden.

Parlementen en regeringen in Oostenrijk, Frankrijk, Nederland, Ierland en België hebben al hun oppositie uitgesproken. In plaats van het beleid van Jair Bolsonaro te legitimeren, zou de EU moeten pleiten voor een herschikking van handelsovereenkomsten langs sociaal-ecologische lijnen. Het overleg over een hervorming van het handelsbeleid van de EU dat vorige week werd aangekondigd door Phil Hogan, de Europese commissaris voor handel, biedt de mogelijkheid om dat te doen. De Europese lidstaten moeten zich uitspreken tegen deze overeenkomst, "in overeenstemming met de Europese waarden en de noodzaak om de klimaatcrisis als een menselijk gezin aan te pakken, moeten de Europese leiders mensenrechten en milieubescherming centraal stellen in het openbare en internationale beleid", aldus Josianne Gauthier , Secretaris-generaal van CIDSE "Burgers ondersteunen toonaangevende benaderingen met uitvoerbare verantwoordingsplicht en handhavingsmaatregelen van bedrijven en zijn zich steeds meer bewust van de risico's van een achterhaald handelsregime dat de mens en de natuur niet beschermt"

Bericht aan redacties:

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met MISEREOR's handelsdeskundige Armin Paasch, Tel. (+49) (0) 176/22630755 of Sylvia Obregon, CIDSE Bedrijfsregelgeving en extracten Officier: obregon@cidse.org  

Perscontact: Valentina Pavarotti, CIDSE Communications Manager; pavarotti@cidse.org 

De studie die in het Duits is gepubliceerd door Misereor, Greenpeace en DKA is beschikbaar hier. Misereor is lid van CIDSE in Duitsland.

Afbeelding: Brumadinho, Minas Gerais. Credit: Ibama uit Brazilië / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

Deel deze inhoud op sociale media