Meer dan 110 bisschoppen spreken zich uit om bedrijfsmisbruik te stoppen - CIDSE

Meer dan 110 bisschoppen spreken zich uit om misbruik van bedrijven tegen te gaan

[Scroll naar beneden voor de vertalingen van het persbericht]

Bedrijfsmisbruik ten nadele van mensen is nog steeds wijdverbreid, maar staten over de hele wereld hebben een unieke kans om dit op te heffen en te stoppen door nationaal bindende maatregelen in te voeren, maar vooral op internationaal en regionaal niveau, waar de grote leemten liggen, zoals door een groot internationale groep van bisschoppen en kardinalen.

Verschillende katholieke kerkleiders ondertekenden de verklaring van de bisschoppen: "Meer dan ooit hebben we verplichte due diligence nodig in de toeleveringsketen om misbruik van bedrijven te stoppen en wereldwijde solidariteit te garanderen". De verklaring die vandaag is gepubliceerd, eist van staten dat zij het lopende misbruik van bedrijven met spoed stopzetten door bindende wetgeving in te voeren om hun activiteiten te reguleren en wettelijk aansprakelijk te stellen. Volgens de bisschoppen moeten onze economieën waarden van waardigheid en rechtvaardigheid volgen en de rechten van de mensen en van het milieu respecteren. Bedrijfsmisbruik is wijdverbreid en de Covid-19-crisis heeft de situatie verergerd, vooral voor de meest kwetsbare gemeenschappen die geen sociale bescherming hadden. Vrouwen zijn opnieuw onevenredig zwaar getroffen door de crisis, en tegelijkertijd “heeft deze pandemie onze onderlinge afhankelijkheid blootgelegd en chaos gezaaid in de wereldwijde toeleveringsketens die fabrieken over de grenzen heen verbinden, waardoor onze afhankelijkheid van kwetsbare arbeiders die over de hele wereld essentieel werk verrichten, wordt blootgelegd” ”, Merkt de verklaring op.

 Bisschoppen roepen op tot solidariteit tussen alle leden van onze menselijke familie en stellen dat transnationale ondernemingen zonder een goede wetgeving niet zullen worden belet belastingfraude uit te voeren, mensenrechten te schenden, arbeidswetten te schenden en hele ecosystemen te vernietigen. De bisschoppen stellen dat, ondanks het mislukte vrijwilligerswerk, verplichte wetgeving om transnationale ondernemingen te reguleren de enige wetgevende optie is om gemeenschappen te beschermen en de onderlinge verbondenheid van onze menselijke natuur te vieren.

Hoewel sommige Europese landen al een due diligence-wet hebben of bezig zijn deze op te stellen, komt de EU pas onlangs op de hoogte om het huidige lappendeken te harmoniseren, dat belangrijke sectorale ontwikkelingen op regionaal niveau omvat om op te bouwen. EU-commissaris voor Justitie Didier Reynders heeft een stap in de goede richting gezet door aan te kondigen dat de EU-wetgeving inzake verplichte mensenrechten en milieuonderzoek voor bedrijven binnenkort zal worden ontwikkeld, als bijdrage aan de Europese Green Deal en in de context van het EU-herstelplan na Covid-19. De verklaring verwelkomt dergelijke ontwikkelingen en roept de leiders van de staat ook op om vooruitgang te boeken op het gebied van bindende wetgeving op VN-niveau door middel van betrokkenheid bij het huidige proces voor een VN-Verdrag inzake mensenrechten en bedrijfsactiviteiten.  

De verklaring van de bisschoppen is ondertekend door verschillende kerkleiders uit landen als India, Myanmar, Oeganda en Colombia, waar gemeenschappen zijn getroffen door de onverantwoordelijke acties van transnationale bedrijven. Tegelijkertijd voegden ook veel bisschoppen uit Europa (Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Portugal, Zwitserland, Nederland) hun handtekening toe, met een krachtige boodschap dat Europa zijn verantwoordelijkheid moest nemen.

Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE, de internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid die de verklaring coördineerde, zei: 'Ik ben geïnspireerd om te zien dat zoveel kerkvertegenwoordigers met één stem spreken over de kwestie van bedrijfsregulering, wat het werk van veel vrouwen ondersteunt en mannen, velen van hen partners van CIDSE, wiens leven is gewijd aan de verdediging van mensenrechten en milieurechten. We zijn allemaal met elkaar verbonden en we zijn het hun verschuldigd hun strijd op elke mogelijke manier te steunen. '

De verklaring van de bisschoppen blijft openstaan ​​om nog meer handtekeningen te verzamelen, vooral in de aanloop naar de volgende onderhandelingsronde over een juridisch bindend instrument voor zaken en mensenrechten bij de Verenigde Naties, dit jaar gaat de zesde sessie in.

Opmerkingen aan de redactie:

Verklaring van de bisschoppen: "Nu meer dan ooit hebben we verplichte zorgvuldigheid in de toeleveringsketen nodig om bedrijfsmisbruik te stoppen en wereldwijde solidariteit te garanderen" in EN, ES, DE, FR, IT, PT - inclusief een volledige lijst van ondertekenaars.

Landen van herkomst van ondertekenaars van bisschoppen: Argentinië, Oostenrijk, België, Bolivia, Brazilië, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Colombia, DR Congo, Ecuador, Egypte, Ethiopië, Frankrijk, Duitsland, Guatemala, Honduras, India, Italië, Luxemburg, Malawi, Mexico, Marokko, Myanmar, Nederland, Paraguay, Peru, Filipijnen, Portugal, Puerto Rico, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Zwitserland, Oeganda.

Kardinalen ondertekenaars van de verklaring: Kardinaal Jean-Claude Hollerich, Luxemburg; Kardinaal Charles Maung Bo, Myanmar

Uitspraak: "CIDSE verwelkomt mijlpaalaankondiging door Europese Commissie over verplichte due diligence inzake mensenrechten voor 2021"

Media contact: Valentina Pavarotti, communicatiemanager, pavarotti@cidse.org

Coördinator van de bisschoppen: Sylvia Obregon, Corporate Regulation and Extractives Officer, obregon@cidse.org

Beeldkrediet: ILO Jean-Pierre-Pellissier

Deel deze inhoud op sociale media