CIDSE Ecologische voetafdruk gelanceerd - CIDSE

CIDSE Ecologische voetafdruk gelanceerd

In een recent webinar onthulde CIDSE de "CIDSE Ecologische voetafdruk”, Een website die ervaringen en praktijken verzamelt van CIDSE-lidorganisaties over het beoordelen en verminderen van hun milieu-impact. Bij de lancering herinnerde CIDSE-president Lieve Herijgers ons eraan dat: “De wereldwijde verandering die we willen bereiken begint met de veranderingen die we zelf maken. En we kunnen het niet alleen. We moeten samenwerken! ”. Ze benadrukte ook dat de ecologische voetafdruk "bedoeld is om ons te inspireren en te helpen onszelf en onze organisaties te blijven reflecteren, in vraag te stellen en uit te dagen en praktische stappen te nemen om onze impact op het milieu te minimaliseren."  

Het CIDSE-secretariaat en verschillende lidorganisaties denken al jaren na over de milieu-impact van hun eigen werk. Voor CIDSE is werken aan de ecologische voetafdruk een fundamentele kwestie, omdat we ervan overtuigd zijn dat onze acties de diepe verandering moeten weerspiegelen die we in onze samenleving willen zien. 

De CIDSE Ecologische voetafdruk is ontworpen om dit proces verder te vergemakkelijken. Het bevat inspirerende voetafdrukverhalen van verschillende CIDSE-leden, biedt begeleiding bij het beoordelen en verankeren van werk aan ecologische voetafdruk in een organisatie en biedt een overzicht van zeer concrete praktijken op verschillende gebieden, zoals reizen, kantoor en activiteiten. Het geeft ook specifieke ideeën aan voor verdere reflectie om ons netwerk te helpen zijn engagement voor een kleinere voetafdruk voort te zetten.  

Met dit project hebben we voor het eerst de kennis en ervaringen van ons netwerk vastgelegd en verzameld, zodat we konden reflecteren en van elkaar konden leren om het beter te doen voor ons gemeenschappelijke huis. Tijdens de lancering webinar, belangrijke delen van de CIDSE Ecologische voetafdruk website werd geïntroduceerd door CIDSE-leden en koppelde deze aan hun eigen voetafdrukreizen. Angelo Simonazzi van Entraide et Fraternité deelden bijvoorbeeld hun ervaring met de opmerking dat “Het hebben van een geschreven beleid voor duurzame ontwikkeling en het ontvangen van een milieulabel ons echt hebben geholpen de motivatie van personeel, vrijwilligers en donoren te vergroten en tegelijkertijd duidelijk onze inzet voor het milieu te tonen. oorzaken." 

Het werk aan de ecologische voetafdruk gaat echter niet alleen over beleid, taken en verantwoordelijkheden. Dirk Van der Roost van Broederlijk Delen benadrukte tijdens zijn bijdrage dat het ook belangrijk is om aangename activiteiten te organiseren die verband houden met de ecologische voetafdruk. Zo organiseert hun organisatie regelmatig 'vegetarische potlucks, die erg populair zijn' onder het personeel. Ze organiseerden ook “een quiz over energieverbruik” - gekoppeld aan de energiescan die ze op hun hoofdkantoor hadden uitgevoerd - “om mensen aan te moedigen de dingen in hun persoonlijke leven in de praktijk te brengen”. 

Veel andere inspirerende voetafdrukverhalen zijn te vinden in een speciaal gedeelte van de website. Ruimte hebben om uit te wisselen en te leren van deze en andere ervaringen is cruciaal en CIDSE-leden waren het eens over het belang van de "noodzaak om te delen met andere organisaties" en "om een ​​ondersteuningsgemeenschap op te bouwen".  

De CIDSE Ecologische voetafdruk kan in het Engels worden geraadpleegd hier en zal binnenkort in andere talen beschikbaar zijn. Tot dusver bevat de website alleen voorbeelden uit het CIDSE-netwerk, maar in de toekomst willen we een bredere uitwisseling hebben waarbij ook partners en bondgenoten zijn betrokken.  

als u would deel graag de ervaring van uw organisatie op ecologisch gebied voetprint or als je hebben aanvullende informatie of bronnen, neem dan contact op met Giorgio Gotra [gotra (at) cidse.org] of Nicky Broeckhoven [bRoeckhoven(at) cidse.org]. 

Deel deze inhoud op sociale media