De gendereffecten van grootschalige investeringen op het land en de reacties van vrouwen - CIDSE

De gendereffecten van grootschalige investeringen op het land en de reacties van vrouwen

Door Magdalena Anna Kropiwnicka
en Barbara van Paassen

Deze verkenningsstudie, gepubliceerd door Trócaire, de Ierse ledenorganisatie van CIDSE, analyseert de gendereffecten van grootschalige winningsindustrieën, waterkrachtcentrales en investeringen in de landbouwsector die resulteren in de veranderde toegang van gemeenschappen tot en controle over land, water en andere natuurlijke hulpbronnen. Grootschalige commerciële druk op natuurlijke hulpbronnen is in de loop van het afgelopen decennium toegenomen, wat heeft geleid tot toenemende bezorgdheid over de kosten, baten en de gevolgen voor de mensenrechten.

Door een brede herziening van de literatuur van academici en het maatschappelijk middenveld, verrijkt met twintig interviews met internationale experts en beoefenaars, bevestigt deze studie dat vrouwen door deze industrieën anders en onevenredig negatief worden beïnvloed. Bovendien werpt deze studie licht op de verschillende gendergerelateerde manifestaties van de effecten van grootschalige investeringen op het land en de reacties van vrouwen en het maatschappelijk middenveld die nog steeds ondervertegenwoordigd zijn.

Deel deze inhoud op sociale media