Nieuw document: een verplichte due diligence-wetgeving van de EU om het respect van bedrijven voor mensenrechten en het milieu te bevorderen - CIDSE

Nieuw document: een verplichte due diligence-wetgeving van de EU om de eerbiediging van de mensenrechten en het milieu door bedrijven te bevorderen 

In mei 2020 heeft de Europese Commissie kondigde de aanstaande ontwikkeling aan van een baanbrekende wetgeving inzake verplichte mensenrechten en milieu-due diligence voor bedrijven. CIDSE en een coalitie van meer dan 100 Europese organisaties die herhaaldelijk de redenen hebben blootgelegd waarom dergelijke wetgeving nodig is, verwelkomden het initiatief van commissaris Reynders in reactie op de gezamenlijke oproep voor dwingende wetgeving. Op basis van bewijzen die bedrijven en hun waardeketens in verband brengen met een reeks mensenrechtenschendingen en de schending van milieunormen, hebben de leden van de coalitie een voorstel gedaan met de belangrijkste elementen die het maatschappelijk middenveld nodig acht om in de verplichte due diligence-wetgeving van de EU op te nemen. het respect van bedrijven voor mensenrechten en het milieu bevorderen. TDeze punten zijn opgenomen in een artikel dat vandaag is gepubliceerd (scroll naar beneden om het te downloaden). 

Het voorstel bouwt voort op een aantal internationale richtlijnen, met name de UN Guiding Principles on Business and Human Rights en de OESO-richtlijnen voor verantwoord zakelijk gedrag, en plaatst de ontwikkeling van deze wetgeving als een cruciale bijdrage aan het succes van de Europese Green Deal als commissaris Kondigde Reynders ook aan. Het herinnert eraan dat due diligence een continu, preventief, op risico gebaseerd proces is dat zich richt op de risico's en schade die niet de onderneming zelf berokkent, maar de mensenrechten en het milieu. Daarom moet de wetgeving duidelijk de verplichting voor bedrijven vastleggen “om effectief te identificeren en te beoordelen; stoppen, voorkomen en verzachten; volgen en bewaken; en communiceren over en verantwoording afleggen over specifieke risico's en feitelijke en potentiële negatieve gevolgen voor hun activiteiten en voor hun wereldwijde waardeketens en zakelijke relaties " 

Voortbouwend op de bevindingen van het onderzoek naar due diligence-eisen via de supply chain Het document, dat in februari van dit jaar door de Europese Commissie (DG Justitie) is gepubliceerd, identificeert een aantal belangrijke elementen zoals verplichtingen van ondernemingen, bepalingen voor samenwerking voor toegang tot rechtsmiddelen, aansprakelijkheidskwesties, handhaving, rechtskeuze en toepassingsgebied.   

CIDSE is ervan overtuigd dat sterke verplichte due diligence-regels op EU-niveau alleen de bestaande inspanningen van de lidstaten kunnen aanvullen en dat de EU tegelijkertijd een soortgelijk proces op internationaal niveau moet ondersteunen om ervoor te zorgen dat er wereldwijd een gelijk speelveld is. De voorgestelde elementen zijn van cruciaal belang om bedrijven verantwoordelijk te houden voor de negatieve effecten van hun activiteiten in hun hele waardeketen en om verantwoord ondernemen te helpen dergelijke effecten te voorkomen.  

As honderden bisschoppen en kardinalen over de hele wereld hebben gebeld (Juli 2020) zijn deze maatregelen nu meer dan ooit nodig. “Dit winstgedreven systeem en de wegwerpcultuur die het met zich meebrengt, moeten nu meer dan ooit worden uitgedaagd in een tijd waarin de pandemie onze zekerheden op zijn kop heeft gezet en de gelegenheid heeft geboden om ons wereldsysteem opnieuw te beoordelen en een rechtvaardige transitie in gang te zetten. (Zie ook het opinieartikel Kardinalen spreken zich uit: de EU heeft behoefte aan corporate due diligence)

Bedrijven en investeerders moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen voor de zorg voor ons gemeenschappelijke huis en een sleutelrol spelen bij het aanpakken van de ecologische crisis en het stoppen van mensenrechtenschendingen. De Covid-19-crisis heeft de gevaarlijke structuren van mondiale toeleveringsketens verergerd en het gebrek aan bestaande wetgeving om de hiaten aan te pakken die mens en planeet in gevaar brengen. Deze fundamentele elementen zullen van cruciaal belang zijn voor de EU om te zorgen voor een duurzame toekomst voor ons gemeenschappelijke huis en zijn inwoners. 

Het document is vrijgegeven door de volgende organisaties: Action Aid, Amnesty International, Anti-Slavery International, Clean Clothes Campaign, CIDSE, European Centre for Constitutional and Human Rights, European Coalition for Corporate Justice, FIDH, Friends of the Earth Europe, Global Witness en Oxfam.

foto: "Cargills problemen met palmolie" by Rainforest Action Network is gelicenseerd onder CC BY-NC 2.0

Deel deze inhoud op sociale media