De plaats van vrouwen is ... in de strijd - CIDSE

De plaats van vrouwen is ... in de strijd

Zr. Mary John schreef dit blogartikel na de publicatie van de Bishops 'Statement "Nu meer dan ooit hebben we verplichte zorgvuldigheid in de toeleveringsketen nodig om bedrijfsmisbruik te stoppen en wereldwijde solidariteit te garanderen". Net als de bisschoppen steunen een groot aantal vrouwen binnen de kerk, waaronder de auteur van deze blog, de strijd tegen bedrijfsmisbruik en vormen ze een cruciaal onderdeel van de strijd voor gerechtigheid.
Bekijk Duits en Frans vertalingen door Fastenopfer, de Zwitserse lidorganisatie van CIDSE.

De grootste en misschien wel de meest militante vrouwenorganisatie in de Filippijnen is GABRIELA en haar visie is om de rechten van vrouwen te verdedigen en te werken voor empowerment van vrouwen in de context van de nationale beweging voor de alomvattende transformatie (economisch, sociaal, politiek) van de Filippijnse samenleving. Als voorzitter gedurende 18 jaar heb ik veel analyses gemaakt van onze samenleving en heb ik deelgenomen aan vele vormen van protestacties en actieve belangenbehartiging in sociaal-politieke en vrouwenkwesties. Ik heb me gerealiseerd dat in de Filippijnen, net als in veel ontwikkelingslanden, de globalisering, de integratie van alle economieën in de liberale kapitalistische markteconomie, de omstandigheden in deze landen feitelijk slechter heeft gemaakt dan voorheen. Lokale overheden verloren hun autonomie bij het controleren van importen en het vaststellen van tarieven om hun lokale economie te beschermen; er is een grotere kloof tussen arm en rijk, er is grote schade aan de ecologie en er is meer uitbuiting van vrouwen en kinderen.

Buitenlandse multinationale ondernemingen zijn erin geslaagd de economie van het land te beheersen. Hun bedrijfspraktijken hebben de rechten van werknemers geschonden, zoals bestaansduur, het recht om een ​​vakbond te vormen, het recht om te staken en het recht op een rechtvaardig loon. Mijnbouw- en houtkapbedrijven hebben inheemse volkeren verdreven van hun voorouderlijk land en hebben toekomstige generaties de rijkdommen van het land, zoals bossen en schatten op aarde, beroofd. Winsten van ontgonnen metalen die niet in het land worden verwerkt, komen meer ten goede aan de buitenlandse multinationale ondernemingen dan aan de lokale economie. Erger nog, het lokale leger is aangesteld om het mijnbedrijf te beschermen en hun aanwezigheid in inheemse gebieden heeft mensenrechtenschendingen veroorzaakt, zoals verkrachting van vrouwen, gedwongen concubinaat, moord op inheemse leiders en verbranding van inheemse scholen.

Vervrouwelijking van armoede en andere genderkwesties

De armsten van de armen zijn vrouwen en dit staat bekend als feminisering van armoede. Hoewel mannen ook arm zijn, is de armoede onder vrouwen groter dan onder mannen. Deze armoede leidt tot een gebrek aan een lang leven, gezondheidsvoorlichting of kennis, een behoorlijke levensstandaard en sociale en politieke participatie.

Als arbeiders worden vrouwen minder betaald dan mannen, ook al is hun werk van hogere kwaliteit; ze lijden onder seksuele intimidatie door hun bazen of zelfs collega's; ze moeten een dubbele last dragen, want zelfs als ze buitenshuis werken, zijn ze nog steeds verantwoordelijk voor het huishouden en de zorg voor kinderen.

Als boerinnen worden ze gediscrimineerd doordat ze meer dan 50 procent van het werk doen, maar in statistieken en enquêtes niet als boeren worden meegeteld. De meesten hebben geen toegang tot middelen zoals land of krediet. Ze beheren ook de verkoop van de boerderijproducten en het huishouden.

Onder Filipijnse vrouwen zijn de inheemse vrouwen de armste en meest uitgebuite. Niet veel mensen hebben toegang tot onderwijs. Wanneer er militaire kampen zijn die de multinationale mijnbouwbedrijven beschermen, zijn ze het slachtoffer van verkrachting of gedwongen concubinaat. De landroof waarmee de mijnondernemingen gepaard gaan, dwingt inheemse families van hun land en militaire acties drijven hen naar vluchtelingenkampen waar ze een gemakkelijke prooi zijn voor pooiers en agenten van de seksindustrie.

Impact van milieuproblemen op vrouwen

 Het is algemeen bekend dat vrouwen verantwoordelijk zijn voor 60-80% van de voedselproductie in hun levensonderhoud, vooral op het platteland. Maar alle middelen van bestaan ​​op basis van de toegang tot, het gebruik van en de controle over natuurlijke hulpbronnen worden in de loop van de tijd al enorm beïnvloed door extreme weersomstandigheden zoals droogtes, orkanen, aardbevingen en klimaatverandering. In een agrarische omgeving wordt de afhankelijkheid van vrouwen van gezonde bodem, visserij, waterbronnen, medicinale planten en bosproducten sterk beïnvloed door klimaatverandering. Vanwege hun ongelijke economische, sociale, politieke en culturele posities hebben klimaatverandering en aantasting van het milieu een grotere impact op het levensonderhoud van vrouwen, de gezondheid, de voedsel- en voedingszekerheid, de toegang tot water en energie, en het vermogen om ermee om te gaan. Dit alles verhoogt de last van onbetaald werk voor vrouwen aanzienlijk.
Hoewel vrouwen het meeste zelfvoorzienende voedsel en marktgewassen produceren, weerhoudt een gebrek aan grondbezit en toegang ertoe dat vrouwen krediet, opleiding en andere ondersteuning krijgen, waardoor ze hun traditionele instandhoudingspraktijken niet kunnen toepassen. 

De plaats van de vrouw is ... in de strijd

Het traditionele geloof dat de vrouw thuis is, is tegenwoordig niet meer houdbaar. Veel vrouwen werken tegenwoordig buitenshuis. Hetzelfde geldt voor politieke strijd. Vrouwen claimen het recht actief te zijn in de samenleving, vooral in de strijd voor mensenrechten en om onderdrukking en uitbuiting in welke vorm dan ook te bestrijden. Vrouwen in de Filippijnen hebben zich georganiseerd om deel te nemen aan de strijd voor een alomvattende transformatie van de samenleving, om solidariteit te betrachten met de armen en onderdrukten, om de mensenrechten te beschermen en te verdedigen, om te werken voor de empowerment van vrouwen en om het milieu te beschermen. Sinds het eind van de jaren 60 zijn vrouwenorganisaties ontstaan ​​op nationaal en lokaal niveau. In 1984 kwamen veel van hen samen om GABRIELA te vormen, dat op zijn hoogtepunt 250 vrouwenorganisaties en 50,000 individuele leden telde. Als voorzitter van GABRIELA gedurende 18 jaar heb ik met onze nationale raad een jaarlijkse mars georganiseerd op Internationale Vrouwendag met sociale of vrouwenkwesties zoals gelijke lonen voor vrouwen, geweld tegen vrouwen, werknemersrechten, mensenhandel, enz.

Er zijn ook vrouwelijke ecologische voorvechters in nationale en lokale organisaties. Maar ik wil hulde brengen aan twee vrouwen wier ecologische belangenbehartiging een nationale impact had. Een daarvan is onze eigen zuster Aida Velasquez die een pionier was van de ecologische beweging in de Filippijnen, de strijd leidde tegen multinationale mijnbouwbedrijven die rivieren in Mindoro vervuilen, een landelijke campagne lanceerde tegen GGO-voedsel, en een van de leiders van de Nuclear Free Philippines Movement die tot op de dag van vandaag heeft verhinderd dat de kerncentrale functioneerde. De andere is Gina Lopez. Ze richtte Bantay Kalikasan, (Environmental Watch) op en zij[8] startte de rehabilitatie van de Pasig rivier en nabijgelegen stedelijk streams. Ze werd door president Duterte benoemd tot secretaris van het Department of Energy and Natural Resources. Ze lanceerde onmiddellijk een campagne tegen illegale mijnbouw en gesloten mijnen die in strijd waren met het ecologische beleid en wekte de woede op van invloedrijke mensen die lobbyden dat ze niet in haar rol zou worden bevestigd.

Zr. Mary John Mananzan is een Benedectin-non en een activist.

Deel deze inhoud op sociale media