Financiering voor agro-ecologie: meer dan een droom? - CIDSE

Financiering voor agro-ecologie: meer dan een droom?

Een beoordeling van de bijdragen van Europese en internationale instellingen aan de transformatie van voedselsystemen.
CIDSE-beleidsbriefing, september 2020

Als prominente publieke investeerders zijn het Green Climate Fund (GCF), de Europese Unie (EU), Europese landen (EU-lidstaten en andere), de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD) en de Het Wereldvoedselprogramma (WFP) kan een grote rol spelen bij het ondersteunen van de transformatie van onze voedselsystemen. Helaas tonen onze bevindingen aan dat het publieke geld dat naar agro-ecologie wordt gekanaliseerd, onvoldoende kwantitatief en kwalitatief is:

  • Projecten ter ondersteuning van transformatieve agro-ecologie werden alleen gevonden in de GCF-portefeuille en vertegenwoordigen 10.6% van het geld dat door de GCF in landbouwprojecten wordt geïnvesteerd.
  • Projecten die gedeeltelijk agro-ecologie ondersteunen, vertegenwoordigen slechts 2.7% van de EU-middelen die tussen 2016 en 2018 via FAO-, IFAD- en WFP-projecten zijn verstrekt.
  • 79.8% van de EU-middelen die via de FAO, IFAD en WFP worden verstrekt, en 79.3% van de GCF-landbouwgeldstromen zijn nog steeds gericht op programma's en projecten die gericht zijn op conventionele landbouw en / of op efficiëntie gerichte benaderingen (zoals duurzame intensivering).
  • De ruimte voor verbetering ten opzichte van de huidige situatie is enorm.

Deze briefing is gebaseerd op het onderzoek van een achtergrondrapport ontwikkeld door CIDSE en Nina Moeller van het Center for Agroecology, Water and Resilience (CAWR) van Coventry University.

Deel deze inhoud op sociale media