Nieuwe gegevens onthullen een enorme kloof in openbare middelen voor agro-ecologie - CIDSE

Nieuwe gegevens onthullen een enorme kloof in openbare middelen voor agro-ecologie

Dit gebrek aan financiering dreigt de overgang naar veerkrachtige voedselsystemen te belemmeren, wat een cruciaal onderdeel is van een rechtvaardig herstel na een pandemie. 

-Rapport beschikbaar om te downloaden onderaan de pagina-

Persbericht in FR / IT

Agro-ecologie wordt steeds meer erkend als cruciaal om veerkracht op te bouwen en de klimaatcrisis aan te pakken; het wordt essentieel geacht voor het nastreven van de klimaatovereenkomst van Parijs en de doelstellingen voor duurzame ontwikkelingi. Het nieuwe rapport van CIDSE in samenwerking met Coventry University "Financiën voor agro-ecologie: meer dan alleen een droom?" laat zien dat de huidige financiën van Europese en internationale instellingen de conventionele landbouw versterken, terwijl er weinig geld naar agro-ecologie gaat, waardoor de verschuiving moeilijk te realiseren is.   

De studie richt zich op EU-fondsen voor officiële ontwikkelingshulp (ODA) die van 2016 tot 2018 zijn gekanaliseerd via de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD) en het Wereldvoedselprogramma (WFP). Tegelijkertijd richt het onderzoek zich ook op de portefeuille van het Green Climate Fund (GCF), vanaf de oprichting tot december 2019.  

Uit de verzamelde gegevens blijkt dat:  

Met betrekking tot landbouwprojecten die door de EU worden gefinancierd via FAO, IFAD en WFP  

  • Geen van hen ondersteunt transformatieve agro-ecologie, met andere woorden, ze kijken naar een transformatie van zowel agro-ecosystemen als voedselsystemen; 
  • Bijna 80% bevordert business as usual-benaderingen en efficiëntiegerichte benaderingen (zoals duurzame intensivering); 
  • 2.7% van de fondsen verwijst naar projecten die een eerste stap in de richting van agro-ecologie zijn.  

Over landbouwprojecten gefinancierd door het Green Climate Fund 

  • Bijna 80% van de middelen gaat naar programma's en projecten die de business as usual-aanpak en op efficiëntie gerichte benaderingen bevorderen (zoals duurzame intensivering); 
  •  10.6% van het geld dat door de GCF in landbouwprojecten wordt geïnvesteerd, ondersteunt transformatieve agro-ecologie;   
  • 10.1% van de middelen vloeien naar projecten die een eerste stap zijn op weg naar agro-ecologie.  

Dit gebeurt in een context waarin publiek-private partnerschappen (PPP) en 'blending'-financiering - mechanismen die afhankelijk zijn van partnerschappen met bedrijven uit de particuliere sector en financiële actoren - zijn vermenigvuldigd, maar het is bewezen dat ze zich richten op industriële landbouw en de voordelen daarvan voor kleine boeren. zijn ernstig in twijfel getrokken. 

“In het licht van dit rapport is het cruciaal om de financiering om te buigen naar agro-ecologie en om een ​​einde te maken aan financieringsprojecten die schadelijk zijn voor de transformatie van voedselsystemen. Zonder deze verschuiving is het simpelweg niet mogelijk om in een veranderend klimaat het recht op voedsel voor iedereen te garanderen. " zei Francois Delvaux, CIDSE Agro-ecology and Food Sovereignty Officer.  

Het rapport stelt dat het Green Climate Fund, de EU-lidstaten en de Europese Unie als prominente publieke investeerders het potentieel hebben om een ​​grote rol te spelen bij het ondersteunen van de transformatie van onze voedselsystemen en om projecten te financieren die het milieu beschermen en klimaatverandering bestrijden, zoals agro-ecologie doet dat. De in Rome gevestigde agentschappen (FAO, IFAD en WFP) spelen ook een sleutelrol bij het ondersteunen van een dergelijke transformatie. 

“Uit de gegevens blijkt dat agro-ecologie nog steeds ondergefinancierd is. Een enorm potentieel voor verandering blijft onbenut ”, aldus Nina Moeller, hoofdonderzoeker van het Center for Agroecology, Water and Resilience (CAWR) aan de Coventry University.  

Hoe kunnen financiële stromen de transformatie katalyseren? Dit is een enorme vraag die CIDSE en CAWR aan de Coventry University zijn begonnen te beantwoorden door middel van actieonderzoek en dialoog met verschillende belanghebbenden. De bevindingen van dit onderzoek zullen later dit jaar worden vrijgegeven. 
 

Opmerkingen voor de redactie:  

Francois Delvaux, beleidsmedewerker agro-ecologie en voedselsoevereiniteit van CIDSE en Nina Moeller, hoofdonderzoeker van de Coventry University, zijn beschikbaar voor interviews. Mediacontact: Valentina Pavarotti, pavarotti@cidse.org 

-Raadpleeg het rapport voor verdere verduidelijkingen over de methodologie van het onderzoek, aanvullende gegevens en een lijst met aanbevelingen  

-Voor uitleg over wat agro-ecologie is, kunt u de CIDSE's raadplegen Principes van agro-ecologie  

-Zie ook Biovision en IPES-food rapport "Money Flows: wat houdt investeringen in agro-ecologisch onderzoek voor Afrika tegen?" (Juni 2020): http://www.ipes-food.org/pages/MoneyFlows

foto: "Gerardo Germano da Silva oogst agro-ecologisch katoen in Ceará, Brazilië" by landbouwkwesties is gelicenseerd onder CC BY-NC-SA 2.0 

Deel deze inhoud op sociale media