Fratelli Tutti: hoe CIDSE-leden de nieuwe encycliek van paus Franciscus verwelkomen - CIDSE

Fratelli Tutti: hoe CIDSE-leden de nieuwe encycliek van paus Franciscus verwelkomen

Op oktober 4th Paus Franciscus bracht zijn nieuwe encycliek Fratelli Tutti uit, waarin hij de richting aangeeft voor een post-pandemische wereld, die doordrenkt zou moeten zijn met een gemeenschappelijke broederschap. De paus schenkt hoop tijdens ontberingen, maar hij schuwt niet de aandacht te vestigen op de drastische veranderingen die in onze samenleving moeten plaatsvinden, vooral in onze economie en in de manier waarop we elkaar en ons gemeenschappelijke huis behandelen. Het CIDSE-netwerk, dat zich bezighoudt met solidariteitsacties en de principes van broederschap en liefde omarmt, heeft de nieuwe encycliek verwelkomd die ons werk ondersteunt en enorm aanmoedigt.   

CAFOD, lid van CIDSE in Engeland en Wales, heeft een persbericht inclusief citaten van de directeur Christine Allen: “Deze encycliek is een radicale blauwdruk voor een post-coronavirus-wereld. Dit is het moment om het raamwerk van onze economische systemen te veranderen, door middel van schuldverlichting voor de armste landen, het verminderen van ongelijkheid en investeringen in lokale, groene duurzame economische ontwikkeling. " 

CCFD's CIDSE-lid in Frankrijk, publiceerde een artikel waarin werd gekeken naar een reeks van 8 vragen rond Fratelli Tutti.

Cordaid, CIDSE's lid in Nederland publiceerde een dit artikel gericht op enkele van de belangrijkste gebieden van Fratelli Tutti, zoals onderlinge verbondenheid, de cultuur van muren, migranten en vluchtelingen, het concept van volledig burgerschap.  

Fastenopfer, het lid van CIDSE in Zwitserland heeft een commentaar door de directeur Bernd Nilles met Sandra Lassak en Markus Büker die enkele van de belangrijkste punten benadrukken die Fratelli Tutti naar voren bracht, zoals het bestaande economische systeem als oorzaak van een crisis, de waardigheid van ieder mens, de visie van een vernieuwde kerk, de roep om verandering en wereldwijde samenwerking.  

Manos Unidas, lid van CIDSE in Spanje, publiceerde een reflectie artikel benadrukkend dat de nieuwe encycliek van de paus ons een hernieuwd engagement voorstelt in onze strijd voor het algemeen welzijn. Het moedigt de werkorganisatie aan om de meest verarmde, kwetsbaren te genezen, te verzorgen, bij te wonen en vooral te rehabiliteren, zodat ze aan hun eigen waardige toekomst kunnen bouwen. Het is een aanmoediging om door te gaan met het promoten van een echte verandering van geweten - een essentieel aspect om onze lijdende wereld te transformeren - door authentieke liefde voor de ander centraal te stellen in onze acties.

Maryknoll, het lid van CIDSE is de VS, heeft een persbericht, een leiderschapsverklaring en studie gids. Susan Gunn, directeur van het Maryknoll Office for Global Concerns, zei in de verklaring: “We verwelkomen de visie van paus Franciscus voor een betere wereld aangeboden in Fratelli Tutti, en zijn oproep tot ontmoeting, dialoog, solidariteit, vrede en gerechtigheid. We staan ​​klaar om ons steentje bij te dragen om de noodzakelijke systemische verandering teweeg te brengen in onze politieke, sociale en economische instellingen voor een rechtvaardiger en duurzamere wereld voor al onze broeders en zusters. " 

Misereor, lid van CIDSE in Duitsland, heeft een commentaar door Sandra Lassak en Markus Büker, reflecterend op de symbolische plaats van Assisi die door de paus werd gekozen om de encycliek te ondertekenen, over de boodschap van hoop door samenwerking die door de encycliek naar voren komt, en over vele andere sleutelelementen van Fratelli Tutti.  

Trócaire, lid van CIDSE in Ierland publiceerde een dit artikel door haar directeur Caoimhe de Barra waarin ze schreef: “Als agentschap van de katholieke kerk in Ierland dat zich bezighoudt met gerechtigheid en mensenrechten in de derde wereld, verwelkomt Trócaire in het bijzonder de tot nadenken stemmende begeleiding van de paus over onderwerpen als universele mensenrechten, conflicten, de behandeling van vluchtelingen en migranten, de rechten van inheemse volkeren en de noodzaak om actief een 'betere' vorm van politiek na te streven. Dit zijn gebieden waar Trócaire al vele jaren aan heeft gewerkt en deze encycliek biedt verdere validatie van dat werk. "  

Ten slotte publiceerde Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE een blog , wijzend op enkele van de belangrijkste lessen van Fratelli Tutti: “wat tijdens deze lezing duidelijk is, is dat nieuwe systemen moeten worden bedacht, nieuwe ideeën moeten worden overwogen, nieuwe wegen moeten worden aangelegd, en de enige manier waarop dit zal gebeuren, is als we onze harten werken samen voor gerechtigheid, waardigheid, solidariteit en het algemeen welzijn. Vrede zal mogelijk zijn "op basis van een mondiale ethiek van solidariteit en samenwerking in dienst van een toekomst die wordt gevormd door onderlinge afhankelijkheid en gedeelde verantwoordelijkheid in de hele menselijke familie". 

Deel deze inhoud op sociale media