Van COVID-19 tot radicale transformatie van onze voedselsystemen - CIDSE

Van COVID-19 tot radicale transformatie van onze voedselsystemen

Nieuw rapport van het Civil Society and Indigenous Peoples 'Mechanism (CSM) voor de betrekkingen met het VN-Comité voor Wereldvoedselzekerheid (CFS)

Het Civil Society and Indigenous Peoples 'Mechanism (CSM) voor de betrekkingen met het VN-Comité voor Wereldvoedselzekerheid (CFS) heeft vandaag een virtuele beleidsbriefing om het Global Synthesis Report te lanceren
"Stemmen uit de grond: van COVID-19 tot radicale transformatie van onze voedselsystemen'.
De beleidsbriefing was ook een gelegenheid om de CSM's te presenteren oproep tot actie op de Food Systems Summit.

Persbericht: Wereldwijde grassroots-organisaties eisen een radicale transformatie van voedselsystemen om de gevolgen van COVID-19 aan te pakken
Rome, 12 oktober 2020 - De COVID-19-voedselcrisis is nauw verbonden met economische, sociale, gender- en ecologische onrechtvaardigheden van vrijemarktneoliberalisme, zegt een rapport dat vandaag is gelanceerd door de grootste internationale ruimte van grassroots-organisaties en inheemse volkeren die zich inzetten om voedsel uit te bannen. onzekerheid en ondervoeding. De crisis zal niet worden opgelost door noodmaatregelen of stimuleringspakketten die hetzelfde model bestendigen, maar alleen door een radicale transformatie van voedselsystemen die aan de mensenrechten voldoen.

Tussen de 83 en 180 miljoen meer mensen zouden door de pandemie honger kunnen lijden, waardoor het totale aantal mensen met voedselonzekerheid oploopt tot meer dan 2 miljard. Om deze trend te keren zijn gewaagde acties vereist. Het promoten van voedsel als handelswaar is niet langer een optie, gezien de catastrofale impact van industriële landbouw en veeteelt op mensen en ecosystemen. Voedselsoevereiniteit is de enige oplossing voor deze crisis. Het garandeert het recht op gezond en cultureel passend voedsel dat wordt geproduceerd door middel van ecologisch verantwoorde en duurzame methoden, en het recht van mensen om hun eigen voedsel- en landbouwsystemen te bepalen.

De verslag toont aan dat de meest effectieve initiatieven om de COVID-19-voedselcrises aan te pakken, voortkomen uit inspanningen van de gemeenschap - om besmetting te voorkomen, werknemers (vooral migranten) te beschermen, voedselzekerheid en economische veiligheid te waarborgen, uitzettingen en landroof te stoppen. Ondanks de officiële erkenning dat 70-80% van de wereld wordt gevoed door kleinschalige voedselproducenten en lokale voedselsystemen, blijven de meeste COVID-19-beleidsmaatregelen, financiële steun en economische stimuleringspakketten gunstig voor het agro-industriële complex van bedrijven en wereldwijde toeleveringsketens. Kleinschalige voedselproducenten, arbeiders, inheemse volkeren, de stedelijke voedselonzekerheid en landloze volkeren, vooral vrouwen, behoren tot de zwaarst getroffen door de pandemie. Hun gezondheid, bestaansmiddelen, veiligheid en veilige toegang tot hulpbronnen zijn het minst beschermd tegen armoede, discriminatie en geweld. Bovendien laat het rapport zien hoe de vernietiging van ecosystemen veroorzaakt door industriële voedselketens nauw verband houdt met de opkomst van ziekteverwekkers zoals COVID-19. In plaats van een intensieve, exportgerichte landbouw te promoten die ongelijkheid, schendingen van de mensenrechten en de klimaatcrisis bestendigt, spoort het rapport de staten aan om agro-ecologie aan te moedigen, die gezonde en voedzame voeding biedt en tegelijkertijd het milieu beschermt. De COVID-19-pandemie biedt een once-in-a-lifetime kans om de agro-ecologische transitie te versnellen en decennia van neoliberaal beleid om te buigen dat de ongelijkheden heeft verergerd en heeft geleid tot officiële verwaarlozing van het publieke domein dat een integraal onderdeel is van het bouwen van robuuste gezondheid en welzijn, en duurzaam voedsel systemen.

Bovendien is het de hoogste tijd dat ontwikkelingsprioriteiten opnieuw worden gedefinieerd in overeenstemming met genderrechtvaardigheid en de eisen van de jeugd als toekomstige bewakers van voedselsystemen, stelt het rapport. Overheidsacties moeten prioriteit geven aan de toekomstige gezondheid van mens en planeet, een einde maken aan structurele discriminatie en het sociale reproductieve en zorgwerk dat voornamelijk door vrouwen wordt uitgevoerd, herverdelen. Het rapport wordt gepubliceerd voorafgaand aan een virtuele bijeenkomst van het Comité voor Wereldvoedselzekerheid van de Verenigde Naties (CFS), waar regeringen zullen bespreken hoe mondiale voedselsystemen kunnen worden getransformeerd en de gevolgen van COVID-19 kunnen worden aangepakt.

Het rapport constateert dat er ernstige lacunes zijn in de mondiale coördinatie om de ergste voedselcrisis van meer dan tien jaar aan te pakken en dat tot dusver weinig staatsreacties zijn gericht op de verwezenlijking van mensenrechten of de behoeften van kwetsbare en gemarginaliseerde gemeenschappen. Er is misbruik van noodbevoegdheden en een toename van de criminalisering van mensenrechtenverdedigers, terwijl de milieu- en arbeidsregels zijn verzwakt.

Toch hebben enkele regeringsinitiatieven aangetoond dat het mogelijk is om de meest kwetsbaren te steunen door onderdak te bieden aan daklozen, een algemeen basisinkomen of geldoverdrachten binnen enkele weken.

Het CFS heeft het mandaat en de capaciteit om de kwetsbaarheid van het voedselsysteem in de wereld aan te pakken, waarop COVID-19 dramatische aandacht heeft gevestigd. De stemmen die in het rapport worden opgeworpen, roepen het rapport en de Staten dringend op om dit te doen.

ENDS

Contactpersoon voor de pers
Marion Girard| marion.girard.cisneros@csm4cfs.org | +31 686152970

Rapporten
• "Stemmen uit de grond: van COVID 19 tot radicale transformatie van onze voedselsystemen"
CSM Women-rapport over COVID-19
CSM Jeugdbeleidsverklaring over COVID-19

Het rapport is opgesteld door het Civil Society and Indigenous Peoples 'Mechanism (CSM) voor de betrekkingen met het VN-Comité voor Wereldvoedselzekerheid en bevat stemmen van kleinschalige voedselproducenten, inheemse volkeren, arbeiders, landloze volkeren, stedelijke voedselonzekerheid, vrouwen en jeugd.
Het rapport werd officieel gelanceerd door de hoofdauteurs tijdens een virtuele persconferentie op 12 oktober 2020.

Deel deze inhoud op sociale media