De cruciale rol van een bindend verdrag voor zaken als de Cerrejón, Colombia - CIDSE

De cruciale rol van een bindend verdrag voor zaken als de Cerrejón, Colombia

CIDSE hield een interview met Luisa Rodríguez Gaitán en Jenny Paola Ortiz van het Center for Research and Popular Education / Peace-programma (CINEP / PPP) in Colombia. Een jezuïetenorganisatie opgericht in 1972, met als doel een rechtvaardige, duurzame en vreedzame samenleving op te bouwen door te werken voor de uitgeslotenen in het land. CINEP is betrokken bij het proces voor een bindend VN-verdrag inzake transnationale ondernemingen voor de bescherming van de mensenrechten en heeft de zaak Carbones del Cerrejón Limited, een grote dagkoolmijn in La Guajira, Colombia die de lokale bevolking getroffen heeft, naar voren gebracht. bevolking en milieu voor decennia. Deze case kwam ook aan bod tijdens het virtuele nevenevenement: "Dieper graven, mijnen in Colombia en de dringende behoefte aan een VN-verdrag”Op 28 oktober. 

Waarom is CINEP boeiende in the Verdrag  

CINEP neemt deel aan het Binding Treaty-proces omdat we geloven in het belang van deze internationale ruimtes voor het bewaken en waarborgen van de rechten van gemeenschappen die negatief worden beïnvloed door de winningsactiviteiten van de multinationale ondernemingen Gezien het constante bewijs van de systemische aard van schade en mensenrechten schendingen, zou dit internationale mechanisme niet alleen preventieve maatregelen mogelijk maken in termen van toezicht op de acties van bedrijven, maar ook garanties bieden in termen van herstel van rechten en toegang tot de rechter voor gemeenschappen in verschillende delen van de wereld.  

De hoop zou zijn dat het Verdrag zou bijdragen aan een groter ecologisch bewustzijn in het licht van de klimaatcrisis die we in de wereld doormaken. Ook zou die mensheid steeds meer begrijpen dat we moeten zorgen voor ecosystemen, milieus, watervoorraden, natuurlijke goederen en mensen die hun bezittingen willen beschermen voor de zorg en het behoud van de hele wereld. Extractieve economieën zijn in toenemende mate schadelijk voor natuurlijke hulpbronnen en hebben deze diepe klimaatcrisis in de wereld, die steeds ernstiger wordt, versneld. 

How zou een Bindend verdrag de levens van gemeenschappen in Colombia veranderen?  

Er zijn nog steeds veel gevallen van onrecht in Colombia, en de overheid is flexibel in milieu- en arbeidsvoorschriften, waardoor gemeenschappen en werknemers in een nadelige positie komen ten opzichte van bedrijven die internationale buitenlandse investeringen willen aantrekken. Daarom zou het Verdrag een positieve verandering voor die gemeenschappen inhouden, omdat ze een internationale norm zouden hebben waardoor de Colombiaanse regering en de verschillende instellingen hun verantwoordelijkheid als garant voor de rechten van de gemeenschappen zouden ondersteunen, garanderen en nakomen, en nationale regelgeving zou versterkt.  

Waarom is het geval van Cerrejón vertegenwoordiger van de verschillende belangrijke kwesties die in het Verdrag op het spel staan?  

De zaak Cerrejón is om verschillende redenen belangrijk. Het is een bedrijf dat eigendom is van drie multinationals (BHP, Anglo-American en Glencore) in drie moedermaatschappijen met verschillende internationale regelgeving. Het heeft meer dan 10 gerechtelijke uitspraken en veroordelingen. Het heeft systematisch de mensenrechten geschonden van de gemeenschappen van Wayuu en Afro-afstammelingen in La Guajira en heeft een negatieve invloed gehad op hun gezondheid, hun omgeving inclusief hun water. Ook zijn er geen eerlijke hervestigingsmaatregelen voor gemeenschappen. , Het is een bedrijf dat de macht heeft in Colombia en de beslissingen van de staat beïnvloedt. Een bindend verdrag zou het mogelijk maken toezicht te houden op deze bedrijven en situaties te analyseren met betrekking tot het naleven van tekortkomingen in de regelgeving op het gebied van de mensenrechtensituatie, en met betrekking tot de kwestie van het arresteren van bedrijven door bedrijven. Cerrejón is een bedrijf waar drie multinationals gelijkwaardige eigenaren zijn, die elk hun verantwoordelijkheid kunnen negeren om compensatie voor de rechten van de gemeenschappen te garanderen.  

How zou het Verdrag verandert en verbetert de levens van de gemeenschappen in het geval van Cerrejón 

In het geval van Cerrejón zou het Verdrag het leven van gemeenschappen kunnen verbeteren door mechanismen in te stellen voor toegang tot de rechter voor de gemeenschappen en het hoge niveau van straffeloosheid waarmee bedrijven tegenwoordig optreden, te verminderen.  

In het geval van Cerrejón waren gerechtelijke uitspraken niet bevorderlijk voor het recht op voorafgaande raadpleging, gezondheid, voedsel en het behoud van een gezond milieu, inclusief schoon water. Hoewel deze rechten bestaan, en hoewel het bedrijf is gesanctioneerd, is er in dit opzicht geen gerechtigheid.  

Het Verdrag stelt ook een aantal preventielijnen vast die andere gemeenschappen zouden kunnen helpen om niet te worden beïnvloed door de voortschrijdende uitbreiding van de energiemijnbouwgrens. 

Ook zal het een beter begrip van de specifieke aandoeningen die vrouwen ervaren en herstelmaatregelen vanuit een genderperspectief mogelijk maken.  

Opname van het nevenevenement "Digging Deep: Why a UN Binding Treaty is essentieel"


Hoofdfoto: Manantialito, een gemeenschap getroffen door Cerrejón, foto door CINEPLuisa Rodríguez Gaitán, onderzoeker en adviseur intercultureel werk voor CINEP / programma
voor vrede

Jenny Paola Ortiz, coördinator intercultureel werk voor CINEP / Program for Peace

Deel deze inhoud op sociale media