#WhereIsTheEU? De EU schiet opnieuw tekort bij het beschermen van de mensenrechten bij de UN - CIDSE

#WhereIsTheEU? De EU schiet opnieuw tekort in het beschermen van de mensenrechten bij de VN

Persbericht: CIDSE's standpunt over de 6th IGWG van het VN-verdrag inzake bedrijfsleven en mensenrechten 

“Door de kwetsbaarheden van mondiale toeleveringsketens en de mensen die ze laten werken bloot te leggen, heeft de COVID-19-crisis het belang van de agenda voor bedrijven en mensenrechten nog duidelijker gemaakt. De crisis heeft met name aangetoond dat het dringend noodzakelijk is de inspanningen op te voeren om ervoor te zorgen dat staten de mensenrechten beschermen in de context van zakelijke activiteiten en dat bedrijven de mensenrechten respecteren, inclusiefg arbeidsrechten, in hun activiteiten ". Dit was de openingszin van de Europese Unie op de 6th zitting van de VN-onderhandelingen over een mensenrechtenverdrag om het gedrag van bedrijven te reguleren. Toch bleven de Europese Unie en haar lidstaten de volgende dagen achter bij deze verklaring en leverden ze geen inhoudelijke inbreng bij de onderhandelingen. 

Onder sociale distantiërende maatregelen die momenteel worden toegepast in de onzekere context van de wereldwijde pandemie, juicht CIDSE de inspanningen toe van de UNHRC en de voorzitter van de intergouvernementele werkgroep om deze onderhandelingen voort te zetten, die de voortgang van de ontwerptekst van het Verdrag hebben veiliggesteld. In de context van COVID-19 was een aanzienlijk aantal staten in de kamer, terwijl anderen op afstand aanwezig waren. Evenzo voegde een groot aantal maatschappelijke organisaties en vakbonden zich virtueel bij de discussies met krachtige en inhoudelijke interventies op de tekst. 

CIDSE en onze partners hebben krachtige oproepen gedaan tot gerechtigheid voor de getroffen mensen, sterke aansprakelijkheid in het licht van de plicht van bedrijven om de mensenrechten te respecteren, ervoor te zorgen dat mensenrechten voorrang hebben op handels- en investeringsovereenkomsten, samen met versterkte genderanalyse en bescherming van mensenrechtenverdedigers .  

Bij een nevenevenement "Dieper graven: mijnbouw in Colombia en de dringende behoefte aan een VN-verdrag" Mónica López Pushaina, van de inheemse gemeenschap Wayuu, gaf getuigenis over de verwoestende impact van de Cerrejón-mijn op haar gemeenschap, inclusief gezondheidseffecten, milieuschade en aanvallen op mensenrechtenverdedigers. Ze benadrukte hoe een VN-verdrag dergelijk misbruik zou kunnen voorkomen en de getroffen gemeenschappen toegang tot de rechter zou kunnen garanderen.  

Brazilië, China en Rusland hebben herhaaldelijk het woord gevoerd om substantiële bepalingen van het Verdrag te bekritiseren, waarbij herhaaldelijk de fundamentele beginselen van de internationale mensenrechtenwetgeving in twijfel werden getrokken. Verschillende staten maakten van de gelegenheid gebruik om de mensenrechten te beschermen en riepen op tot handhaving en versterking van essentiële bepalingen van de tekst die wordt besproken. 

Ondertussen wachten de EU en haar lidstaten schandelijk aan de zijlijn: dit gedrag gaat al jaren door, met verschillende excuses en met ontduiking van verantwoordelijkheid. We hebben het zesde jaar van de onderhandelingen bereikt en de EU heeft nog niet inhoudelijk onderhandeld en heeft slechts enkele verduidelijkingsvragen gesteld.  

Als 's werelds grootste economie en handelsblok moet de EU de ethische werking van haar bedrijven afdwingen. "Europese burgers willen loskomen van de verbinding die er bestaat tussen de producten in hun huizen en de schokkende verhalen over uitgebuite arbeid en verwoeste ecosystemen. Ze willen geen deel uitmaken van dit uitbuitingssysteem, waarvan de ergste gevolgen vrouwen altijd zwaarder treffen en voorkomen dat de inheemse bevolking floreert”, Zei Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE. Leden van het Europees Parlement hebben de afgelopen jaren meer dan tien resoluties aangenomen ter ondersteuning van de verdragsonderhandelingen. De afwezigheid van de EU is een ontkenning van de wil van Europese burgers, hun vertegenwoordigers, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Europees netwerk van nationale mensenrechteninstellingen (zie hun uitspraak)

De EU heeft toegezegd een openbare raadpleging te houden over de aanstaande Europese wet inzake verplichte zorgvuldigheid op het gebied van mensenrechten. Gezien deze toezegging moet de EU een onderhandelingsmandaat zoeken en moeten haar lidstaten hun verantwoordelijkheid nakomen om inhoudelijk te onderhandelen in het VN-Verdrag.  

Deel deze inhoud op sociale media