5 jaar na de misdaad in Mariana heerst er nog steeds straffeloosheid - CIDSE

5 jaar na de misdaad in Mariana heerst er nog steeds straffeloosheid

Op 5 november 2020 is het 5 jaar geleden de dam van Fundão-residuen barstte in de gemeente Mariana in Minas Gerais, Brazilië, waarbij 39.2 miljoen kubieke meter giftig afval in het stroomgebied van de Rio Doce terechtkomt. Als gevolg van het negeren van de veiligheid van de dam door het bedrijf, kwamen 19 mensen om het leven en raakten het water en de grond vervuild in een gebied ter grootte van Portugal, waardoor vissen en landbouw onmogelijk werd. 1.4 miljoen mensen die langs de nu giftige rivier leven, zijn hun huis kwijtgeraakt, zijn gedwongen om de gezondheidsproblemen of het verlies van levensonderhoud te verlaten, of lopen het risico ontheemd te worden.

Het wordt gewoonlijk de ergste milieuramp in de Braziliaanse geschiedenis genoemd.

De dam was eigendom van Samarco Mineração SA: een naamloze vennootschap en een joint venture die in gelijke mate eigendom was van het Anglo-Australische bedrijf BHP Billiton Brasil Ltda. en de Braziliaanse Vale SA In een moment van pijnlijke ironie drie jaar later, in januari 2019, stortte een andere mijnbouwdam die eigendom was van Vale in en doodde 270 mensen in Brumadinho, Brazilië - slechts 75 kilometer van de Fundao-dam. Talrijke andere gemeenschappen, zoals Piquia de Baixo, blijven sterk vervuild door regelmatige mijnbouw- en staalactiviteiten.

Terwijl 21 mensen van de mijnbouwbedrijven in 2016 werden beschuldigd van gekwalificeerde homocide door het Braziliaanse federale ministerie, hebben ze dat nog steeds niet verantwoordelijk gehouden. Een civiele procedure vraagt ​​27.4 miljard dollar om alle schade te herstellen. De Renova Foundation, opgericht door de mijnen, meldt ongeveer R $ 2.6 miljard ($ 450 miljoen) aan schadevergoedingen en financiële noodhulp te hebben betaald aan 321,000 mensen. Braziliaanse federale aanklagers nu kosten BHP en Vale hebben samengewerkt met een advocaat om de schadevergoeding voor de 31,000 getroffen inwoners van Baixo Guandu stroomafwaarts te verlagen tot slechts 10,000 reais ($ 1,780) aan morele schade, iets meer dan een minimumloon in Brazilië. BHP, Vale en Samarco zouden niet langer aansprakelijk zijn jegens slachtoffers die deze compensatie accepteerden.

Een catastrofaal geval van nalatigheid door bedrijven dreigt te worden vergeten en genegeerd. Brazilië blijft een letterlijke mijnenveld van zwakke dammen, slechte compensatie en straffeloosheid van bedrijven. De internationale wetgeving om een ​​rechtvaardige werking van multinationals te verzekeren schiet duidelijk tekort. De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties onderhandelt momenteel over een bindend verdrag om multinationals verantwoordelijk te houden voor schendingen van de mensenrechten en het milieu in hun wereldwijde toeleveringsketens. Dit zou houders van rechten in getroffen gemeenschappen ondersteunen om gerechtelijke processen te voeren in de landen van het hoofdkantoor van multinationale ondernemingen, waardoor ze toegang krijgen tot meer rechtsstelsels. CIDSE, onze leden en partners blijven de voortgang van de wetgeving volgen en doen aanbevelingen voor de ontwerptekst van dit verdrag. Na een recente onderhandelingsweek Door een slechte deelname van de EU en verstorende input van China, Rusland en Brazilië luidt de verjaardag van Mariana een plechtige bel van aanhoudend verlies, met weinig tekenen van verandering.

De Braziliaanse burgerbeweging Movimiento dos Atingidos door Baragens ('beweging van mensen die getroffen zijn door dammen' of 'MAB' volgens het Portugese acroniem) roept op tot de deelname van andere organisaties aan een reeks symbolische activiteiten om zich te blijven verzetten rond de verjaardag van de misdaad:

  • Let op de virtuele uitwisselingen (in het Portugees)
  • Zet druk op de Braziliaanse rechterlijke macht door de sjabloon brief hier naar het e-mailadres van de verantwoordelijke rechtbank.
  • Deel de social media-materiaal bereid
  • Maak foto's of video's met solidariteitsboodschappen onder het motto van de Journey van dit jaar: "Vale met onrecht in zijn hand, 5 jaar zonder herstel in het Doce River basin" en met de linkervuist omhoog, waarbij je je naam, stad en organisatie identificeert.
  • Volg en deel het online nieuws van de demonstraties die op 5 november in verschillende delen van Brazilië zullen worden gehouden.

Bronnen:

Deel deze inhoud op sociale media