Mijn pijn: de strijd om seksueel misbruik te melden in de Zimbabwaanse diamantindustrie - CIDSE

Mijn pijn: de strijd om seksueel misbruik rond de diamantindustrie in Zimbabwe te melden

Deze getuigenis is anoniem gepubliceerd. De getuigenis bevat een expliciete en eerlijke beschrijving van seksueel geweld en misbruik en wordt niet aanbevolen om te lezen voor minderjarigen of mensen die zich getriggerd voelen. 

Ik ben een vrouw die betrokken is bij de Katholieke Commissie voor Justitie en Vrede in Zimbabwe.  

De geschiedenis van de diamantwinning kan alleen worden omschreven als met bloed bespat, en de diamantwinning in Zimbabwe is geen uitzondering. De Beers had de exploratierechten voor de diamantvelden van Marange tot deze in 2006 afliep en de regering de diamantvelden voor iedereen open verklaarde. De diamanten stormloop begon.  

Eind 2006 probeerde de regering de diamantkoorts 'op te ruimen' door de rechten van bedrijven met mijnvergunningen af ​​te dwingen en degenen die dat niet hadden uit te zetten. Wat volgde waren twee jaar van moorden, seksueel misbruik, uitbuiting en schendingen van de mensenrechten in een schokkende vertoning van de vervolging door een staat van zijn eigen volk. Uiteindelijk werd de Zimbabwaanse verdedigingstroepen ingezet en zoals de Zimbabwe Independent meldde, brak daarna de hel los. Er waren overweldigende meldingen van seksueel misbruik van gemeenschappen.  

 Een bepaalde vorm van seksueel misbruik kwam regelmatig voor en werd nooit openbaar gemeld. Er werd een beleid ingevoerd dat de toegang tot de Marange-gemeenschap beperkte tot inwoners, geverifieerd door middel van identiteitskaarten. Het leger werd op verschillende toegangspunten ingezet en zou iedereen die aankwam, fouilleren. Passagiers zouden worden gevraagd om uit hun voertuig te stappen wanneer ze bij de controlepunten kwamen om te zoeken. Vrouwen en mannen waren gescheiden. Vrouwelijke militaire officieren werden aangesteld om zelfs in de geslachtsdelen van vrouwen naar diamanten te zoeken. Vrouwen werd gevraagd hun ondergoed uit te trekken, te gaan liggen en de vrouwelijke militaire officieren zochten met blote vingers in de vagina van de vrouw om naar diamanten te zoeken.  

De periode van het opruimen van de diamanten rush was een moment van totale waanzin. Er was geen ruimte voor dialoog, noch gezond verstand. Ik besloot om naar een katholieke parochie in Marange te rijden, en omdat ik niet de juiste identiteitskaart had, vermomde ik me als non. Bij deze gelegenheid zag ik wat er met vrouwen gebeurde. Om een ​​zaak op te bouwen die voor de rechtbank kon worden gebracht, had ik getuigen nodig; Ik had vrouwen nodig die konden opstaan ​​en hun ervaringen konden delen. Maar elke keer dat ik getuigen kreeg, trokken ze zich op een gegeven moment terug. In onze traditie is het taboe en een gruwel voor een vrouw om dergelijke ervaringen te delen uit angst om gestigmatiseerd en beoordeeld te worden door de samenleving. In één geval probeerde ik er een keer doorheen te gaan zonder vermomd te zijn als non en gebruikte ik het openbaar vervoer in afwachting van een zoektocht, ik mocht er niet doorheen, maar ging niet door een zoekopdracht.    

Om een ​​zaak op te bouwen, moest ik het vertrouwen van de vrouwen opbouwen om kwesties in een rechtszaal te verwoorden. Hoewel de Commissie de aandacht probeerde te vestigen op dit soort schendingen, deelden vrouwen van Marange dit verhaal nooit in een openbare ruimte. Uiteindelijk hebben we besloten om een ​​strategie te ontwerpen om hen te helpen met psychosociale ondersteuning. Ik leidde dit programma maar was gewond en bloedde. Hoe kon een gewonde genezer de gewonden genezen? Ik heb een periode van depressie doorgemaakt. Hoewel ik probeerde te delen wat ik doormaakte met gelijkgestemden, was het zelfs voor mij moeilijk om open te staan ​​binnen familiekringen en de kerk zelf.  

Dit emotionele en psychologische trauma van het zien van onrecht dat wordt gepleegd en het niet aanpakken ervan, is me lange tijd bijgebleven, en ik blijf ermee worstelen. Het was de schuld van structuren, beleid en politieke wil en het ging ook over het falen van de zwakken om hun stem te verheffen voor een rechtvaardig systeem en hun bescherming te eisen. Ik herinner me dat ik op een gegeven moment een audio ontving waarin ik werd bedreigd met groepsverkrachting, en ik hoorde deze stemmen zelfs jaren na de schoonmaak. Ik werd achtervolgd door de angst om mishandeld en ontmenselijkt te worden door hetzelfde systeem dat me zou moeten beschermen.  

In de afgelopen jaren heb ik programma's ontworpen rond de transformatie van de veiligheidssector in een poging om het gezonde verstand en het vertrouwen tussen de burger en de veiligheidssector te herstellen. En toch blijft het trauma van weten wat er is gebeurd en waarover nooit is gesproken, me blijven achtervolgen. Jaren na de regularisatie van de mijnbouw in Marange blijven dezelfde vrouwen lijden onder de negatieve gevolgen van de mijnbouw: ongeschikte werkomstandigheden, fysiek, emotioneel en psychologisch geweld door mannen die in mijnen werken en drugs en alcohol misbruiken; vroege huwelijken en hoge schooluitval door het meisjeskind. En zo gaat de strijd verder met enige inspanningen om de benarde situatie van vrouwen bekend te maken en om de regering en particuliere bedrijven te overtuigen om gemeenschappen te betrekken bij de planning en uitvoering van mijnbouwactiviteiten. We blijven als mensenrechtenverdedigers psychosociale ondersteuning bieden om de negatieve effecten op vrouwen tegen te gaan: huiselijk geweld, verlies van mensenlevens, verval van morele waarden, immoraliteit, vroege huwelijken, drugsmisbruik en prostitutie. Wij pleiten ervoor dat de veiligheidssector betere strategieën hanteert om de wet ter bescherming van vrouwen te handhaven. 

Deel deze inhoud op sociale media