Financiering van een rechtvaardige, wereldwijde COVID-19-reactie en -herstel: de rol van schuldkwijtschelding, herstructurering en nieuwe financiering - CIDSE

Financiering van een rechtvaardige, wereldwijde COVID-19-reactie en herstel: de rol van schuldkwijtschelding, herstructurering en nieuwe financiering


Begin 2020 werd duidelijk dat veel landen in het Zuiden moesten kies tussen het terugbetalen van schulden en geld gebruiken om op de pandemie te reageren door te investeren in medische hulpmiddelen en hygiënekits. Aan de andere kant werden landen met een hoge schuldenlast getroffen door de ergste economische recessie in decennia.  

Paus Franciscus steunde de oproep tot kwijtschelding van de schulden al sinds februari 2020 krachtig en verklaarde dat “het niet kan worden verwacht dat de schulden die zijn aangegaan betaald zullen worden tegen de prijs van ondraaglijke offers (...) het is niet juist om betaling te eisen of te verwachten wanneer het effect het opleggen van politieke keuzes zou zijn die leiden tot honger en wanhoop voor hele volkeren ”. 

De kans om het economische systeem te hervormen na de financiële crisis van 2008 werd gemist. Dit jaar, midden in het wereldwijde debat over herstelplannen, zijn er enkele nieuwe kansen aangezien de nieuwe regering-Biden in de Verenigde Staten een nieuwe impuls geeft aan multilaterale actie met de G20-landen en het IMF inzake speciale trekkingsrechten; evenals het VK, dat al een goede staat van dienst heeft op dit gebied en gastheer is van de G7-bijeenkomst in juni.  

In deze context presenteert CIDSE een beleidsbriefing oproepen tot kwijtschelding van schulden en een hernieuwde financiering, en maatregelen schetsen waarop regeringen, multilaterale instellingen en particuliere schuldeisers zich moeten concentreren, zoals:  

1. Schuldbetalingen annuleren. 
2. Een gunstige behandeling voor de particuliere sector beëindigen.  
3. Nieuwe financiering zonder voorwaarden ter ondersteuning van wereldwijde actie om COVID-19 en een duurzaam herstel aan te pakken. 


De briefing is ontwikkeld door de CIDSE Debt Task Force, die bestaat uit de volgende CIDSE-lidorganisaties: CAFOD (Engeland en Wales), CCFD-Terre Solidaire (Frankrijk), Development and Peace (Canada), Entraide et Fraternité (België), Maryknoll Office voor Global Concerns (VS), Misereor (Duitsland).  

Foto: Flick.com/Paul Miller

Deel deze inhoud op sociale media