LENT 2021: Een tijd om te delen en na te denken over consumentisme - CIDSE

LENT 2021: een tijd om te delen en na te denken over consumentisme

Op 17 februari begint de Lent, een tijd in het jaar waarin de katholieke gemeenschap tijd besteedt aan meditatie. Voor deze editie doet paus Franciscus een oproep om te zorgen voor degenen die het hardst door de pandemie zijn getroffen en om na te denken over het consumentisme en de overvloed aan informatie, of deze nu waar of niet waar is.   

Zoals bekend, voeren veel van de leden van CIDSE elk jaar campagnes in hun land om het bewustzijn te vergroten over de uitdagingen waarmee de armen​ Naast de negatieve effecten van de klimaatcrisis, zien we ons dit jaar met een grote marge aan armoede als gevolg van de lockdown en COVID-19. Verschillende organisaties hebben daarom besloten de vastentijd dit jaar te wijden aan zaken als toegang tot basisbronnen zoals drinkwater en onderwijs, evenals de verdediging van de rechten van inheemse gemeenschappen.   

Om de gezondheid van de deelnemers te behouden, vinden deze evenementen online plaats. Het wordt ook aanbevolen om deel te nemen, rekening houdend met de veiligheidsmaatregelen, zoals afstand en beperking van het aantal mensen waarmee u zou kunnen communiceren. Je kunt er een aantal hieronder lezen en vergeet niet mee te doen en mee te doen! 

Broederlijk Delen, België - “Sharing is Good” 

Voor het tweede jaar op rij doorgaan en hun 60 vierenth jubileum presenteert Broederlijk Delen de campagne "Delen is goed" herverdeling bevorderen als hefboom voor systeemverandering, op zoek naar alternatieve manieren van ontwikkeling. Ze organiseerden online vergaderingen vanwege de context van de COVID-beperking. Lees meer door hier te klikken.

CCFD Terre Solidaire, Frankrijk - "We leven allemaal in hetzelfde huis" 

CCFD-Terre Solidaire nodigt ons uit om solidariteit te tonen met de zwaksten door te doneren en deel te nemen aan de verschillende activiteiten waarvoor ze hebben georganiseerd de vasten van dit jaar, wat voor de organisatie "het ertoe leidt dat we onze prioriteiten veranderen, onze relatie met de natuur veranderen". U kunt de begeleidingsboekje op de website.  

Development & Peace, Canada - "Share Love, Share Lent" 

"Deel liefde, deel vasten”Roept op tot reflectie en hernieuwde inzet voor het werk op het gebied van humanitaire hulp, gemeenschapsontwikkeling, onderwijs en belangenbehartiging. Development & Peace organiseert wekelijkse campagnethema's om katholieken te betrekken bij begrip, anderen te betrekken bij en geld in te zamelen voor hun werk in het Zuiden en Canada.  

Fastenopfer, Zwitserland - "Climate Justice Now!" 

De oecumenische vastencampagne 2021 richt zich op de gevolgen van de klimaatverandering in de landen van het Zuiden: zij zijn de hardste slag, hoewel ze het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis. Je vindt alle informatie in deze link

Manos Unidas, Spanje - "Verspreid solidariteit om honger te beëindigen" 

Dit jaar bevordert Manos Unidas solidariteit tussen mensen om te vechten tegen ongelijkheid, die nog werd verergerd door de wereldwijde gezondheidscrisis na de coronavirus-pandemie. ​Verspreid solidariteit om honger te beëindigen”Focus op de noodzaak om nieuwe ondersteunende levensstijlen te ontwikkelen en de urgentie om meer humane levensomstandigheden te creëren vanuit politiek en economie. Doe mee met de campagne in deze link.  

Misereor, Duitsland - Opkomen voor de rechten van inheemse gemeenschappen in Bolivia 

De vastentijdcampagne van dit jaar richt zich op de druk op inheemse bevolking door igeïndustrialiseerde landbouw in het Amazonegebied van Bolivia. Misereor heeft online evenementen en bijeenkomsten voorbereid waaraan u kunt deelnemen deze link, waar u ook de materialen en suggesties vindt voor het implementeren van de campagne in uw gemeenschap.  

KOO en Katholische Frauenbewegung Österreichs, Oostenrijk - Delen voor een betere wereld

Katholische Frauenbewegung Österreichs, een lid van KOO, lanceert dit jaar de Lenten-campagne om hun projecten in landen in het Zuiden te ondersteunen die gericht zijn op vrouwen en hun uitdagingen in conflicterende contexten. Via hen kunnen deze vrouwen hulpmiddelen vinden waarmee ze onafhankelijk en mondiger kunnen worden dankzij bijvoorbeeld landbouw. Lees meer informatie in deze link.

SCIAF, Schotland - Inclusief eonderwijs in Zuid-Soedan 

SCIAF zet zijn campagne in om kinderen met een handicap in Zuid-Soedan te helpen toegang te krijgen tot onderwijs en te streven naar betere kansen, aangezien er al de meest kwetsbaren in de samenleving zijn die te maken hebben met stigmatisering en uitsluiting. U kunt het materiaal en de bronnen lezen op hun website.  

Maryknoll, VS - Reflectiegids 

Dit jaar biedt Maryknoll een reflectiegids aan die zich richt op paus Franciscus 'Fratelli Tutti, waarin hij ons oproept tot persoonlijke reflectie en berouw en een bijdrage levert aan de sociale en ecologische crisis waarmee onze wereld vandaag wordt geconfronteerd. In deze link vindt u reflecties van Maryknoll-missionarissen, vragen en acties.  

Vastenactie, Nederland - "Werken aan je toekomst" 

Net als in 2020 staat het thema Vastenactie voor Vastenactie centraal de toegang tot onderwijs om de kansen voor kinderen in ontwikkelingslanden, zoals Zambia, Bangladesh en Sierra Leone, te vergroten; ze werken ook voor hen een opleiding volgen om een ​​vak te leren​ Vastenactie publiceerde ook enkele video's met praktische tips over campagnes in COVID-19 keer.  

Partage, Luxemburg - Een andere wereld is mogelijk

Partage.lu focust dit jaar op de traditionele relatie die de mens ontwikkelt met de natuur en hoe deze visie een fundamentele sociale, ecologische en economische transformatie vereist. Tijdens de vastentijd zullen ze “Hope” -publicaties op hun internet ontwikkelen om te laten zien hoe mensen een creatief proces begonnen van een paradigmaverschuiving voor een wereld die meer gericht is op “samen”. Lees meer informatie in deze link

CAFOD, Engeland en Wales - "Walk for Water" 

CAFOD daagt iedereen uit om gedurende 10,000 dagen 40 stappen per dag te lopen om je steun voor te betuigen het Lent-thema van dit jaar: Walk for Water. De organisatie wil onder meer steun en solidariteit betuigen met mensen die moeten lopen voor water, aangezien 1 op de 3 mensen geen toegang heeft tot drinkwater. 

Entraide et Fraternité, België - kwijtschelding van schulden 

Een van de gevolgen van de Coronavirus-crisis is de toename van armoede over de hele wereld. Staten spelen een essentiële rol bij de bescherming van de bevolking, maar deze maatregelen lijken onverenigbaar met hun verplichting tot betaling van de schuld. Daarom richt Entraide et Fraternité haar campagne op de kwijtschelding van schulden voor landen in het zuiden van de wereld, zoals de Democratische Republiek Congo (DCR). Meer informatie vind je in deze link. 

Trócaire, Ierland - Een waargebeurd verhaal van Fratelli Tutti

Dit jaar deelt Trócaire het verhaal van hoe twee vrouwen landbouwgrond deelden om oorlog te overleven. Ajak en Awut ontmoetten elkaar in een dorp nadat ze hun dorp in Zuid-Soedan moesten verlaten. Beiden beginnen ze te werken op een klein stukje land en nu hebben ze de kans om hun leven weer op te bouwen. Je kunt hun verhalen lezen en meer vergelijkbare verhalen steunen in deze link.

Momenteel geen Lenten-campagne maar vele andere inspirerende activiteiten zijn de andere CIDSE-leden:  Cordaid (Nederland), Erko (Slowakije), FEC (Portugal), Focsiv (Italië).   

Deel deze inhoud op sociale media