"Ik was me niet bewust van de rampzalige gevolgen die kunnen voortvloeien uit besnijdenis" - CIDSE

"Ik was me niet bewust van de rampzalige gevolgen van besnijdenis"

Disclaimer: dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op het MISEREOR-blog als onderdeel van de Strong Women-serie. Thérèse Coulibaly is Malinees; ze is een animator en activist en vecht voor een wet die gendergerelateerd geweld verbiedt, met de nadruk op genitale verminking van vrouwen.  

Thérèse Coulibaly door Nicolas Réméné.

Op 8-jarige leeftijd werd ik in mijn geboortedorp samen met ongeveer 30 andere jonge meisjes besneden. De pijn die ik voelde tijdens de procedure en de bloeding die volgde, staan ​​nog steeds in mijn geheugen gegrift. Tot mijn volwassenheid heb ik de besnijdenis echter nooit veroordeeld, omdat ik dacht dat het normaal was. Op dat moment was ik me niet bewust van de desastreuze gevolgen die eruit zouden kunnen voortvloeien. Ik had in totaal zes kinderen, een jongen en vijf meisjes. Helaas stierf de eerstgeboren jongen tijdens de bevalling. Toen ik mijn man naar het noorden van Mali volgde om dienstredenen, ontdekte ik dat de inheemse gemeenschappen de besnijdenis niet beoefenden. Ik liep mijn voorlaatste zwangerschap op in Gao en mijn bevalling duurde meer dan 3 uur. De Touareg-mensen die meer dan 2 uur na mij binnenkwamen, baarden allemaal voor mij. Verbaasd door deze feiten, vroeg ik de matrone om uitleg en zij antwoordde in deze bewoordingen: ongesneden vrouwen hebben een clitoris die de bevalling gemakkelijker voor hen maakt. 

Tegelijkertijd met deze onthulling werd er op televisie en radio een voorlichtingscampagne gevoerd over de gevolgen van besnijdenis. Op dat moment zag ik een televisieprogramma over de gevolgen van besnijdenis dat aan het einde mijn eigen reproductieve gezondheidsproblemen beschreef: de scherpe pijn, de hevige bloeding tijdens en na de procedure, de moeilijkheden bij de bevalling, het verlies van een baby; om te zeggen dat dit alles werd veroorzaakt door besnijdenis. Toen wist ik dat ik mijn dochters niet aan de besnijdenis zou onderwerpen. 

Toen ik terugkeerde naar Zuid-Mali, leerde ik de vereniging Tagnè kennen die vocht tegen besnijdenis en andere vormen van gendergerelateerd geweld. Ik legde hun mijn motivatie voor hun werk en mijn persoonlijke geschiedenis uit. Het hele team van de vereniging voelde sympathie voor het lijden dat ik had doorstaan ​​en accepteerde mijn verzoek om als facilitator in hun structuur te komen. 

Tegenwoordig ben ik blij en trots dat ik mijn dochters niet heb laten besnijden en dat ze hun gezinsleven leiden zonder de gevolgen van de besnijdenis te ervaren. 

Vandaag heb ik in mijn hoedanigheid van facilitator gezien dat de Tagnè-vereniging (een partner van de Duitse lidorganisatie MISEREOR van CIDSE), die nu een ngo is, verschillende vrouwengroepen heeft opgericht die profiteren van het fonds voor economische bijstand waardoor veel vrouwen kunnen presteren inkomstengenererende activiteiten. Bovendien nemen ze deel aan activiteiten voor gemeenschapsontwikkeling. Het was een grote voldoening voor mij toen twee van de grootste besnijders en hun leerlingen zich kwamen verklaren, en ik citeer: 

"De informatie over de gevolgen van vrouwenbesnijdenis die we kregen tijdens de lezingen en vertoningen tijdens jullie animatiescènes, toonde ons dat we de traditie kunnen en moeten trotseren om de reproductieve gezondheid van onze dochters te behouden om hen een vervullende toekomst te garanderen". 

Een continu gevecht 

Net als bij Thérèse zijn 200 miljoen meisjes en vrouwen die vandaag in leven zijn het slachtoffer van genitale verminking van vrouwen, volgens gegevens uit 30 landen. Genitale verminking van vrouwen is vooral geconcentreerd in de westelijke, oostelijke en noordoostelijke regio's van Afrika, evenals in sommige landen van het Midden-Oosten en Azië.  

februari 6th is de internationale dag van nultolerantie tegen genitale verminking van vrouwen, die wordt beschouwd als een schending van de mensenrechten van meisjes en vrouwen.  

Foto: Flickr.com/UNICEF Ethiopië.

Deel deze inhoud op sociale media