CIDSE roept op tot kwijtschelding van schulden en financiële steun aan de armste landen voorafgaand aan de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20 - CIDSE

CIDSE roept op tot kwijtschelding van schulden en financiële steun aan de armste landen voorafgaand aan de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20


Bij het begin van de COVID-19-pandemie in februari 2020 riep paus Franciscus snel op tot onmiddellijke kwijtschelding van de schulden:

"Het valt niet te verwachten dat de schulden die zijn aangegaan, betaald moeten worden tegen de prijs van ondraaglijke offers. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk om - zoals in feite gedeeltelijk gebeurt - manieren te vinden om de schuld te verlichten, uit te stellen of zelfs kwijt te schelden, verenigbaar met het fundamentele recht van mensen op levensonderhoud en vooruitgang."

Tegenwoordig zijn de woorden van de Heilige Vader net zo relevant als toen. Naast het tragische verlies van mensenlevens heeft COVID-19 de gezondheidszorgstelsels in veel arme landen tot voorbij het breekpunt uitgerekt, miljoenen mensen zonder banen en bestaansmiddelen achtergelaten en economieën gedecimeerd. Het heeft de bestaande ongelijkheden verergerd; waardoor machtiger landen hun positie en macht kunnen gebruiken om de toegang tot vaccins veilig te stellen en hun eigen economisch herstel te ondersteunen. Het heeft de uitdagingen vergroot voor veel landen die worstelden met de gevolgen van klimaatverandering.

De onmiddellijke prioriteit voor alle landen is het redden van levens en het ondersteunen van levensonderhoud, en schuldkwijtschelding is de snelste manier om dit te financieren. Op de lange termijn zijn permanente schuldherstructurering en nieuwe financiering nodig om samenlevingen en economieën weer op te bouwen die de behoeften van de armste en meest kwetsbare mensen voorop stellen, voor ons gemeenschappelijk huis zorgen en de klimaatcrisis aanpakken.

We moeten in wereldwijde solidariteit optreden als één menselijke familie, vanuit een kortzichtige focus van wat politiek, financieel en technisch haalbaar is, om ons te concentreren op wat nodig is om levens te redden en onze planeet te beschermen voor huidige en toekomstige generaties.

Als katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid roepen we de ministers van Financiën van de G20 daarom op om op de urgentie van de huidige crisis te reageren met wereldwijde samenwerking, solidariteit en leiderschap die nodig is:

  1. Ter ondersteuning van een nieuwe en aanzienlijke uitgifte van $ 3 biljoen Special Drawing Rights (SDR's) door het IMF, waarmee alle landen kunnen reageren op de huidige Covid-crisis en een rechtvaardig, duurzaam herstel kunnen ondersteunen.
  2. Het schuldmoratorium via het DSSI (Debt Service Suspension Initiative) verlengen voor langer (minimaal 4 jaar) en naar meer landen, inclusief de klimaatgevoelige landen die al moeite hadden om te reageren op de extra druk van klimaatverandering.
  3. Om ervoor te zorgen dat particuliere schuldeisers - die momenteel schulden blijven aannemen van landen die moeite hebben om in de behoeften van hun burgers te voorzien - worden gedwongen om deel te nemen aan alle schuldherstructurering en schuldverlichting.
  4. Een permanent schuldtrainingmechanisme ondersteunen om een ​​tijdige, alomvattende en eerlijke schuldherstructurering te bieden aan alle landen met een hoge en onhoudbare schuldenlast, zonder voorwaarden


Zie ook CIDSE-beleidsbriefing "Financiering van een rechtvaardige, wereldwijde COVID-19-reactie en -herstel, de rol van schuldkwijtschelding, herstructurering en nieuwe financiering", Februari 2021

Omslagfoto: Friends of the Earth International - Creative Commons - CC-BY-NC-ND-2.0

Deel deze inhoud op sociale media