Met de groeiende publieke druk om verantwoording af te leggen, richten 80 organisaties zich tot Reynders - CIDSE

Met de toenemende publieke druk om verantwoording af te leggen, richten 80 organisaties zich tot Reynders

Deze week, CIDSE pleit voor verantwoordingsplicht van bedrijven via verschillende initiatieven: een beleidsbriefing, een brief aan de commissaris Reynders, en een oproep ondersteund door lokale autoriteiten. Meer informatie over de verschillende initiatieven zijn hieronder aangegeven. 

Tijdens de week van de 8th van maart stemt het Europees Parlement in de plenaire vergadering over een belangrijk wetgevend initiatiefverslag (INL). Het rapport roept de Europese Commissie op om een ​​voorstel in te dienen voor de invoering van verplichte zorgvuldigheid op het gebied van mensenrechten en milieu voor bedrijven die actief zijn in de EU, inclusief wettelijke aansprakelijkheid voor degenen die schade hebben veroorzaakt in hun hele waardeketen. Deze wetgeving zou een mijlpaal zijn om ervoor te zorgen dat mens en planeet worden beschermd tegen de mogelijke negatieve gevolgen van bedrijfsactiviteiten. 

 CIDSE en zijn Franse lid CCFD-Terre Solidaire zojuist een beleidsnota beschrijvend de initiatieven en actoren die pleiten voor corporate due diligence in nationaal en internationaal recht, waaronder paus Franciscus, meer dan 230 katholieke bisschoppen wereldwijd, mensenrechtenverdedigers, niet-gouvernementele organisaties, activisten en parlementariërs.  

CIDSE en 79 organisaties hebben geschreven een brief vandaag aan Europees justitiecommissaris Didier Reynders om te vragen dat aanstaande wetgeving een verscherpte due diligence omvat voor bedrijven die actief zijn in door conflicten getroffen en risicovolle gebieden, in overeenstemming met internationale mensenrechten en humanitair recht.  

Deze wetgeving zou betekenen dat we afstand moeten nemen van het "verouderde handelsmodel uit de 20e eeuw dat de planeet heeft gefaald", goed geïllustreerd door de overeenkomst over de handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur. Zoals het er nu uitziet, dient deze overeenkomst "de bedrijfsbelangen ten koste van de planetaire grenzen en dierenwelzijn, en drijft het onhoudbare sociale ongelijkheden aan", zoals CIDSE en een groeiend aantal ondertekenaars hebben opgemerkt in een recent telefoontje om deze onaanvaardbare deal te stoppen. 

Alleen Europees recht is niet voldoende. In de woorden van paus Franciscus: “Elke zinvolle economische beslissing die in een deel van de wereld wordt genomen, heeft overal elders gevolgen (…) geen enkele regering kan optreden zonder rekening te houden met gedeelde verantwoordelijkheid. De versnippering en globalisering van bedrijfsactiviteiten en waardeketens betekenen dat een internationale en multilaterale inspanning nodig is om het primaat van mensenrechten in de wet te verankeren ”(Evangelii Gaudium - 206).  

De roep om verantwoording van bedrijven komt ook sterk uit de lokale autoriteiten. CCFD-Terre Solidaire en CIDSE, samen met het Transnational Institute (TNI) en Justicia Ambiental (Mozambique), zijn ondersteunen het verklaring van meer dan 580 lokale autoriteiten uit steden over de hele wereld voor de instelling van een bindend VN-verdrag inzake transnationale ondernemingen met betrekking tot de mensenrechten.   

 De EU is een machtige marktspeler. Een sterke, eensgezinde Europese stem ter ondersteuning van due diligence en verantwoordingsplicht van bedrijven zou het leven van miljoenen mensen verbeteren, een gelijk speelveld scheppen voor Europese bedrijven en al hun dochterondernemingen, de mondiale marktnormen beïnvloeden en Europese burgers geruststellen op het gebied van ethiek. oorsprong van de producten die we consumeren.  

De EU moet zich actief inzetten op VN-niveau en tegelijkertijd de verantwoordingsplicht van bedrijven in Brussel in de wet verankeren. De Europese Commissie kan niet langer aan de zijlijn staan ​​en het proces van het VN-verdrag observeren. Dit historische moment van meerdere crises vraagt ​​om ambitieuze antwoorden op alle fronten.  

Extra lezen: 

"EP-commissie stemt over due diligence: een stap in de goede richting, verdere verbeteringen nodig“, Verklaring van het maatschappelijk middenveld, januari 2021 

"Katholieke organisaties en de kerk in de EU verwelkomen het Europese wetgevingsinitiatief inzake mensenrechten en zorgvuldigheid op milieugebied”CIDSE, COMECE, Justice and Peace Commission Europe, Pax Christi International gezamenlijk persbericht, februari 2021 

NIEUW: "Het maatschappelijk middenveld roept de leden van het Europees Parlement op om de verantwoordingsplicht van bedrijven te ondersteunen bij de belangrijkste stemming in de plenaire vergadering", 5 maart 2021

Deel deze inhoud op sociale media