Het maatschappelijk middenveld roept EP-leden op om de verantwoordingsplicht van bedrijven te ondersteunen bij de belangrijkste stemming in de plenaire vergadering - CIDSE

Het maatschappelijk middenveld roept de leden van het Europees Parlement op om de verantwoordingsplicht van bedrijven te ondersteunen bij de belangrijkste stemming in de plenaire vergadering

Volgende week stemmen leden van het Europees Parlement over een rapport dat de weg effent voor de EU om bedrijven te verplichten de mensenrechten en het milieu in hun mondiale waardeketens wettelijk te beschermen. De leden van het Europees Parlement moeten dit rapport steunen.

De stemming in de plenaire vergadering zal een beslissend moment zijn voor de verantwoordingsplicht van bedrijven in Europa en daarbuiten. De stemming valt samen met het raadplegingsproces door de Europese Commissie, waar enorme aantallen mensen van over de hele wereld hun steun uitspraken voor strenge wetgeving inzake due diligence en verantwoordingsplicht van bedrijven. Meer dan een half miljoen mensen en 700 maatschappelijke organisaties over de hele wereld riepen op tot betere EU-wetten om bedrijven verantwoordelijk te houden en ervoor te zorgen dat goederen die de EU binnenkomen voldoen aan de arbeids- en klimaatregels.

Als het Parlement het rapport goedkeurt, zal de Europese Commissie een onmiskenbaar mandaat hebben om snel wetgeving in te voeren die bedrijven verplicht om de nodige zorgvuldigheid te betrachten in hun hele waardeketens, hen aansprakelijk stelt voor toegebrachte schade, en betere toegang tot rechtbanken voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen. en zorgt ervoor dat bedrijven overleg plegen met de getroffen gemeenschappen.

Het verslag van het Parlement is een goede stap om bedrijven verantwoordelijk te houden voor hun impact. Het uiteenvallen van het klimaat, de ineenstorting van de biodiversiteit, de erosie van de rechten van werknemers en vakbonden, ongelijkheden tussen mannen en vrouwen, toenemende armoede, dwangarbeid en het doden van landmilieuverdedigers vragen om onmiddellijke actie - en de EU heeft de kans om een ​​mondiaal herstel te leiden door de de rol die misbruiken door bedrijven hebben gespeeld bij het bestendigen van deze ongelijkheden. We verwachten dat de Commissie er in haar komende wetgevingsvoorstel voor zal zorgen dat het alle zaken bestrijkt en dat de verplichtingen van toepassing zullen zijn op de hele waardeketen. Ze moeten ook een wettelijke aansprakelijkheidsregeling invoeren met krachtige bepalingen om de toegang tot de rechter voor slachtoffers van bedrijfsmisbruik te vergemakkelijken en strafrechtelijke aansprakelijkheid of gelijkwaardige instrumenten overwegen.

De tijd is voorbij voor bedrijven die profiteren van mensenrechten en schendingen van het milieu. De leden van het Europees Parlement mogen deze kans niet voorbij laten gaan om dat duidelijk te maken.

HANDTEKENINGEN:

  • CIDSE
  • Anti-Slavernij Internationaal
  • Campagne voor schone kleren
  • Europees Centrum voor constitutionele rechten en mensenrechten eV (ECCHR)
  • European Coalition for Corporate Justice
  • Friends of the Earth Europe
  • Wereldwijde getuige
  • Oxfam EU
Deel deze inhoud op sociale media