Directeuren van katholieke NGO's voor sociale rechtvaardigheid waarschuwen voor wanhopige wereldwijde ongelijkheden rond de distributie van vaccins - CIDSE

Directeuren van katholieke NGO's voor sociale rechtvaardigheid waarschuwen voor wanhopige wereldwijde ongelijkheden rond de distributie van vaccins


Als directeuren van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid hebben we de verhalen uit de eerste hand gehoord van de gemeenschappen die onder de zwaarste omstandigheden onder de pandemie lijden. Net als veel andere ontwikkelings- en gezondheidsorganisaties willen we de aandacht vestigen op de dringende behoefte aan een ethisch en effectief kader voor wereldwijde distributie van vaccins. De besluitvormers van rijke landen hebben de mogelijkheid om de internationale weerbaarheid tegen toekomstige pandemieën te verbeteren voor het welzijn op lange termijn van zowel hun burgers als de meest kwetsbare mensen ter wereld. De momenteel verwachte vertraging en schaarste aan vaccins die beschikbaar zijn voor Zuid-landen en hun armste bevolkingsgroepen is niet minder dan een internationaal schandaal. Het zal waarschijnlijk verslechteren armoede en ongelijkheid, de wereldwijde kwetsbaarheid bestendigen en uiteindelijk het overwinnen van de pandemie vertragen. De monopolisering van vaccinvoorraden en patenten door rijkere staten is een kortzichtige reactie op de COVID-19-crisis, waarbij egoïstische belangen voorrang krijgen boven echte oplossingen, en uiteindelijk ons ​​allemaal in gevaar brengt.  

Vaccinproducenten hadden oorspronkelijk de capaciteit voorspeld om tegen eind 1 voldoende vaccins te produceren voor 3/2021 van de wereldbevolking. Maar de helft van deze vaccins was vooraf besteld door rijke landen die slechts 13% van de wereldbevolking uitmaken: 27 lidstaten van de EU, de VS, het VK, Australië en Canada.i Terwijl rijkere landen de middelen hebben om bilaterale overeenkomsten met farmaceutische bedrijven te sluiten, zal waarschijnlijk slechts 10% van de mensen in lage-inkomenslanden dit jaar een vaccin krijgen.ii Ter illustratie: CIDSE-lid, Trócaire, werkt al meer dan 30 jaar in Somalië en is de enige zorgverlener in het Gedo-district. Ze anticipeer niet vaccinaties krijgen, zelfs niet voor doktoren, verpleegsters en verloskundigen, tot ver in volgend jaar.   

In een geglobaliseerde wereld zullen het virus en de gevolgen ervan niet beheersbaar zijn door alleen de grenzen te sluiten. We waren al getuige van onderbrekingen in de wereldwijde toeleveringsketens door uitbraken en plotselinge opsluitingsmaatregelen tijdens de eerste golf van de pandemie.iii Werknemers in de toeleveringsketen, en plattelands- en inheemse volkeren staan ​​in de frontlinie tegen onze wereldwijde crises als uitgebuite en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen die het essentiële werk doen - goederen produceren, voedsel verbouwen en ecosystemen verdedigen - waarvan onze dagelijkse consumptie afhangt. Arme gemeenschappen in zuidelijke landen houden iedereen in leven ondanks enorme onzekerheid met weinig garantie op adequate gezondheidszorg als ze ziek worden. Zoals gewaarschuwd door VN-secretaris-generaal António Guterres "Als het virus zich als een lopend vuurtje in het Zuiden mag verspreiden, zal het keer op keer muteren." Hoewel zuidelijke gemeenschappen kwetsbaar zijn, we zijn allemaal kwetsbaar. 

Een voorstel voor een "TRIPS-vrijstelling" (een vrijstelling van de overeenkomst van handelsgerelateerde aspecten van intellectuele eigendomsrechten) bij de WTO zou alle landen in staat stellen de productie van vaccins te vergroten en te diversifiëren.iv Welvarende en machtige noordelijke landen - waaronder de EU, de VS, het VK en Canada - hebben de afstandsverklaring geblokkeerd.v  De COVAX-faciliteit (COVID-19 Vaccines Global Access) die van plan is een breed scala aan vaccins voor landen met een lager inkomen te ontwikkelen en aan te schaffen, heeft nog steeds een financieringstekort van $ 22 miljard.  

Vooruitlopend op de volgende TRIPS-raadsvergadering op 10-11 maart, CIDSE sluit zich aan bij andere ontwikkelings- en medische ngo's en de stemmen van de Vaticaan in een dringende oproep voor gelijke wereldwijde toegang tot vaccins. Een Europees burgerinitiatief is in omloop om de vraag van de burgers naar universele toegang tot vaccins te laten zien. Het CONCORD-netwerk (waarvan CIDSE lid is) schreef onlangs een open brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die er bij de EU op aandringt de TRIPS-ontheffing goed te keuren, en Artsen Zonder Grenzen voert een digitale campagne in het voordeel van de TRIPS-afstandsverklaring.  

De langzame opkomst van vaccins in de zuidelijke landen van de wereld zal de levensomstandigheden van kwetsbare, uitgebuite gemeenschappen verslechteren. Voortdurende vergrendelingsvoorwaarden zullen uitwissen van bestaansmiddelen en verder val vrouwen in onderdrukkend huishoudelijk werk. Opsluitingsmaatregelen zullen ook een voortdurend excuus zijn voor autoritaire regimes om de circulatie en het verzet van bepaalde bevolkingsgroepen te onderdrukken en om heimelijk wetgeving aan te nemen om natuurlijke gebieden te veroveren voor de winning van natuurlijke hulpbronnen. De langzame aankomst van vaccins in zuidelijke landen zal waarschijnlijk ook zuidelijke bewegingen belemmeren om internationale beleidsprocessen, zoals de COP26, bij te wonen, waardoor de vertegenwoordiging van hun zorgen in de wereldwijde ecologische crisis verder wordt verdoezeld. 

Zelfs als vaccins op nationaal niveau worden verkregen of geproduceerd, zullen zuidelijke landen moeite hebben om ze te distribueren onder plattelandsbevolking met een slechte gezondheidsinfrastructuur. De kwijtschelding van de wereldwijde schuld van het Zuiden zou enorme fondsen vrijmaken voor de verbetering van nationale gezondheidszorgstelsels voor distributie en betere geïsoleerde zorgomstandigheden voor zieken. Dit is absoluut noodzakelijk voor zuidelijke landen om zich voor te bereiden op de langetermijnstrijd tegen COVID-19 en toekomstige mogelijke pandemieën.  

Het vaccin blijft een essentieel instrument om de huidige pandemie te verzachten en levens te redden, maar het is geen wondermiddel. De zoönotische oorsprong van het virus is een symptoom van onze ongezonde relatie met de natuur. De systemische ongelijkheid die wordt versterkt door de politieke reactie op de COVID-19-crisis toont een gebrek aan internationale solidariteit aan. De complexiteit van mondiale toeleveringsketens voor essentiële goederen is een voortdurende bron van nationale kwetsbaarheid en verdere crises die worden gekenmerkt door arbeidsmisbruik en vernietiging van het milieu​ Afgezien van de beslissingen over vaccins, is het onze oproep om instellingen en besluitvormers te blijven aansporen om integer en principieel te handelen in de richting van een gewoon herstel voor iedereen: die het welzijn van al onze zusters en broeders zal verzekeren, vooral degenen die het meeste risico lopen en de minste kans hebben om gehoord te worden.  

Lijst van ondertekenaars: 

 • Lieve Herijgers, Broederlijk Delen, België
 • Christine Allen, CAFOD, Engeland en Wales
 • Manuèle Derolez, CCFD – Terre Solidaire, Frankrijk
 • Josianne Gauthier, CIDSE, Internationaal
 • Kees Zevenbergen, Cordaid, Nederland
 • Serge Langlois, Development & Peace, Canada
 • Axelle Fischer, Entraide et Fraternité, België
 • Daniel Fiala, eRko, Slowakije
 • Bernd Nilles, Fastenopfer, Zwitserland
 • Jorge Libano Monteiro, FEC, Portugal
 • Antonino Santomartino, Focsiv-Volontari nel Mondo, Italië
 • Ricardo Loy, Manos Unidas, Spanje
 • Susan Gunn, Maryknoll Office for Global Concerns, VS.
 • Pirmin Spiegel, MISEREOR, Duitsland
 • Michael Heinz, Adveniat (geassocieerd lid), Duitsland
 • Denise Richard, Partage Lu, Luxemburg
 • Alistair Dutton, SCIAF, Schotland
 • Caoimhe de Barra, Trócaire, Ierland
 • Peter van Hoof, Vastenactie, Nederland

Omslagfoto: “Een hand in een handschoen houdt een spuit vast op een achtergrond van de wereldbol. Gezondheidsbeschermingsconcept ” by wuestenigel is gelicenseerd onder CC BY 2.0

Deel deze inhoud op sociale media