CIDSE sluit zich aan bij Global Day of Action naar een medelevende en eerlijke wereld - CIDSE

CIDSE sluit zich aan bij Global Day of Action naar een medelevende en eerlijke wereld

CIDSE neemt deel aan de Global Day of Action op 11 maart, gelanceerd door The Green Faith International Network om een ​​sterk teken naar wereldleiders te sturen. Het netwerk streeft ernaar de groei en invloed van de religieuze milieubeweging op klimaatveranderingsacties over de hele wereld vóór COP26 te versnellen. Lees de verklaring van "Heilige mensen, heilige aarde":

We zijn verenigd door de fundamentele overtuiging dat alle mensen, alle levende wezens en de aarde heilig zijn.  

Als we nadenken over de toestand van de wereld van vandaag, stroomt ons hart over van bezorgdheid.  

We zijn bang en gefrustreerd door de schade die COVID-19 aan onze gemeenschappen toebrengt. De pandemie heeft wreed onrecht aan het licht gebracht. De kwetsbaren worden het zwaarst getroffen.

We weten van dit onrecht. We hebben het eerder gezien. Deze zelfde gemeenschappen worden onevenredig en catastrofaal getroffen door de versnellende klimaatnoodsituatie.

Ernstige bedreigingen staan ​​voor de deur terwijl de wereld schuilgaat. We zien de opkomst van steeds meer onverklaarbare of autoritaire regeringen, uitbuitende economieën en extremistische culturele krachten die ons tegen elkaar uitzetten, vrouwen en onderdrukte gemeenschappen aanvallen en twijfel zaaien over de wetenschap die nodig is om levens op aarde te redden. Dit is een wereld van wijdverbreide armoede, raciale en genderongelijkheid, enorme inkomensongelijkheid en de verwoesting van de natuur. Deze versie van beschaving is op elk niveau onhoudbaar. Als we nu geen actie ondernemen, zijn er nog grotere gevolgen.

Een veel betere toekomst is mogelijk als onze collectieve reactie op de pandemie en de klimaatcrisis wordt geleid door mededogen, liefde en rechtvaardigheid op een schaal die aansluit bij dit moment. We moeten niet alleen de verlichting bieden die zo velen nodig hebben om te overleven. We moeten een nieuwe cultuur, politiek en economie van het leven creëren die mens en planeet geneest.

We stellen ons een getransformeerde wereld voor, waarin de mensheid in al zijn diversiteit een gedeelde eerbied voor het leven op aarde heeft ontwikkeld. Samen bouwen we aan veerkrachtige, zorgzame gemeenschappen en economieën die aan ieders behoeften voldoen en de planeet beschermen. Het tijdperk van verovering, winning en uitbuiting heeft plaatsgemaakt voor samenwerking en gemeenschap. Het goede leven is er een van verbondenheid - met elkaar en met de hele natuur. Het is een wereld van bloeiend leven die wanhoop vervangt door vreugde, schaarste door gedeelde overvloed en privileges door rechtvaardig verdeelde macht.

Het werk om deze toekomst te creëren, begint nu.

Overheden en financiële instellingen zullen de komende maanden enorme bedragen uitgeven als reactie op de pandemie. Regeringen zullen klimaatverbintenissen presenteren op COP26 in november 2021. Deze acties mogen geen verouderd economisch systeem bestendigen dat afhankelijk is van fossiele brandstoffen en de vernietiging van de bossen, wateren, oceanen en bodems die leven mogelijk maken. In plaats daarvan moeten ze de ontwikkeling van hernieuwbare energie versnellen; zorgen voor universele toegang tot schoon water en schone lucht, betaalbare schone energie en voedsel dat wordt verbouwd met respect voor het land; banen creëren door in veilige omstandigheden gezinsondersteunende lonen te betalen aan werknemers. Rijke landen moeten de verantwoordelijkheid nemen voor een groter deel van de emissiereducties om een ​​wereldwijde rechtvaardige transitie te ondersteunen. We moeten ons ook voorbereiden om degenen te verwelkomen die door COVID en klimaatverandering zullen worden ontheemd.  

Mededogen, liefde en gerechtigheid vereisen niet minder van ons allemaal.

Lees het volledige document hieronder:

Deel deze inhoud op sociale media