CIDSE sluit zich aan bij verklaring over de urgentie van transparantie met betrekking tot de VN-database van Israëlische bedrijven - CIDSE

CIDSE sluit zich aan bij een verklaring over de urgentie van transparantie met betrekking tot de VN-database van Israëlische bedrijven

Op 18 maart ondersteunde CIDSE, samen met 41 maatschappelijke organisaties, het Cairo Institute for Human Rights bij het afleggen van een verklaring tijdens de 46e zitting van de Mensenrechtenraad om het belang te onderstrepen van de VN-database van bedrijven die betrokken zijn bij activiteiten die verband houden met Israëlische nederzettingen.

De ondertekenaars riepen het Bureau van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten, Michelle Bachelet, op transparantie vergroten rond het jaarlijkse updateproces en om een ​​duidelijke tijdlijn voor de publicatie ervan te bieden. De jaarlijkse updates zijn essentieel voor de database om een ​​werkend mechanisme te worden dat het implementatie van internationaal recht​ Eens als een levend instrument, kan de database verantwoording afleggen, met name met betrekking tot de verplichting van staten om ervoor te zorgen dat bedrijfspraktijken de internationale mensenrechten en het humanitair recht respecteren, ook in situaties van bezetting, zoals herbevestigd in de VN-leidende beginselen inzake bedrijfsleven en mensenrechten (UNGP's).

Het document wijst ook op de cruciale rol die bedrijven spelen in de illegale nederzettingen van Israël, en dus in de aanhoudende en systemische schendingen van het Palestijnse volk. Tijdens de COVID-19-pandemie heeft Israël de illegale sloop van Palestijnse huizen en eigendommen geëscaleerd met behulp van apparatuur die is geleverd door onder meer JCB en Hyundai.

Zie onderstaande brief:

Ter attentie van Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN

Mevrouw de Voorzitter,  

Vanwege de wijdverbreide straffeloosheid blijft Israëls illegale nederzettingenonderneming zich uitbreiden, terwijl Palestijnen gedwongen worden ontheemd en overgeplaatst, met de steun van particuliere actoren, waaronder zakelijke ondernemingen - allemaal in strijd met het internationaal recht. De jaarlijkse update van de database, zoals voorgeschreven door HRC 31/36, is essentieel om zakelijke betrokkenheid met Israëls illegale nederzettingenonderneming te ontmoedigen, wat een ernstige schending vormt van het internationaal humanitair recht en een oorlogsmisdaad onder het Statuut van Rome. 

Onze organisaties dringen er bij de OHCHR op aan om de transparantie te vergroten met betrekking tot het jaarlijkse updateproces voor de database en om een ​​duidelijk tijdschema te geven voor de publicatie van de update voor 2021. Het is belangrijk dat de jaarlijkse update alomvattend is door alle bedrijven toe te voegen die activiteiten en relaties hebben met de Israëlische nederzettingenonderneming. 

Terwijl de wereld wordt geconfronteerd met de verwoestende gevolgen van de COVID-19-pandemie, heeft Israël de illegale sloop van Palestijnse huizen en eigendommen geëscaleerd, het bereiken van een hoogtepunt in vier jaar​ Het slopen van huizen maakt deel uit van een geïnstitutionaliseerd Israëlisch beleid dat de uitbreiding van nederzettingen en de facto annexatie. De sloopwerkzaamheden zijn uitgevoerd met materieel van onder meer de bedrijven JCB en Hyundai.  

Tussen maart 2020 en januari 2021 heeft Israël 619 gebouwen gesloopt, waaronder 262 woonstructuren, waarvan er 211 bewoond waren, resulterend in de verplaatsing van 1058 Palestijnen, waaronder 524 kinderen. 

Tegelijkertijd gaat Israël door met het versnellen van de uitbreiding van illegale nederzettingen, wooneenheden en bijbehorende infrastructuur, inclusief transport, waarbij Israëlische en multinationale bedrijven zoals het Baskische CAF klaarblijkelijk betrokken zijn geweest.  

De speciale rapporteur voor de mensenrechtensituatie in het sinds 1967 bezette Palestijnse gebied uitte zijn bezorgdheid over de eerste rapportage van de database “Een aantal bedrijven met belangrijke leveringsrelaties met de nederzettingen en / of de bezetting werden niet meegerekend”.

Bedrijven blijven inderdaad een cruciale rol spelen bij het in stand houden van Israëls illegale nederzettingen en dragen bij aan en profiteren van de aanhoudende en systemische schendingen van Israël tegen het Palestijnse volk. 

We roepen de lidstaten op om: 

 1. Ondersteun het OHCHR bij het volledig vervullen van zijn mandaat om de VN-database jaarlijks bij te werken en zorg te dragen voor de toewijzing van de vereiste financiële middelen. 
 2. Duidelijke richtlijnen en adviezen uitbrengen aan particuliere actoren en zakelijke ondernemingen - in overeenstemming met het internationaal recht - met betrekking tot risico's en juridische gevolgen van betrokkenheid bij ernstige schendingen van het internationaal recht indien zij betrokken zijn bij de Israëlische nederzettingenonderneming. 
 3. De nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat ondernemingen die in de database staan ​​en zich op hun grondgebied en / of jurisdictie bevinden, het internationaal recht respecteren. 

Dank je.  

Ondertekenaars met ECOSOC-status  

 1. Cairo Instituut voor Mensenrechtenstudies
 2. AL-HAQ, wet in dienst van de mens 
 3. Vrouwencentrum voor rechtsbijstand en counseling (WCLAC) 
 4. Het Palestijnse initiatief ter bevordering van mondiale dialoog en democratie - MIFTAH 
 5. Al Mezan Centrum voor Mensenrechten 
 6. Internationaal verantwoordingsproject 
 7. Palestijns Centrum voor Mensenrechten (PCHR) 
 8. Mediacentrum Mensenrechten en democratie "SHAMS"   
 9. Internationale Federatie voor de Rechten van de Mens (FIDH)  
 10. Noorse Volkshulp  
 11. CIDSE 

Organisaties zonder ECOSOC status die deze positie deelt 

 1. De burgercoalitie voor Palestijnse rechten 
 2. Europees centrum voor juridische ondersteuning 
 3. Syriërs voor waarheid en gerechtigheid - STJ  
 4. Just Peace Advocates / Mouvement Pour Une Paix Juste, Canada 
 5. Vereniging Belgo-Palestinienne WB 
 6. Bytes For All, Pakistan 
 7. La Alianza Global Jus Sempre
 8. Niagara Movement for Justice in Palestina-Israël  
 9. Ramallah Centrum voor Mensenrechtenstudies (RCHRS)
 10. Comhlámh Justice 4 Palestina 
 11. Addameer Prisoner Support and Human Rights Association
 12. Samidoun Palestinian Prisoner Solidarity Network 
 13. Gemeenschapsactiecentrum, Al-Quds Universiteit 
 14. Europees Vakbondsnetwerk voor Justitie in Palestina (ETUN)
 15. Fins-Arabische Vriendschapsvereniging 
 16. Trócaire 
 17. SOMO (Centrum voor Onderzoek naar Multinationale Ondernemingen) 
 18. 11.11.11 
 19. CNCD-11.11.11
 20. Union syndicale Solidaires
 21. Europese coördinatie van comités en verenigingen voor Palestina (ECCP) 
 22. Palestina solidariteit 
 23. Le Réseau Syndical International de Solidarité et de Luttes  
 24. Alternatief vluchtelingencentrum  
 25. Broederlijk Delen 
 26. Vereniging Frankrijk Palestina Solidarité (AFPS)
 27. NOVACT - Internationaal Instituut voor Geweldloze Actie
 28. Plateforme des ONG françaises pour la Palestina 
 29. Entraide en Fraternité 
 30. CIG. CONFEDERACIN INTERSINDISCHE GALEGA 
 31. Ramallah Centrum voor Mensenrechtenstudies (RCHRS) 

foto: “twee jongens lopen met een vlag” by Michael Loadenthal is gelicenseerd onder CC BY-NC-SA 2.0

Deel deze inhoud op sociale media