Geld verdienen voor agro-ecologie - CIDSE

Geld verdienen voor agro-ecologie

Ontwikkeling van ontwikkelingshulp ter ondersteuning van agro-ecologie

Beleidsbriefing door CIDSE en het Center for Agroecology, Water and Resilience (CAWR) van Coventry University. april 2021 

In deze beleidsbriefing, gelanceerd tijdens een webinar op 19 april 2021 synthetiseren we de bevindingen van het onderzoek in opdracht van CIDSE naar Agroecology Now! over hoe we 'geld kunnen laten bewegen voor agro-ecologie'. We pleiten voor een hervorming van de manier waarop de ontwikkeling van landbouw- en voedselsystemen wordt gefinancierd, zodat we de transformaties kunnen realiseren die we hard nodig hebben. Agro-ecologie is de beste benadering om deze transformatie te begeleiden.  

Op basis van de collectieve intelligentie van vooraanstaande agro-ecologen en donoren, identificeren we twaalf verschillende gebieden waarop donoren hun methoden en benadering van financiering kunnen richten om rechtvaardigere en duurzamere voedselsystemen te ondersteunen.  

Deze zijn onderverdeeld in vijf reeksen aanbevelingen: 

  1. Neem deel aan iteratieve reflectie en onderzoek van donorpraktijken; 
  2. Transformeer relaties tussen financiers en ontvangers;
  3. Verander financieringsmodaliteiten, methodologieën en aandachtspunten voor het verstrekken van financiering;
  4. Creëer en adopteer meer geschikte meet- en evaluatie-instrumenten;
  5. Pak de grote problemen aan die een rechtvaardiger en duurzamer voedselsysteem ondermijnen, met inbegrip van met name het verschuiven van financiering weg van schadelijke vormen van landbouw.

Deze beleidsbriefing volgt op onze eerste publicatie “Financiering voor agro-ecologie: meer dan een droom? Een beoordeling van de bijdragen van Europese en internationale instellingen aan de transformatie van voedselsystemen”Dat zich concentreerde op de hoeveelheid bijdragen van Europese en internationale instellingen aan de transformatie van het voedselsysteem. 

De beleidsbriefing kan worden gedownload in het Engels, Frans en Spaans.

Deze publicatie wordt medegefinancierd door de Europese Unie.

Deel deze inhoud op sociale media