Wacht nog steeds op gerechtigheid voor Bernardo - CIDSE

Wacht nog steeds op gerechtigheid voor Bernardo

# EscazúAhoraGT #JusticiaParaBernardo y #BernardoCaalXol

Vandaag is het internationale Dag van de Aarde. In Guatemala zal een milieuverdediger genaamd Bernardo Caal het vieren in de gevangenis, ten onrechte veroordeeld tot zeven jaar en drie maanden gevangenisstraf. Hij wacht nog steeds, na meer dan drie jaar, op een eerlijke kans om in beroep te gaan tegen zijn straf. Tegelijkertijd vieren mensenrechtenverdedigers in Latijns-Amerika de inwerkingtreding van een nieuw regionaal bindend verdrag: de Escazú-overeenkomst. (*) Helaas heeft Guatemala het niet geratificeerd.

Bernardo Caal Xol is een leider van het vreedzame verzet van Cahabón, een collectief van 38 Maya Q'eqchi 'gemeenschappen in het noordelijke departement Alta Verapaz in Guatemala. De inheemse gemeenschappen die voor hun levensonderhoud toegang tot de rivier nodig hebben, verzetten zich tegen de bouw van de Oxec- en Renace-dammen aan de rivier de Cahabón en zijn zijrivieren. Bovendien is de rivier heilig voor de Q'eqchi en zal ze in vrede stromen. Er zijn zeven waterkrachtcentrales in het stroomgebied. Bernardo diende een reeks bevelen in tegen het project en in 2017 erkenden de hoge rechtbanken dat het recht op gratis, voorafgaande en geïnformeerde raadpleging van de inheemse gemeenschappen was geschonden. Maar in november 2018 werd Bernardo Caal Xol door een rechtbank veroordeeld tot zeven jaar en vier maanden gevangenisstraf op basis van aantijgingen zonder objectief bewijs.  

In een van zijn recente brieven vanuit de gevangenis schreef Bernardo: “Het departement Alta Verapaz wordt bewoond door de Q'eqchi 'mensen; zijn rivieren werden afgezonderd en door buizen geleid om waterkrachtcentrales te laten werken. De Q'eqchi-gemeenschappen hebben echter geen elektriciteit, blijven in duisternis, ze blijven de beroemde 'kaars' gebruiken. En waar wordt de elektrische energie dan afgevoerd? Dit heet: onteigening, uitsluiting, discriminatie en racisme. "

Sinds Bernardo gevangen werd gezet, hebben mensenrechtencollectieven in Guatemala en internationaal geprobeerd Bernardo's proces op verschillende manieren te laten beoordelen en aandacht te vragen voor het bredere patroon van onrechtvaardige beschuldigingen van mensenrechten- en milieuverdedigers in Guatemala. In België nodigde een collectief van solidariteitscomités en CIDSE-lid, Broederlijk Delen, de zus van Bernardo in 2019 uit om namens haar broer de Quetzalprijs voor de Mensenrechten in ontvangst te nemen.


In 2020, Amnesty International verklaarde Bernardo Caal Xol als een gewetensgevangene die ten onrechte is opgesloten.

Eerder dit jaar; CIDSE mede-ondertekende een verklaring tijdens de 46e zitting van de VN-Mensenrechtenraad (22 februari - 23 maart) om de aandacht te vestigen op de zaak Bernardo.

Op 30 maart legde het advocatencollectief dat de zaak van Bernardo begeleidt, drie “amicus curiae”, Om de argumenten van de verdediging te versterken. een amicus curiae, medeondertekend door CIDSE, laat zien hoe mensenrechtenactivisten systematisch worden gecriminaliseerd in Guatemala. De tweede amicus curiae was gebaseerd op de Laudato Si ' en Alle broers encyclieken, die het belang benadrukken van het verdedigen van milieurechten. Dit amicus curiae werd medeondertekend door de Guatemalteekse kardinaal, Alvaro Ramazzini en de Braziliaanse theoloog Leonardo Boff, evenals door de mensenrechtenactiviste Marcia Miranda. De derde amicus curiae is geschreven door een Argentijnse wetsdeskundige en laat zien hoe wrede gerechtelijke procedures leiden tot onrechtvaardige straffen voor mensenrechtenverdedigers zoals Bernardo. Deze drie amicus curiae zouden worden gepresenteerd tijdens een hoorzitting van het Hof op 5 april, maar dit laatste heeft twee keer vertraging opgelopen. Deze vertraging is een terugkerend patroon in de Guatemalteekse justitie.Samen met Bernardo hoopt CIDSE dat de nieuwe datum voor de hoorzitting, 7 mei, door het Hof zal worden gerespecteerd en dat hij de kans krijgt om te worden gehoord.


(*) Het doel van de Escazu-overeenkomst is ervoor te zorgen dat de burgers volledige en effectieve toegang hebben tot informatie over milieuprojecten; inspraak van het publiek in besluitvormingsprocessen: en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden. Dit is de eerste regionale overeenkomst in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied die bindend is voor het milieu. Deze overeenkomst maakt ook de weg vrij voor samenwerkingsmechanismen tussen landen. Bovenal bevat het specifieke bepalingen over mensenrechtenverdedigers die zich bezighouden met milieukwesties die hen beschermen en aanmoedigen bij hun werk.

Zie ook: "Un espoir pour la défense de l'environnement en Amérique latine”Door Walter Prysthon, hoofd van de afdeling Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, CCFD-Terre Solidaire


Omslagfoto: Bernardo Caal

Deel deze inhoud op sociale media