Oproep tot actie om de uitzettingen van Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem te stoppen - CIDSE

Oproep tot actie om de uitzettingen van Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem een ​​halt toe te roepen

Gezamenlijke verklaring van CIDSE en ACT Alliance EU


CIDSE en ACT Alliance EU maken zich grote zorgen over de escalatie van geweld in Oost-Jeruzalem en Gaza, evenals over de uitzetting van gezinnen in de wijken Sheikh Jarrah en Silwan. We roepen op tot een onmiddellijke stopzetting van al het geweld en dringen er bij de EU en de lidstaten op aan om de Palestijnse families van Oost-Jeruzalem die dreigen uitgezet te worden te beschermen en eisen dat de Israëlische regering de uitzettingen onmiddellijk stopzet.  

Begin 2021 oordeelde de Israëlische districtsrechtbank van Jeruzalem in het voordeel van het kolonistenbedrijf Nahalat Shimon International en vaardigde het bevel tot uitzetting uit aan 8 Palestijnse families uit het Karm Al Ja'ouni-gebied in Sheikh Jarrah. Vanwege het huidige geweld heeft het Hooggerechtshof de hoorzitting uitgesteld die zou beslissen over het lot van vier families die waarschijnlijk in mei zullen worden uitgezet.i Ongeveer 87 mensen, waaronder 28 kinderen, lopen het risico hun ouderlijk huis te verliezen, dit tijdens de aanhoudende wereldwijde Covid-19 pandemie en de heilige maand Ramadan. ii

Evenzo lopen 18 huishoudens het risico te worden uitgezet in de wijk Batan Al-Hawa in Silwan, na een uitspraak van de Israëlische rechtbank ten gunste van de kolonistenorganisatie Ateret Cohanim. Als gevolg hiervan worden 108 Palestijnen geconfronteerd met de onmiddellijke dreiging van uitzetting en lopen meer dan 430 mensen het risico op de langere termijn door Israëlische kolonisten uit de buurt te worden verdreven.iii  

Uitzettingen - in totaal brengen 970 mensen het risico op ontheemding in Oost-Jeruzalemiv - maken deel uit van wat UN OCHA (Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken) heeft beschreven als een "dwingende omgeving" die een enorme druk uitoefent op Palestijnse inwoners.v Uitzettingen, samen met de sloop van huizen, arrestaties en discriminerende bestemmingsplannen, scholing en huisvestingsbeleid, maken het Palestijnse leven in Oost-Jeruzalem steeds onmogelijk.vi Bijgevolg kunnen uitzettingen ertoe leiden dat mensen effectief worden gedwongen om naar een ander deel van het bezette gebied te verhuizen, met het risico hun residentie in Oost-Jeruzalem te verliezen en gescheiden te worden van hun familie en gemeenschap. Beleid als deze verankert zowel Palestijnen als Israëli's verder in een situatie van structurele discriminatie en ongelijkheid. 

Gedwongen uitzetting en ontheemding zijn in strijd met relevante IHR-bepalingen (internationaal humanitair recht) die bindend zijn voor de bezettende macht, zoals het verbod op vernietiging van eigendommen en onderwijsinstellingen vii, en moeten onmiddellijk stoppen. Uitzettingen zijn ook in tegenspraak met het VN-Handvest en de resoluties 478 en 2334 van de VN-Veiligheidsraad, volgens welke Oost-Jeruzalem grondgebied blijft dat illegaal door Israël wordt geannexeerd en als bezet wordt beschouwd.  

Het is bijzonder zorgwekkend dat uitzettingen de overdracht van de Palestijnse bevolking ten gunste van Israëlische kolonisten vergemakkelijken, waardoor de weg wordt geëffend voor de schending van artikel 49, lid 6 van de Vierde Conventie van Genève, dat een bezettingsmacht verbiedt haar bevolking over te brengen naar het bezette gebied. Bovendien behoort de deportatie of overbrenging van de gehele of gedeeltelijke bevolking van het bezette gebied binnen of buiten dit gebied tot de oorlogsmisdaden die zijn vermeld in het Statuut van Rome van het ICC (Internationaal Strafhof) (artikel 8, lid 2, onder b) (viii)).viii  

Michael Lynk, de speciale VN-rapporteur over de mensenrechtensituatie in het sinds 1967 bezette Palestijnse gebied, wees erop dat “de uitzettingsbevelen zijn niet willekeurig, maar lijken strategisch te zijn gericht op een gebied in Oost-Jeruzalem dat bekend staat als het historische bekken. Ze lijken erop gericht de weg vrij te maken voor de vestiging van meer illegale Israëlische nederzettingen in het gebied en om Oost-Jeruzalem fysiek te scheiden en te versnipperen van de rest van de Westelijke Jordaanoever.. 'ix Deze fragmentatie wordt versneld door de recente vorderingen bij de bouw en planning van nieuwe illegale nederzettingen in Givat Hamatos en Har Homa E.  

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU wezen op de vernietiging en uitzetting van Oost-Jeruzalem als een van de bijzonder alarmerende ontwikkelingen ter plaatse die de tweestatenoplossing onmogelijk dreigen te maken.x In deze context dringen CIDSE en ACT Alliance EU er bij de EU en de lidstaten op aan om:  

  1. Roep de Israëlische regering op om de uitzettingen onmiddellijk te stoppen.  
  2. Onmiddellijke maatregelen nemen om Palestijnen in Oost-Jeruzalem te beschermen die het risico lopen op massale gedwongen overdracht in strijd met het internationaal humanitair recht. 
  3. Verzoek dat de Israëlische autoriteiten, in overeenstemming met de aanbeveling van de secretaris-generaal van de VN, de toepassing van planningswetten en -beleid herzien om ervoor te zorgen dat deze in overeenstemming zijn met de verplichtingen van Israël onder het internationaal humanitair recht en de internationale mensenrechtenwetgeving.xi 
  4. Follow-up van aanbevelingen in rapporten van EU-missiehoofden over Oost-Jeruzalem. 
  5. Roep de Israëlische regering op om de uitbreiding van illegale nederzettingen in het bezette Palestijnse gebied (OPT) onmiddellijk te stoppen.  
  6. Ondersteun actief verantwoording voor schendingen van het internationaal recht door alle partijen, inclusief het beschermen van het werk en de onafhankelijkheid van het Internationaal Strafhof (ICC).  

Omslagfoto: Israëlisch kordon dat de wijk Sheikh Jarrah afsluit.
Krediet: Sarit Michaei, B'tselem.


[I] Dit zijn de families Al-Sabbagh, Al-Kurd, Skafi, Al-Qasim, AlJa'ouni, Hammad, Dajani en Daoudi.
[Ii] Voor meer gedetailleerde achtergrondinformatie over de huidige situatie van de Palestijnse inwoners van Sheikh Jarrah, zie Al-Haq en anderen, 'Joint Urgent Appeal to the United Nations Special Procedures on Forced Evictions in East Jerusalem' (10 maart 2021).
[Iii] Ibidem, blz. 13-14.
[Iv] Woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN: Rupert Colville, mei 2021). (https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=27067&LangID=E).
[V] OCHA, Humanitaire impact van nederzettingen in Palestijnse wijken van Oost-Jeruzalem: de dwingende omgeving (10 juli 2018) (www.ochaopt.org/content/humanitarian-impact-settlements-palestinian-neighbourhoods-east-jerusalem-coercive).
[Vi] Zie bijvoorbeeld B'tselem, Oost-Jeruzalem, (https://www.btselem.org/jerusalem,); Ir Amim, Onderwijsrapport: Vijftig jaar verwaarlozing (2017) (https://www.ir-amim.org.il/sites/default/files/Education_Report_2017-Fifty_Years_of_Neglect.pdf).
[Vii] Verslag van de speciale commissie voor onderzoek naar Israëlische praktijken die de mensenrechten van het Palestijnse volk en andere Arabieren in de bezette gebieden aantasten. Israëlische nederzettingen in het bezette Palestijnse gebied, inclusief Oost-Jeruzalem, en de bezette Syrische Golan, rapport van de secretaris-generaal, 1 oktober 2020 (https://ohchr.org/Documents/Countries/PS/A_75_376_AUV.pdf).
[Viii] Daarin staat ook dat de overbrenging door de bezetter van delen van de eigen burgerbevolking naar het door haar bezette grondgebied leidt tot een oorlogsmisdaad.
[Ix] Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, 'VN-deskundige roept op tot ongedaanmaking van het Israëlische uitzettingsbevel tegen 16 Palestijnse families' (11 januari 2021) (https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=26648&LangID=E).
[X] Conclusies van de Raad over het MEPP, 3443e zitting van de Raad Buitenlandse Zaken, Brussel (18/01/2016) (www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/01/18/fac-conclusions-mepp/); Conclusies van de Raad over het MEPP, 2985e Raad Buitenlandse Zaken, Brussel, (8/12/2009) (https://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/foraff/111829.pdf accessed 19 April 2021) en conclusies van de Raad over het MEPP, 3209th Raad Buitenlandse Zaken Brussel, (10/12/2012) (https://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/134152.pdf).
[Xi] Verslag van de speciale commissie voor onderzoek naar Israëlische praktijken die de mensenrechten van het Palestijnse volk en andere Arabieren in de bezette gebieden aantasten. Israëlische nederzettingen in het bezette Palestijnse gebied, inclusief Oost-Jeruzalem, en de bezette Syrische Golan, rapport van de secretaris-generaal, 1 oktober 2020 (https://ohchr.org/Documents/Countries/PS/A_75_376_AUV.pdf).

Deel deze inhoud op sociale media