Lancering van Laudato Si 'actieplatform culmineert Laudato Si' Week 2021 terwijl katholieken over de hele wereld reageren op de oproep van paus Franciscus - CIDSE

Lancering van Laudato Si 'actieplatform vormt een hoogtepunt in Laudato Si' Week 2021 terwijl katholieken over de hele wereld reageren op de oproep van paus Franciscus

Om de kracht van de katholieke beweging om voor de schepping te zorgen onder de aandacht te brengen, namen honderdduizenden katholieken deel aan Laudato Si 'Week 2021, een 10-daagse viering van 16-25 mei.

Katholieken, geïnspireerd door het thema van de week, “want we weten dat dingen kunnen veranderen” (LS 13), sloten zich aan online Laudato Si 'Dialogen en georganiseerde evenementen in hun gemeenschappen die hun zusters en broeders hielpen hun kennis van de hoopvolle maar dringende boodschap van paus Franciscus in Laudato Si' te verdiepen.

Kardinaal Peter KA Turkson, prefect van het Vaticaanse klooster ter bevordering van de integrale menselijke ontwikkeling, zei: “De krachtige Laudato Si 'Week 2021 laat opnieuw zien hoe katholieken zich inzetten voor de zorg voor ons gemeenschappelijke huis en het profetische leiderschap van paus Franciscus volgen. Gelovige mensen begrijpen meer dan ooit dat we ons gemeenschappelijke huis moeten koesteren, en dat we daarbij zorgen voor de meest kwetsbaren onder ons en de kreet van de aarde en de kreet van de armen opheffen. "

Eerwaarde Joshtrom Isaac Kureethadam, hoofd van het Ecology and Creation Office van het Vaticaan, zei: "Het is inspirerend om te zien hoe de Heilige Geest de wereldwijde kerk beweegt om voor ons gemeenschappelijke huis en alle leden van de schepping te zorgen."

Na afsluiting van het speciale jubileumjaar van Laudato Si, zullen katholieken hun aandacht nu richten op het Seizoen van de schepping, de jaarlijkse oecumenische viering van gebed en actie voor ons gemeenschappelijk huis, gehouden van 1 september tot en met 4 oktober.

Gemeenschappen over de hele wereld zullen plannen hoe ze kunnen bidden, actie kunnen ondernemen en pleiten voor ons gemeenschappelijke huis met de gratis Season of Creation Celebration Guide, beschikbaar op SeasonOfCreation.org.

Monseigneur Bruno-Marie Duffé, secretaris van de Vaticaanse Dicasterie ter bevordering van de integrale menselijke ontwikkeling, herinnerde de katholieken aan de uitnodiging van paus Franciscus om zich bij de wereldwijde christelijke familie aan te sluiten om het seizoen te vieren.

"We moedigen bisschoppen en kerkelijke lichamen ook aan om verklaringen af ​​te leggen om het bewustzijn over het seizoen van de schepping te vergroten", schreef Duffé. “Dit scheppingsseizoen zal ook een kritiek moment zijn voor katholieken om de stemmen van de meest kwetsbaren te verheffen en namens hen te pleiten voorafgaand aan twee belangrijke topconferenties, de VN-top over biodiversiteit (COP 15) in oktober en de VN-klimaattop in oktober. November (COP 26). "

Daartoe heeft de "Healthy Planet, Healthy People" petitie werd gelanceerd tijdens Laudato Si 'Week. Katholieken en hun instellingen worden aangemoedigd om de petitie te ondertekenen waarin de wereldleiders worden gevraagd om zinvolle overeenkomsten te sluiten die ons gemeenschappelijke huis zullen herstellen.

De inspanningen van de katholieken zullen worden ondersteund door het nieuwe Laudato Si 'actieplatform. De door het Vaticaan geleide inspanning zal katholieke instellingen, gemeenschappen en gezinnen in staat stellen om Laudato Si 'te implementeren en werd vandaag officieel gelanceerd. Een nieuwe website, LaudatoSi.va, is gepubliceerd om het initiatief te ondersteunen.

"Het actieplatform van Laudato Si 'is een reis naar totale duurzaamheid in de geest van integrale ecologie", zei ds. Kureethadam.

Tijdens Laudato Si 'Week namen tienduizenden mensen deel aan de wereldwijde Laudato Si' Dialogues met levendige gesprekken over het creëren van verandering voorafgaand aan VN-toppen later dit jaar, de 'morele verplichting' van katholieken om zich te ontdoen van fossiele brandstoffen, en hoe katholieken en hun instellingen kunnen onder meer een ecologische omschakeling ondergaan.

Een Laudato Si 'muziekfestival en een missionaire zending van gelovigen om het Evangelie van de Schepping over de hele wereld te verspreiden, werden ook bijgewoond door tienduizenden. Kardinaal Luis Antonio Tagle, prefect van de Vaticaanse Congregatie voor de Evangelisatie van Volkeren, leidde de Pinkstergebedsbijeenkomst / zendingszending.

De wereldwijde evenementen bevatten verklaringen en uitdagingen van kardinalen, Vaticaanse leiders, bisschoppen en religieuze zusters. Ze benadrukten de diversiteit van de kerk, waaraan leiders uit de Filippijnen, Kenia, Zuid-Afrika, Argentinië, het Verenigd Koninkrijk, Paraguay, de VS en India deelnamen, en de gebeurtenissen toonden degenen die aan de frontlinie van de klimaatcrisis staan, waaronder José Gregorio Diaz Mirabal, algemeen coördinator van het Congres van inheemse organisaties van het Amazonebekken.

Lokaal werden bijna 200 evenementen geregistreerd LaudatoSiWeek.org over de hele wereld, een groei van meer dan 200 procent in vergelijking met Laudato Si 'Week 2020. Die gebeurtenissen gaven echt betekenis aan de viering. Bovendien werd de viering dit jaar ondersteund door 157 katholieke partners over de hele wereld, vergeleken met 137 in 2020.

Tomás Insua, uitvoerend directeur van de Global Catholic Climate Movement, zei: "Katholieken weten dat het ondernemen van actie tegen de ecologische crisis en de klimaatcrisis de manier is waarop we ons geloof uitleven."

Online en via sociale media versterkten katholieken de boodschap van paus Franciscus. Paginaweergaven op LaudatoSiWeek.org steeg met bijna 1,500 procent, en de interacties op sociale media groeiden met 170 procent in vergelijking met 2020. Paus Franciscus liep voorop en tweette tijdens de viering over #LaudatoSiWeek.

Zr. Sheila Kinsey, de uitvoerende co-secretaris van de Commissie Justitie, Vrede en Integriteit van de Creatie, een project van de Internationale Unie van Generale Oversten. zei: “Laudato Si 'Week was spiritueel een diep verrijkende tijd. De enorme inspiratie van de boodschap van hoop van Laudato Si 'blijft mensen stimuleren tot actie over de hele wereld. "

Laudato Si 'Week 2021 werd gesponsord door de Vaticaanse Dicasterie ter bevordering van integrale menselijke ontwikkeling en gefaciliteerd door de wereldwijde katholieke klimaatbeweging in samenwerking met RENOVA +, Caritas Internationalis, CIDSE, International Union Superiors General, Union of Superiors General, Society of Jesus, the General bureau voor gerechtigheid, vrede en integriteit van de schepping van de Orde van de franciscanen, en in samenwerking met tientallen katholieke partners. Meer informatie is te vinden op LaudatoSiWeek.org.https://www.youtube.com/watch?v=f6c_7ADEQhY

Zie ook:

Persconferentie ter afsluiting van het speciale jaar van de vijfde verjaardag van Laudato si 'en om het Laudato si' actieplatform te presenteren, 25.05.2021

Deel deze inhoud op sociale media