De rol van vrouwen in de kerk: enkele reflecties op recente ontwikkelingen - CIDSE

De rol van vrouwen in de kerk: enkele beschouwingen over recente ontwikkelingen

Een grote mijlpaal of een kleine druppel in de oceaan?

In februari benoemde paus Franciscus zuster Nathalie Becquart (lid van de Zusters Xavière, Missionarissen van Jezus Christus in Frankrijk) als een van de twee ondersecretarissen van het secretariaat-generaal van de bisschoppensynode. De benoeming werd door velen omschreven als "historisch". Het was niet de eerste keer dat paus Franciscus stappen ondernam om de rol van de vrouw in de kerk te vergroten. Deze specifieke positie als ondersecretaris werd echter nooit door een vrouw bekleed en het geeft zuster Becquart het recht om te stemmen in een lichaam dat de paus adviseert over cruciale kwesties die door de katholieke kerk worden opgepakt.

Zijn deze veranderingen het begin van een trend naar meer gendergelijkheid binnen de kerk? Of zijn ze eerder een (te) kleine druppel op een gloeiende plaat? Om na te denken over deze ontwikkelingen, hebben we drie vrouwen die dicht bij CIDSE staan ​​gevraagd om, elk vanuit hun eigen perspectief, te vertellen wat deze en andere recente stappen zouden kunnen betekenen voor de waardigheid en rechten van vrouwen in de katholieke kerk.

Zuster Anne Béatrice Faye is een zuster van de Congregatie van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis van Castres en nam in 2019 deel aan de Bisschoppensynode voor de regio Pan-Amazon; Susan Gunn is de directeur van Maryknoll (CIDSE-lid in de VS); Sandra Lasak is een katholieke theoloog die werkt als theologisch adviseur voor Misereor (CIDSE-lid in Duitsland).

Wat voelde je toen je voor het eerst het nieuws hoorde van de benoeming van zuster Becquart?

Zuster Anne Beatrice: “Ik voelde verbazing, ontroering en trots toen ik hoorde dat ze was aangesteld. Ik heb het gevoel dat deze keuze van de paus een echte verandering aantoont in de beslissingslocatie binnen de kerk; mentaliteiten veranderen in die zin dat de kwestie van de plaats van de vrouw in de kerk niet alleen door vrouwen wordt gedragen, maar nu de hele kerk bereikt. Door de nadruk te leggen op gemeenschappelijk onderscheidingsvermogen, maakt paus Franciscus een concreet, profetisch gebaar, dat echter niet geïsoleerd is in de Romeinse curie. "

Susan Gunn was ook opgetogen toen ze het nieuws hoorde: “Om een ​​vrouw te betrekken bij het nemen van beslissingen over welke onderwerpen en wie ze in de vergaderingen moet opnemen, lijkt me logisch, passend - zoals het zou moeten zijn. Meer dan de helft van 's werelds 1.3 miljard katholieken zijn vrouwen en het lidmaatschap van vrouwelijke religieuze orden is ongeveer drie keer groter dan dat van mannelijke orden."

Maar met de trots en opwinding kwamen ook andere gevoelens.

Susan Gunn: 'Het duurde maar een hartslag voordat een tweede emotie me overviel: schaamte. Nu zal de pers weer dingen schrijven over de rol van vrouwen in de katholieke kerk als 'wat heeft zo lang geduurd?' en 'is er eindelijk verandering?' De waarheid is dat ik niet weet waarom deze benoeming zo lang heeft geduurd en ik weet niet of er verandering op komst is. Als een levenslange vrouw katholiek in de Verenigde Staten, ben ik eraan gewend geraakt om me af te keren van de realiteit van het overwicht van mannen in leiderschapsrollen in de kerk en in plaats daarvan mijn tijd en aandacht te richten op wat ik geloof in actie noem, de zaligsprekingen na te leven . Zoals paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan Irak in maart kan het leven van de zaligsprekingen de wereld veranderen. De zaligsprekingen zijn geen oproep voor een moment van heldhaftigheid, maar over het elke dag navolgen van Jezus, zei paus Franciscus. “Zo wordt de wereld veranderd: niet door macht en macht, maar door de zaligsprekingen.”

Sandra Lasak: “Het nieuws dat zuster Nathalie Becquart werd gekozen als de eerste vrouw die stemrecht kreeg in de bisschoppensynode leek een teken te zijn van de wil om de broodnodige hervormingen door te voeren binnen de katholieke kerk. Maar bij nadere beschouwing wordt duidelijk dat noch de benoeming van vrouwen op bepaalde posten, noch de toelating van vrouwen tot lekenministeries van lector en acoliet echte structurele systeemveranderingen zijn.

Inderdaad, paus Franciscus publiceerde in januari een apostolische brief waarin het Wetboek van Canoniek Recht werd gewijzigd, zodat vrouwen nu formeel kunnen worden ingesteld bij de lekenbedieningen van lector en acoliet. Is dit officiële, formele erkenning op een of andere manier zinvol?

Susan Gunn: "Deze formele erkenning is voor mij zinvol omdat ik moeder ben van drie dochters. Toen mijn man en ik begin jaren 2000 op zoek waren naar een woning in de buurt van Washington, DC, kozen we ervoor om niet in het bisdom Arlington, net ten zuiden van de stad, te wonen, omdat meisjes en vrouwen niet als altaardienaren waren toegestaan. De bisschop daar besloot in 2006 een einde te maken aan die beperking, zei hij, om katholieken in staat te stellen "eerbieler, actiever en vollediger aan de mis deel te nemen".

Wat zouden de recente benoemingen kunnen betekenen voor de waardigheid en rechten van vrouwen in de kerk in de toekomst?

Zuster Anne Béatrice: “Vrouwen worden zich steeds meer bewust van hun waardigheid en specifiek leiderschap en zijn steeds minder bereid om als instrument te worden gezien. Ze eisen dat ze als personen worden behandeld, zowel in de samenleving als in de kerk. Ik hoop dat deze benoeming andere deuren zal openen voor vrouwen in de katholieke kerk en de dubbelzinnigheid zal wegnemen van hun mogelijkheid om al dan niet een kerkelijk ambt uit te oefenen en beslissingsbevoegdheden te delen in het werk van de missie. Door zich aan te sluiten bij bisschoppenraden en enkele kleinere orden, kunnen ze de Kerk helpen haar missie transparanter te maken. Met hun toewijding, zelfgave, welkom, aandacht voor de allerarmsten, kunnen hun stemmen vollediger worden gehoord. Zoals paus Franciscus aangeeft: "we kunnen een kerk niet begrijpen zonder vrouwen, zonder die vrouwen die actief zijn in de kerk, met hun profiel, die dingen laten gebeuren...". Hun stem is nodig over milieukwesties, vrede, verzoening en gerechtigheid”.

Sandra Lasak: “Voor mij zijn het eerder vijgenbladeren of kleine pastorale troost voor die vrouwen die nog betrokken zijn bij kerk en parochie. Hoewel het begin van het pontificaat van paus Franciscus een gevoel van hoop en een nieuw begin voor de Kerk bracht, is dit nogal ontgoocheld. Noch met betrekking tot een starre, controlerende seksuele moraal, noch met betrekking tot structurele discriminatie op grond van geslacht is er iets wezenlijks gebeurd. Wat overblijft voor katholieke vrouwen is hun stem luid en duidelijk te verheffen, zich samen te organiseren en creatief en zelfbepaald hun eigen gemeenschappelijke ruimtes te creëren van zijn en leven in de kerk voorbij de gewijde patriarchale machtsstructuren - aangezien ze deel uitmaken van de kerk. kerk zelf.”

Susan Gunn: “Vrouwen toestaan ​​om vollediger deel te nemen aan de mis en aan de besluitvorming is niet alleen goed voor hen, maar goed voor iedereen. Zoals de inheemse vrouw Lilla Watson zei op de VN-conferentie over het decennium voor vrouwen in Nairobi in 1985: "Als je hier bent gekomen om me te helpen, verspil je je tijd, maar als je bent gekomen omdat jouw bevrijding verbonden is met de mijne, laten we dan samenwerken."

Afbeelding: Synode over de Amazone, 2019 ©CIDSE

Deel deze inhoud op sociale media