COVID-vaccins moeten voor iedereen beschikbaar zijn - CIDSE

COVID-vaccins moeten voor iedereen beschikbaar zijn

Open brief aan de Europese Commissie

De COVID-19-pandemie heeft een verwoestend effect in landen die al door andere crises zijn getroffen, en het is op zulke plaatsen dat mensen geen vooruitzicht hebben op een eerste vaccindosis op korte termijn. Dit wereldwijde noodsituatie kan alleen worden aangepakt als er in elke uithoek van de wereld een betaalbaar en effectief COVID-19-vaccin beschikbaar is.

Het beschermen van mensen overal moet worden ondersteund door politieke wil en een duidelijk morele beslissing: prioriteit geven aan levens boven winst en intellectuele eigendomsrechten op de productie van COVID-19-vaccins opschorten. Samen met andere op geloof gebaseerde organisaties en netwerken uit Europa en Afrika roepen we de Europese Unie op om de tijdelijke nood temporary COVID-19 WTO-vrijstelling van bepaalde intellectuele eigendom Handelsgerelateerde Intellectuele Eigendomsrechten (TRIPS) bepalingen.

We hebben een brief gestuurd aan EU-vertegenwoordigers (voorzitter van de Commissie von der Leyen, hoge vertegenwoordiger van de EDEO Josep Borrell, uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie Valdis Dombrovskis, EU-commissaris voor internationale partnerschappen Jutta Urpilainen en EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid Stella Kyriakides), met het verzoek aan de EU om alles te doen wat in haar vermogen ligt om bij te dragen aan het beëindigen van deze noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid.

De brief drong er bij de Commissie op aan om te voorkomen dat de regels voor intellectueel eigendom onnodig veel geld kosten mensenlevens. Dit is in lijn met de Standpunt van het Europees Parlement en de positie van veel van de armere landen van de wereld, die allemaal willen dat de COVID-19-vaccins, die in wezen een sociaal product zijn, ten goede komen aan iedereen, vooral de meest achterstand.

Zie ook: Directeuren van katholieke NGO's voor sociale rechtvaardigheid waarschuwen voor wanhopige wereldwijde ongelijkheden rond de distributie van vaccins, door CIDSE-directeuren, maart 2021

foto: “Medische dienstverlening, Bangkok” by IAO in Azië en de Stille Oceaan is gelicenseerd onder CC BY-NC-ND 2.0

Deel deze inhoud op sociale media