NGO's weigeren uitnodigingen om te spreken op door fossiele brandstoffen gesponsorde media-evenementen - CIDSE

NGO's weigeren uitnodigingen om te spreken op door fossiele brandstoffen gesponsorde media-evenementen

Open brief aan de redactie van EURACTIV, The Financial Times en POLITICO Europe

Brussel, 2 september 2021

Meneer / mevrouw,

Als Europese campagnevoerders voor klimaatactie en klimaatrechtvaardigheid, schrijven we u om u te informeren dat we niet langer uitnodigingen accepteren om te spreken op evenementen die door uw mediaorganisatie worden georganiseerd over EU-beleid met de sponsoring van fossiele brandstofbedrijven.

‍Voor de fossiele brandstofindustrie, zoals de tabaksindustrie daarvoor, is imago alles. Het is essentieel om gezien te worden als een legitieme partner en onderdeel van de oplossing voor de klimaatcrisis. Door spraakmakende evenementen te sponsoren die worden georganiseerd door media zoals die van u, koopt de fossiele brandstofindustrie een platform om geloofwaardigheid en ongepaste invloed te verwerven. 

In een tijdperk waarin desinformatie zich verspreidt op sociale media en waarin reclame en redactionele inhoud steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden zijn, zijn we er vast van overtuigd dat vrije media een cruciale rol moeten spelen om democratie en vrijheid van meningsuiting te handhaven. 

Het streven naar objectiviteit wordt echter niet gediend door de fossiele brandstofindustrie mediaplatforms te laten sponsoren. De blijvende rol van kolen-, olie- en gasbelangen bij het versnellen van de klimaatcrisis en het ondermijnen van klimaatactie is geen kwestie van mening, en als de industrie het gesprek blijft aangaan, kan dit alleen maar dienen om de dringende stappen die nodig zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot een niveau dat de natuur en de samenleving kunnen weerstaan.

In de woorden van de miljoenen klimaatopvallende scholieren: ons huis staat in brand. En de fossiele brandstofindustrie heeft een benzineblik in de hand. Wanneer fossielebrandstofbedrijven de geloofwaardigheid van uw mediaplatforms exploiteren als onderdeel van een strategie om de voorwaarden van het publieke debat te bepalen en om zich dicht bij besluitvormers te positioneren, helpt u hen olie op het vuur te gooien. 

We zouden het op prijs stellen als u deze brief publiceert, zodat uw lezers en deelnemers aan evenementen kunnen worden geïnformeerd over de reden waarom onze organisaties afwezig zijn bij evenementen die u organiseert met de steun van de fossiele brandstofindustrie. En we dringen er bij u op aan om verder te gaan in het aanpakken van het verraderlijke probleem van de invloed van fossiele brandstoffen, door geen evenement meer te organiseren met sponsoring van fossiele brandstofbedrijven.

Met vriendelijke groet,

Fossiele vrije politiek
EU wijzigen
CIDSE
Corporate Europe Observatory
Tegenbalans
Europese Federatie van vakbonden voor openbare diensten
Voedsel- en Wateractie Europa
Friends of the Earth Europe
Wereldwijde getuige
Greenpeace
HEAL
Natuurvrienden Internationaal
Transport en milieu
Jeugd voor klimaat
WWF European Policy Office
350.org

Deel deze inhoud op sociale media