Klimaatrechtvaardigheid in de context van COVID-19 - CIDSE

Klimaatrechtvaardigheid in de context van COVID-19

Urgentie, transformatie en actie
CIDSE kernboodschappen en beleidseisen voor COP26


De 26e Conferentie van de Partijen (COP26) van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) vindt plaats in Glasgow van 31 oktober tot 12 november 2021. Wereldleiders, waaronder nationale regeringen, bedrijven en beperkte civiele samenleving, zullen bijeenkomen om de wereldwijde inspanningen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Er worden belangrijke beslissingen verwacht.

Deze beleidsbriefing presenteert een korte synthese van de belangrijkste boodschappen en oriëntatie van CIDSE op klimaatrechtvaardigheid in de context van het COVID-19-tijdperk en daarna. Het is gebaseerd op de nieuwste klimaatwetenschap en katholieke sociale leer en de eerdere analyse van CIDSE over: het behalen van de 1.5°C-doelstelling en overgang naar agro-ecologie en hernieuwbare energiesystemen.

Aanbevelingen zijn georganiseerd rond de volgende hoofdonderwerpen:

  1. Een rechtvaardig herstel en systeemverandering na COVID-19
  2. Ambitie en nood verhogen binnen de Nationaal Vastgestelde Bijdragen en daarbuiten
  3. Verlies en schade
  4. Gewoon energietransitie
  5. Klimaatfinanciering
  6. Koolstofmarkten
  7. Klimaat en landbouw
  8. Geo-engineering en op de natuur gebaseerde oplossingen
    Het regelboek van Parijs


De beleidsbriefing is te downloaden in Engels, Frans en Spaans.


Deze publicatie wordt medegefinancierd door de Europese Unie.

Deel deze inhoud op sociale media