CIDSE's betrokkenheid bij de 7e sessie van het VN-bindend verdrag - CIDSE

CIDSE's betrokkenheid bij de 7e sessie van het VN-bindend verdrag

Als onderdeel van haar inzet om te pleiten voor mensenrechten boven bedrijfsbelangen, volgt CIDSE de onderhandelingen over een bindend verdrag voor transnationale bedrijven en andere zakelijke ondernemingen op de voet. De open intergouvernementele werkgroep over transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten (OEIGWG), gaat dit jaar zijn 7e sessie in in Genève van 25 tot 29 oktober 2021. Voor het eerst sinds de COVID-19-pandemie zal een CIDSE-delegatie met partnerorganisaties aanwezig zijn om te lobbyen bij officiële delegaties en zich aan te sluiten bij initiatieven van bondgenoten zoals Franciscans International en de Treaty Alliance Movement.


CIDSE PERSBERICHT, 29 oktober: De EU flirt met de onderhandelingen over een bindend verdrag inzake bedrijfsleven en mensenrechten, maar ontwijkt een substantiële betrokkenheid, terwijl de VS het proces proberen te laten ontsporen


Wat is de status van het verdragsproces?
De Permanente Vertegenwoordiging van Ecuador, namens het voorzitterschap van de OEIGWG, heeft in augustus de Derde herziene versie van een juridisch bindend instrument om de activiteiten van transnationale samenwerking en andere zakelijke ondernemingen te reguleren. De aanstaande onderhandelingssessie in Genève is gestructureerd om directe wijzigingen en tekstuele suggesties van de ontwerptekst door verdragspartijen te stimuleren.

CIDSE's positie
Ook dit jaar brengt CIDSE de boodschap uit dat het juridisch bindend instrument de bepalingen moet versterken die getroffen rechthebbenden toegang geven tot rechtsmiddelen en gerechtigheid, en om inheemse gemeenschappen, mensenrechten en milieuverdedigers te beschermen. Het derde herziene ontwerp verduidelijkt enkele van deze punten, maar blijft voor andere te vaag en onduidelijk. Ondanks de zwakke punten zijn CIDSE en zijn lidorganisaties van mening dat het document een solide basis vormt voor onderhandelingen door staten.
Lees:
- De CIDSE-inzending aan de open intergouvernementele werkgroep over transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten
- De Juridische analyse van het derde herziene ontwerp door Prof Dr. Markus Krajewski gepubliceerd door CIDSE
- Mondiale oplossingen voor mondiale problemen: waarom EU-wetgeving en een VN-instrument inzake bedrijfsverantwoordelijkheid complementair moeten zijn”. Een beleidsbriefing door CIDSE, ECCJ, ECCHR, FIDH en Friends of the Earth-Europe

De EU in de VN-onderhandelingen
De huidige status van de tekst is het resultaat van jarenlange onderhandelingen, met inbegrip van staten en maatschappelijke organisaties. Ook dit jaar blijft de stem van de Europese Unie grotendeels afwezig in de onderhandelingen. De opgegeven redenen blijven dezelfde als die van voorgaande jaren: het lopende binnenlandse proces van goedkeuring van een Europese wet inzake duurzame corporate governance en het gebrek aan mandaat van de Raad om de Europese Commissie toe te staan ​​deel te nemen.
De lidstaten van de Europese Unie herhalen dit argument om hun deelname te beperken. Wij geloven dat de tijd van excuses nu voorbij is. De publicatie van de EU-richtlijn inzake duurzame corporate governance, die nu wordt verwacht voor eind 2021, moeten de Europese Commissie en de lidstaten serieus nemen hun verantwoordelijkheid om de mensenrechten te beschermen en na te leven en de onderhandelingen aan te gaan. CIDSE en zijn lidorganisaties roepen hen op om deze unieke kans niet te missen om bij te dragen aan het beëindigen van de straffeloosheid van bedrijven en het bieden van effectieve rechtsmiddelen voor getroffen mensen over de hele wereld.

Activiteiten in Genève door CIDSE, zijn leden, bondgenoten en partners 
CIDSE-verklaringen
- Algemene mondelinge verklaring, 25 oktober
- "Geen stappen terug: katholieke organisaties veroordelen Amerikaanse poging om de onderhandelingen over een VN-verdrag over transnationale bedrijven te laten ontsporen“, 25 oktober
- CIDSE mondelinge verklaring over artikel 1, 26 oktober
- CIDSE mondelinge verklaring over artikel 4, 27 oktober
- CIDSE mondelinge verklaring over artikel 5, 27 oktober
- CIDSE mondelinge verklaring over artikel 6, 28 oktober
- CIDSE mondelinge verklaring over artikel 7, 28 oktober
- CIDSE mondelinge verklaring over artikel 8, 28 oktober
- CIDSE mondelinge verklaring over artikel 10, 29 oktober
- CIDSE mondelinge verklaring over artikel 14, 29 oktober

Andere uitspraken
- "De Verenigde Staten moeten de Verenigde Naties en hun intergouvernementele mandaat respecteren voor het opstellen van internationaal recht om slachtoffers van bedrijfsgerelateerde mensenrechtenschendingen te beschermen“, Verklaring van de Verdragen Alliantie, 21 oktober
- Tekortkomingen van het voorstel voor een vereenvoudigd kaderverdrag inzake bedrijfsleven en mensenrechten, Analyse van het Verdragsalliantie
- Gemeenschappelijke verklaring van de ondertekenende leden van de Verdragsalliantie met betrekking tot het 3e ontwerp van LBI en de 7e sessie van IGWG-onderhandelingenz, 25 oktober (EN - ES - FR)
- Verklaring met Franciscans International, CIDSE, FIAN, WILPF, CCFD-Terre Solidaire, LHR en FIDH over artikel 1, 26 oktober

Blogs
- UN-Abkommen zu Wirtschaft und Menschenrechten: Jährlich grüßt das Murmeltier: EU verweigert Teilnahme en UN-Verhandlungen door Armin Paasch, Misereor

Bijwerkingen

 -> "Een kinderrechtenbenadering van het LBI-ontwerpverdrag inzake bedrijven en mensenrechten”, 20 oktober, 1–2 uur CEST.-> "Landgrabbing en de noodzaak van een juridisch bindend verdrag inzake transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen", 20 oktober, 2:30- 4:00 uur CEST.-> "Een rechtvaardige transitie: hoe een verdrag van vitaal belang kan zijn voor gerechtigheid en vrede in Colombia“, 26 oktober, 3 uur VK/Ierland, 4 uur Genève/Brussel, 9 uur Colombia.-> "Impact van mijnbouw in Guatemala: de noodzaak van een VN-verdrag om toegang te krijgen tot justitie" 27 oktober, 1:15 uur-2:45 uur CEST (12.15 uur VK/5.15 uur Guatemala).  


Extra middelen 

Video
Luisa Rodríguez Gaitán van CINEP, partnerorganisatie in Colombia, legt uit hoe de activiteiten van transnationale bedrijven vrouwen beïnvloeden en waarom een ​​bindend verdrag over zakendoen en HR nodig is voor landen als Colombia.

Deze korte video (FRE) van CIDSE-lid, Entraide et Fraternité, geeft een stem aan vertegenwoordigers van de gemeenschap in Prikro, Ivoorkust, die zich verzetten tegen grootschalige rubber- en oliepalmplantages door het Belgische bedrijf SIAT.


Comslagfoto bewerken: CIDSE

Deel deze inhoud op sociale media