Katholieke organisaties veroordelen Amerikaanse poging om onderhandelingen over een VN-verdrag over transnationale bedrijven te laten ontsporen - CIDSE

Katholieke organisaties veroordelen Amerikaanse poging om onderhandelingen over een VN-verdrag over transnationale bedrijven te laten ontsporen

Geen stappen terug: katholieke organisaties veroordelen Amerikaanse poging om de onderhandelingen over een VN-verdrag over transnationale bedrijven te laten ontsporen


Brussel, 25 oktober 2021

De 7e sessie van de open intergouvernementele werkgroep voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met respect voor mensenrechten vindt plaats in Genève van 25 tot 29 oktober 2021.

Hoewel CIDSE en zijn lidorganisaties de actieve aanwezigheid, voor het eerst, van de VS in de onderhandelingsruimte verwelkomen, uiten we onze diepe bezorgdheid bij het horen van de opmerkingen die vandaag zijn gemaakt door de missie van de Verenigde Staten bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève. In hun mondelinge verklaring uitten de VS hun verzet tegen een wettelijk bindend VN-instrument (LBI) om de activiteiten van ondernemingen te reguleren in de internationale mensenrechtenwetgeving en vroegen de staten die deelnamen aan het proces om 'een stap terug te doen'. Amerikaanse afgevaardigden vinden het huidige herziene derde ontwerp van het LBI te veeleisend en zouden liever terugvallen op niet-bindende, vrijwillige toezeggingen.

Toch hebben vrijwillige maatregelen gefaald om mens en milieu te beschermen[1]. Gemeenschappen, werknemers en mensenrechtenverdedigers eisen al ruim voor de oprichting van de Open-ended Intergouvernementele Werkgroep voor transnationale ondernemingen en mensenrechten bindende regels voor bedrijven. In feite zijn er al meer dan tien jaar niet-bindende instrumenten zoals de Guiding Principles on Business and Human Rights van de Verenigde Naties en de OESO-richtlijnen voor verantwoord ondernemen.

2020 was het meest dodelijke jaar voor milieu- en mensenrechtenverdedigers[2]. Onze planeet blijft een dramatische klimaatverandering ondergaan, grotendeels veroorzaakt door bedrijfsactiviteiten. Boeren en inheemse gemeenschappen worden nog steeds onderworpen aan het verlies van land, middelen van bestaan, culturele en spirituele tradities als gevolg van grote agro-industriële en winningsprojecten. Hoewel de meeste bedrijven verantwoordelijk zijn voor zo'n dramatische impact op onze menselijke familie en gemeenschappelijk huis, worden de effecten het meest gevoeld door regeringen en volkeren in het Zuiden. In de woorden van de Permanente Waarnemer van de Heilige Stoel in Genève: “Ontwikkelingslanden en minst ontwikkelde landen lijden onder de gevolgen van een asymmetrie in het internationale systeem, waarbij de rechten van zakelijke bedrijven worden ondersteund door harde wetten en sterke handhavingsmechanismen, terwijl hun verplichtingen alleen worden ondersteund door zachte wetten, zoals vrijwillige richtlijnen.”[3]

Geïnspireerd door de woorden van paus Franciscus herhalen we onze veroordeling van een "op winst gebaseerd economisch model dat niet aarzelt om mensen uit te buiten, te verwerpen en zelfs te doden"[4] en onze oproep "om onszelf steeds meer te zien als een eengezinswoning in een gemeenschappelijk huis", een manier om de wereld te zien die, zoals bevestigd door de Amerikaanse verklaring van vandaag, "de economische machten die snelle winsten eisen niet interesseert."[5]

We roepen de Amerikaanse regering op om constructief deel te nemen aan de onderhandelingen. De interventie van de VS van vandaag is een duidelijke poging om het proces voor een wettelijk bindend VN-instrument te laten ontsporen en te verdraaien, dat alleen zal dienen om de straffeloosheid van bedrijven te beschermen en te behouden en om de wereldwijde ongelijkheid te behouden. 

CIDSE en zijn lidorganisaties zijn solidair met burgers, inheemse volkeren, gemeenschappen, sociale bewegingen, democratische vertegenwoordigers en al diegenen van goede wil die geloven in een betere wereld op basis van zorg voor elkaar en ons gemeenschappelijke huis, in plaats van op de winstbejag. We zullen geen stap terug doen en we zullen blijven samenwerken met gelijkgestemde organisaties om een ​​einde te maken aan de straffeloosheid en gerechtigheid van bedrijven voor degenen die erdoor worden getroffen.


[1] Europese Commissie, Studie over due diligence-vereisten in de toeleveringsketen.
[2] De industrieën die de klimaatcrisis veroorzaken en aanvallen op verdedigers | Wereldwijde getuige.
[3] Zijn uitmuntendheid Ivan Jurkovic, verklaring bij de open intergouvernementele werkgroep voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten, 17 oktober 2018.
[4] Paus Franciscus, Fratelli Tutti, 22.
[5] Ibid, 17.

Zie ook Verdrag Alliantie verklaring ondersteund door CIDSE.


Foto door Joshua Hoehne on Unsplash

Deel deze inhoud op sociale media