De EU flirt met de onderhandelingen over een bindend verdrag inzake bedrijven en mensenrechten, maar vermijdt substantiële betrokkenheid, terwijl DE VS probeert het proces te laten ontsporen - CIDSE

De EU flirt met de onderhandelingen over een bindend verdrag inzake bedrijfsleven en mensenrechten, maar ontwijkt een substantiële betrokkenheid, terwijl DE VS het proces probeert te laten ontsporen

CIDSE volgde de onderhandelingen voor een bindend verdrag over transnationale bedrijven en andere zakelijke ondernemingenprijzen op de 7e sessie in Genève van 25 tot 29 oktober 2021. Lees het persbericht hieronder:

Dit jaar was er een wezenlijke verandering in het tempo in de onderhandelingen van de Mensenrechtenraad voor een juridisch bindend instrument om de activiteiten van transnationale bedrijven en andere zakelijke ondernemingen te reguleren. De onderhandelingen vonden voor het eerst sinds het begin van de COVID-19-pandemie persoonlijk plaats. Voor het eerst voerden staten een stevige en gedetailleerde lijn-voor-lijndiscussie over de bepalingen van het derde herziene ontwerp, terwijl ze algemene opmerkingen en verklaringen beperkten.

CIDSE en zijn lidorganisaties prijzen het Ecuadoraanse voorzitterschap voor het organiseren van een onderhandelingssessie waaraan zowel staten als het maatschappelijk middenveld goed hebben deelgenomen. "De betrokkenheid van de staat laat zien dat het derde herziene ontwerp een echt verschil kan maken voor gemeenschappen die worden getroffen door bedrijfsmisbruik", zegt Elise Kervyn, Senior Advisor bij CIDSE. “Zakelijke activiteiten vormen vaak een grote bedreiging voor arbeiders, inheemse volkeren en ecosystemen. Ze zijn de belangrijkste motor van klimaatverandering en er is geen uitweg uit de vele crises waarmee we worden geconfronteerd zonder strenge regels voor bedrijven”, voegde hij eraan toe.

We kijken uit naar de samenstelling van de groep Vrienden van de Voorzitter, zoals aangekondigd door de voorzitter-rapporteur. We willen eraan herinneren dat alle toekomstige werkzaamheden aan de tekst transparant en open moeten zijn en dat er regelmatig en zinvolle organisaties uit het maatschappelijk middenveld moeten worden betrokken.

We prijzen ook de vitale en constructieve interventies van de afgevaardigden uit Palestina, Panama, Kameroen en Namibië. Hun inzet toont aan dat consensus kan worden opgebouwd rond progressieve voorzieningen om preventie, verhaal en gerechtigheid te verzekeren. Anderzijds hebben de interventies van de Braziliaanse, Chinese, Iraanse en Russische delegatie de geest van de onderhandelingen en het mandaat van de werkgroep voortdurend ondermijnd.

De VS namen voor het eerst deel aan de onderhandelingen en riepen op tot alternatieve benaderingen door middel van "bindende of niet-bindende" instrumenten. Een dergelijke houding onthult het gebrek aan aandacht voor de onderhandelingen - zeven jaar lang geleid door staten, getroffen gemeenschappen en sociale bewegingen. De VS voerden meerdere keren aan dat de tekst 'te prescriptief' was, maar gaven geen concrete suggestie om deze te verbeteren. Terwijl ze het recept betreuren, verwelkomen we duidelijkheid, begeleiding en precisie.

In haar openingsverklaring bevestigde de EU-delegatie haar gehechtheid aan mensenrechten en het milieu en de noodzaak van een consensusbenadering, maar slaagde er niet in om concreet deel te nemen aan discussies en steun te verlenen bij het tot stand brengen van consensus. Opmerkelijk is dat de EU-afgevaardigden voor het eerst wijzigingen in de tekst voorstelden om belangrijke bepalingen over mensenrechtenverdedigers, gender en het milieu te waarborgen. Dit is echter verre van voldoende. CIDSE en haar leden hebben er bij de EU en haar lidstaten op aangedrongen om de afgelopen zeven jaar een mandaat te krijgen om deel te nemen aan de onderhandelingen. We herhalen deze oproep. Het voorstel van de Europese Commissie over duurzaam ondernemingsbestuur, dat in de komende weken wordt verwacht, kan niet worden gebruikt als excuus om niet op mondiaal niveau actief te zijn.

CIDSE en zijn leden namen het woord om het proces te ondersteunen en concrete tekstuele suggesties te doen tijdens de onderhandelingen. Samen met onze leden, bondgenoten en partners brachten we getuigenissen uit West-Afrika en Guatemala over de impact van bedrijven op lokale gemeenschappen en gebieden.

Zoals Rita Uwaka, van Friends of the Earth Nigeria, zegt over landroof: "Als dit verdrag echte voorzieningen voor herstel kan bieden, kan echte gerechtigheid worden gegarandeerd". CIDSE neemt die boodschap serieus en zal blijven pleiten voor een internationaal instrument dat een echt verschil kan maken voor onze menselijke familie en gemeenschappelijk huis.

Deel deze inhoud op sociale media