Een eerlijke uitfasering van fossiele brandstoffen - CIDSE

Een eerlijke aandelen uitfasering van fossiele brandstoffen

Een equity review van het maatschappelijk middenveld over een rechtvaardige wereldwijde uitfasering van fossiele brandstoffen, november 2021.


Terwijl klimaatonderhandelingen in volle gang zijn op de VN COP26 in Glasgow, een nieuw rapport, uitgebracht door meer dan 200 maatschappelijke organisaties en sociale bewegingen waaronder CIDSE, richt zich op de dringend noodzakelijke uitfasering van fossiele brandstoffen, met name van de winning van fossiele brandstoffen, en roept kritische gelijkheidsvragen op die zich voordoen in de context van deze uitfasering. 

Voortbouwend op vorige CSO aandelen beoordelingen, bevat het rapport van 2021: 

  • Een bijgewerkte beoordeling van het eigen vermogen van NDC's (Nationally Bepaalde Bijdragen) die laat zien hoe de huidige toezeggingen voor klimaatactie zeer ontoereikend en onrechtvaardig blijven. Terwijl de rijkste landen (VS, VK, EU, Japan) ver beneden blijven om hun eerlijke aandeel in de wereldwijde inspanning bij te dragen, hebben sommige minder welvarende landen (China, India, Zuid-Afrika, Kenia) mitigatiebeloften die ongeveer - of meer bedragen - hun volledige eerlijke aandelen;
  • Dertien landenprofielen om de diversiteit aan uitdagingen en kansen aan te tonen bij het aanpakken van de productie van fossiele brandstoffen op zowel nationaal als internationaal niveau, en belicht echte problemen die zich voordoen in belangrijke landen;
  • Een inleidend raamwerk voor het aanpakken van problemen aan de aanbodzijde met betrekking tot de geleidelijke afschaffing van de winning van fossiele brandstoffen, evenals een aantal mogelijke oplossingen, waaronder zowel nationale als internationale interventies. 

Het rapport doet vijf aanbevelingen om de productie van fossiele brandstoffen eerlijk af te stemmen op 1.5°C:

  1. De langverwachte toezeggingen van de Overeenkomst van Parijs (en eerder) nakomen, met name de rijkste vervuilers moeten een eerlijk aandeel hebben in het oplossen van de crisis door de uitstoot dieper en sneller te verminderen, terwijl ze samenwerken met minder rijke landen door klimaatfinanciering te verstrekken voor technologie, aanpassing en ook als verlies en schade;
  2. Erken fossiele brandstoffen als de belangrijkste bijdrage aan de klimaatcrisis en het creëren van nieuwe wegen en internationale platforms om de uitbreiding dringend te beëindigen, de productie af te bouwen en een snelle rechtvaardige transitie voor alle landen en gemeenschappen te bewerkstelligen;
  3. Prioriteit geven aan internationale samenwerking met landen die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen die het minst in staat zijn zich aan te passen door middelen te verschaffen voor hernieuwbare energiesystemen, rechtvaardige transities van werknemers en gemeenschappen, evenals bredere economische diversificatie en transformatie;
  4. Versterk de bouwstenen van een geleidelijke afschaffing van eerlijke aandelen, waaronder een First Movers Club van landen die zich inzetten voor het beëindigen van de financiering en winning van fossiele brandstoffen, een register van wereldwijde reserves aan fossiele brandstoffen om de transparantie en verantwoordingsplicht te vergroten, een Commissie die zich inzet voor de voortgang diplomatieke besprekingen in de richting van een geleidelijke afschaffing en versterkte internationale juridische instrumenten zoals een non-proliferatieverdrag voor fossiele brandstoffen om de productie billijk af te stemmen binnen 1.5°C;
  5. Verander de regels van de wereldhandel, investeringen, financiën en technologie om de "beleidsruimte" voor regeringen te vergroten die het noodbeleid versnellen en nieuwe programma's onderzoeken om handel aan te moedigen die de rechten van mensen en de planeet boven winst respecteert.


Zie ook: Verklaring van katholieke leiders in G20-landen over het terugschrijven van fossiele brandstoffen naar de geschiedenis, Oktober 2021Omslagfoto: een vrouw leegt een plastic kom gevuld met tapioca, die is afgeleid van cassavepasta, op genaaide zakken die op de grond zijn gelegd in de buurt van een gasfakkeloven in Ughelli, Delta State, Nigeria, 17 september 2020. Credit: Reuters / Afolabi Sotunde.

Deel deze inhoud op sociale media